Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiecie mi

samochody

Polecane posty

Gość powiecie mi

Mam takie pytanie czy w facie grande punto jest tak samo jak w facie punto evo ze przy ruszaniu na płaskim nie trzeba dodawac gazu tylko puszczac sprzeglo i jedzie albo przy cofaniu tez samym sprzeglem sie posluguje bez gazu i tez jedzie , czy moze jest tak jak w starszych samochodach ze bez gazu nei ruszy ani nic . Wie moze ktos ? moze ktos zdawal prawko na takim samochodzie i mi powie ?

Gość yurusia
tutaj nikt ci nie odpowie, ponieważ bywalcy tego forum cały czas jadą na ręcznym :-)

Gość szparek
Ja pierdolę, jakie tempe są te baby...

Zależy który model Evo. Pierwsza seria miała pewną niedogodność związaną z nierównomiernym rozłożeniem masy w przypadku, kiedy fotel pasażera był pusty. Prowadziło to do przesunięcia środka masy w kierunku kierowcy, a tym samym lekki przechył auta oraz niestabilność w przypadku skrętu w prawo. W nowszych modelach skorygowano tę niedogodność przy użyciu ołowianych płytek montowanych w fotelu pasażera i doważeniu auta w taki sposób, żeby w sytuacji przeciętnego rozkładu obciążenia, środek masy znajdował się w geometrycznym środku bryły nadwozia. Niestety, jeżeli autem podróżują tylko dwie osoby -- kierowca i pasażer -- nierównomierność w dociążeniu powoduje podobny problem jak opisywany na samym początku, tym razem jednak w stronę pasażera. Nie jest on aż tak znaczący, ale w przypadku początkujących kierowców może być istotny, szczególnie podczas ruszania, kiedy to należy przezwyciężyć punkt spoczynkowy auta. Ponieważ przekrój poprzeczny drogi nie jest idealnie płaski, pojawia się siła ciągnąca auto w kierunku spadku gradientu powierzchni jezdni, a więc najczęściej w kierunku pobocza. Należy bezwzględnie ruszać z hamulca ręcznego, nawet na względnie równej powierzchni oraz z kołami skręconymi lekko w prawo, tak, żeby w początkowej fazie ruszania pojazdu, siła odśrodkowa zrównoważyła domiar masy spowodowany obecnością pasażera. Należy zwrócić szczególną uwagę na ten aspekt, ponieważ większość początkujących kierowców, mylnie skręca koła w kierunku środka jezdni, a tym samym, siła odśrodkowa powstała po ruszeniu, przechyla auto w kierunku pobocza, co w połączeniu z nierównością terenu może prowadzić do przesunięcia środka masy poza punkt równowagi i przewrócenie się auta na prawy bok. Zanim jednak ruszymy, wyciskamy sprzęgło oraz zwiększamy obroty silnika do poziomu około 2 - 3,5 tys., następnie popuszczamy sprzęgło do momentu, aż koła zaczną "ciągnąć", co najczęściej sygnalizowane jest lekkim szarpnięciem. W tym momencie należy podskoczyć na fotelu uderzając z maksymalnym impetem w fotel, jednocześnie spuszczając hamulec ręczny oraz puszczając sprzęgło, w taki sposób, żeby zapobiec podskoczeniu auta oraz zwiększyć przyczepność kół w tym krytycznym momencie. Jeżeli posiadasz ciężką torbę albo zwierzę domowe, możesz umiejscowić je na swoich kolanach, zwiększając w ten sposób oczekiwany efekt. Nie jest to jednak wymagane, a w przypadku niektórych zwierząt egzotycznych wręcz karalne, należy więc, podobnie jak i we wszystkich innych przypadkach na drodze, zachować umiar i zdrowy rozsądek. Dobrą praktyką jest zaopatrzenie się na taką ewentualność w spory worek ziemniaków i wożenie go w bagażniku wraz z kołem zapasowym. Można wtedy wygodnie ułożyć go na kolanach unikając w ten sposób zamieszania spowodowanego koniecznością przeprowadzenia tej wyjątkowej operacji. Wydatek nie jest duży, a korzyści niewspółmiernie wysokie. W przypadkach ekstremalnych oraz znaczącej różnicy mas kierowca - pasażer, podczas ruszania osoba o mniejszej masie powinna maksymalnie wychylić się przez otwarte okno, natomiast cięższa, przesunąć się w kierunku środka auta, uzyskując w ten sposób warunki optymalne do ruszenia z miejsca. Inną metodą jest metoda "na gapę". Polega ona na tym, że kierowca wysiada z auta i rozpędza je pchając w kierunku jazdy. Kiedy auto zaczyna się toczyć samoistnie, wskakuje do wnętrza i dopiero teraz uruchamia silnik. W tym przypadku należy zachować szczególną ostrożność na pojazdy nadjeżdżające z przeciwka oraz startować silnik na wyższym biegu, np. 2 lub 3. Życzę powodzenia.

Gość powiecie mi
Grande punto, czy punto evo sie lepiej prowadzi kobiecie??