Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miszelunicia

Jak sie zyje w Zielonej Gorze?

Polecane posty

Gość Miszelunicia

Od pazdziernika rozpoczynam tam studia i chcialam sie dowiedziec jak sie mieszka w tym miescie? Czy wynajecie pokoju jest drogie (czy znajde pokoj 1osobowy ze wszystkim za 400zl?) czy sa jakies ciekawe miejsca, czy ogolnie jest gdzie pojsc w wolnych chwilach? No i jak ceny zywnosci? I jeszcze czy jest szansa na znalezienie jakiejs dorywczej pracy dla studentki?

Gość i nue ime akeprz
żyje sie podobnie jak w Jeleniej Górze tylko nieco drożej i większa konkurencja jeśli chodzi o znalezienie sponsora

Gość Miszelunicia
Czemu?

Tak samo jak w łysej. Nie ma okien, ciemno. Wilgotność zależy od struktury geologicznej ale zasadniczo na powierzchni jest mniej reumatyczne środowisko.

a pokoju nie znajdziesz za tyle. koło 350zł kosztował akademik, ale 2-osobowy pokój. Teraz pewnie drożej jest.

większość studentów stołuje się nadal w turyście i elizie :P dorywcza praca jak najbardziej, ja całe 3 lata pracowałam :) a wolne chwile, hm, zależy co lubisz...;)

Gość Miszelunicia
Wypowie sie ktos jeszcze?

Gość no to siup..
mieszkam n aobrezach wiec Ci nie odpowiem ile kosztuje wynajecie mieszkania. Ogolnie miasto fajne..czyste .jest gdzie poszalec.

Gość michal - zielona gora 31l
hej ODPOWIADAM SERIO - bez zartow;-) studiowalem tam i mieszkamz przerwami do dzis, zielona gora- to bardzo czyste , zadbana miasto ladne centrum odnowione wszystko - czyste , bez duzych zakladow pracy, pokoj od 400 dla studentow sa - duzo ofert lecz juz teraz trzeba zaklepac bo potem po wakacjach sporo studentow bedzie szukalo =zywnosci hmm troche drogo -ale gdzie w polsce jest tanio ceny dzis wariuja to ogolnie chory kraj sie staje , poby sa , 3 dyskoteki --wtorki , srody = studenci wstep darmo -kilka fajnych pubow aby isc na piwko pogadac tez jest --duze bezrobocie troche i ciezko o prace ---bilet autobusowy -2,40 narazie -tramwajow nie ma:-) jak chcialabys cos wiecej jakies info , pomoc porade napisz smialo na maila fotoartysta@wp.pl pozdrawiam

Gość i've become so numb
Żyję tu od urodzenia i powiem jedno - kicha. Zapadła dziura, prawie nic tu nie ma. A kierunki studiów w wiekszosci na niskim poziomie :o

Gość Miszelunicia
Dzieki Michal za bardzo szczegolowe info;) Ja wczesniej studiowalam w jeszcze wiekszej, w moim mniemaniu, dziurze (Nysa), wiec chyba w Zielonej jest lepiej;)

Gość jaczkliop
ja w Zielonej mieszkam i studiuje od 3 lat i mi sie tu podoba. Nie ma takiego tloku, ceny tez sa nizsze niz w innych miastach akademickich. Miasto dla ludzi ceniacych spokoj, ale z wieloma mozliwosciami. Jak wczesniej bylas w Nysie to w Zielonej napewno jest lepiej.

