Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Timess

Praca za stawkę/h a normatywny czas pracy

Polecane posty

Gość Timess

Zapytam tu, bo na Ogólnym same pojeby :P Mam pytanie, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to jest gdy pensje mam liczoną za x zł/h ? Normatywny czas pracy w każdym miesiącu jest to liczba dni pracujących x 8h. Mam wobec tego pytanie, jeśli przepracuje dajmy na to mniej godzin w miesiącu niż wynosi normatywny czas pracy to jak ot jest rozliczane ? Tzn. czy potrącane jest to jako urlop, czy po prostu tylko mniej będzie do wypłaty ? Czy jest jakaś minimalna ilość godzin, którą trzeba przepracować w miesiącu pracując na pełny etat ?

Skoro wpadłeś na życie uczuciowe No to musisz KOCHAĆ PRACĘ ,NIE?

Gość Timess
Baaa :)

Gość Timess
Widze, że każdy raczej chce więcej h wyrobić, znaczy ponad normę, niż z godzinke mniej, hehe. Sami pracoholicy :D

Gość spróbuje odpowiedzieć
Jeśli pracujesz na cały etat ( w pełnym wymiarze czasu pracy) to w miesiącu musisz przepracować tyle ile wynosi normatywny czas pracy ( przy założeniu, że rozliczany jest miesięcznie). I jeśli nie przepracujesz np w lipcu 168h tylko np 160 godzin to to 8h powinno być albo urlop bezpłatny, albo urlop wypoczynkowy, albo nieobecny usprawiedliwiony ( płatny lub niepłatny - zależy jaki powód: porada lekarska, oddanie krwi, sąd). Nie ma że sobie nie przychodzisz jakiś dzień. A jeśli pracodawca nakazał ci nie przychodzić to powinieneś zapytać czy to będzie np ''postojowe''.

Gość Timess
Dzięki, o to mi chodziło :)

Ale ty tak sam postanowiłeś, że ty będziesz pracował mniej czy to z czegoś wynika?

Gość Timess
NIe, chodziło mi o to raczej, że jak bym jakiś tam dzień w miesiącu przepracował nie 8, a np. 7 czy 6 to co by się stało.

Tak naprawdę to kwestia dogadania się z pracodawcą - jeśli chodzi tylko o godzinę czy dwie w miesiącu. Na to np u mnie przymyka się oko. I tak jak dzisiaj przepracuje pracownik mniej, bo coś wypadło, to odrabia innym razem jak będzie potrzeba. I ogólnie w miesiącu wyrównuje się, a jak nie to i tak na karcie płacy wpisuje się normalnie 168h ( lipiec) a gdzieś tam pamięta, że pracownik miał odrobić 1h ( w następnym miesiącu).

Gość Timess
Myślałem, że można bez konsekwencji, tzn. jedynie, że mniej będzie do wypłaty o te 1-2 h.