Gość kujyhgfdgfdc
ja tu mieszkam i studiowalam i powiem tak - poziom na studiach taki se, chociaz zalezy od kierunku. z pracą dla studenta nie jest trudno znalezc ale juz jako absolwent ciezko sie odnalezc na rynku bo tu sie nic nowego w sumie nie buduje, miasto nie rozwija sie i nie ma duzych zakladow pracy czy inwestycji, wiec o prace ciezko ale zawsze mozna pokombinowac, załozyc cos wlasnego.. ogolnie spokojnie, tylko na głębokich osiedlach z domieszka patologii lepiej sie noca nie pokazywac. ale ja jeszcze nigdy , nawet jak wracalam nocami sama skądś tam to nikt mnie nie zaczepial. w autobucach podmiejskich tez przewaznie bezpiecznie. bilet dla studenta jest za 1,20 , miesieczny ok 60 zł. pokoj znajdziesz za tyle, w ciagu roku pelno tez ogloszen ludzie wywieszaja na slupach czy na uczelni na tablicach jak potrzebuja kogos do mieszkania. jesc faktycznie mozna w studenckich barach tanio i smacznie. imprezy jak sobie wykopmbinujesz ze znajomymi to beda. sa fajne puby np 4 roże albo kawon, dyskoteki tez sa - popularne to heaven i studio i wiele innych zalezy od upodobań i gustu. niestety nie jest to wroclaw gdzie zycie tętni cala dobe. po 18stej generalnie miasto zamiera, zamykaja sklepy i troche kicha z atmosferą na miescie.. jest dosyc duza galeria handlowa -focus mall. sa kina multikino, teatr, przyjemny deptak, jest gdzie yjwsc na spacer, latem i wiosna jest bardzo zielono bo duzo tu drzerw i parków, jesienia pieknie kolorowo. tylko zimą jest okropnie szaro.. obok pelno lasów na spacery, jeziorka do wyskoczenia zaraz za miastem, basen auquaprk.. w skrocie- niby duze miasto ale wszedzie blisko, bezpiecznie- nawet jakis czas temu wymyslono sobie seryjnego gwałciciela z braku atrakcji ;p zielono, czysto.. jest gdzie wyjsc wieczorem ale to nie to samo co wieksze miasta jednak. mało wielkich koncertów. raczej kameralnie. niektorzy uciekaja bo mowia ze nudno i nie ma pracy a inni zostają bo dobrze sie tu czują. zobaczysz sama jak tu bedzie. źle niejest. ludzie mili, bedzie ok:)) ja sie nigdzie stad nie ruszam :)

Gość kujyhgfdgfdc
a i jakbys chcisla gdzies wyskoczyc na weekend - pociagiem w ok 2 godziny jestes w poznaniu, ok 4 godz autobusem we wroclawiu lub w berlinie posiagiem...

Gość Miszelunicia
a jeszcze chcialam zapytac. Czy wiecie jak to jest z tymi zajeciami, tzn bo sa rozne zaklady i czy trzeba przemieszvzac sie miedzy zajeciami np z wojska polskiego na energetykow? Bo nie wiem czy powinnam szukac czegos do wynajecie w okolicy wojska polskiego czy energetykow?

Gość świeci słońce
zależy od kierunku, ja miałam np. tylko na alejach :)

Gość Czyński
można chodzić na randki do Palmiarni

Gość kocham bo znam
to piekne miast z klimatem, malo takich:)

Gość Miszelunicia
chodzi o pedagogike

Gość Miszelunicia
up up

Gość świeci słońce
możliwe, że pedagogika może mieć zajęcia na wojska polskiego i na energetyku, socjologia, praca socjalna tak mają.. jak z pedagogiką nie mogę ręczyć... np. w tym semestrze może być tak, że będziesz miała tylko na wojska polskiego, a w przyszłym tu i tu

Gość świeci słońce
poza tym Zielona ma swój klimat... nie jest do duże miasto, ale jak dla mnie ma coś przyciągającego... zwłaszcza wiosną i latem, gdy jest tak zielono.. no i deptak zimą, przed świętami też ma swój urok :)

Gość Miszelunicia
aha, dzieki wielkie bo ja wlasnie bede pomoc spoleczna i socjoterapie studiowac.

Gość świeci słońce
czyli musisz się liczyć z tym, że możesz mieć zajęcia na Energetyku, ale z wojska polskiego jest tam dość dobry dojazd, polecam Ci tę stronę http://zielonagora.dlastudenta.pl/stancje/ chyba najlepszym rozwiązaniem mimo wszystko będzie mieszkanie gdzieś na wyszyńskiego, wojska polskiego... :) powodzenia!:)

Gość lokijuyhgf
po co to dziadostwo srtudiowac?? pracy po tym nie ma, jak i po kazdej pedagogice/socjologii/filozofii i innych bzdetach. nie pisze tego zlosliwie - ale po co marnowaz zycie na studia ksztalcacych bezrobotnych?? na twoim miejscu zapisala bym sie jeszcze na jakis kierunek - na pedagogice tylko jełop by chyba sobie nieporadził , zajec za duzo nie ma tez, wiec mozna to pogodzic z innymi studiami. serdecznie polecam. przemysleć sprawe