Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewi1986

tax code 747L nie pobierają mi podatku prosze o pomoc

Polecane posty

Gość ewi1986

Witam! Zacznę może od początku mieszkam i pracuję w Anglii od 6 lat. Pracowałam przez cały ten czas. Od 2008 roku do 2011 pracowałam na kontrakcie. W maju tego roku moja firma zbankrutowała i straciłam pracę. W ciąż czekam na zwrot pieniędzy od firmy która to przejęła( wiszą mi za 2 tygodnie pracy, 2.5 tyg. odchodnego itd.). I nadal nie otrzymałam P45. Ale do czego zmierzam .... zaraz po stracie pracy przeszłam do agencji i zaczełam pracować było to w maju. Po otrzymaniu pierwszych payslipów okazało się że mój TAX wynosi 0. I tak jest do dziś. Pytałam w angencji to oni mi powiedzieli że widocznie nie zarobiłam wystarczająco. Ale jak mogłam nie zarobić wystarczająco jak ja mam cały czas ciąg pracy. Dzwoniłam do tax office to mi powiedzieli że nie wiedzą o co chodzi żebym napisała list wyjaśniający i z proźbą o mój P45. Mój tax code to 747L. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi? Boję się że później zaczną mi pobierać więcej podatku. Bardzo proszę o pomoc.

Gość to fakt, w walii
pewnie wynosi 0 bo pobrali od Ciebie za duzo podatku w poprzednim roku podatkowym. To normalne :) Jak sie wyrowna to znow zaczna potracac podatek

Gość Ja mamtaki kod
I nie zabierają podatku. Zarabiam średnio 600 f miesięcznie wiec nie przekrocze tej sumy rocznej.

Gość ewi1986
ja pracuje codziennie przez agencje pracy stawka 5.93 za godzine. Tygodniowe wychodzi mi (bez podatku) o 220 funtow do 270 ( w zaleznosci czy pracuje w weekend). Czyli mam się nie stresować??

o sorki doczytalam ze pracowalas caly czas, wylicz sobie ile bedzie w roku??? jak wiecej niz te 7470 to powinnas placic podatek, twoj kod podatkowy powinien byc inny. zadzown do tax office. teraz najlepiej sie zalatwia tak sprawy podatkowe.

Gość ewi1986
ja dzwonilam do tax office i oni mi powiedzieli ze moj tax code jest wporządku i że mam wysłać do nich list tłumaczący cała sprawę tak też zrobiłam ale w ciąż czekam na odpowiedź. Ale jak sprawdzam na payslipie to jest tam ze niby zarobiłam w tym roku 1905 funtow. W kwietniu pracowłam caly miesiac, potem w polowie maja stracilam prace i za 2 tygodnie nie dostalam wyplaty, w czerwcu natomiast bylam 3 tygodnie w polsce i tez nie mialam za to placone. Wiec na to wychodzi ze od kwietnia bardzo malo zarobilam. Ale dziwi mnie to ze wogole nie biore mi podatku, jeszcze nigdy sie z takim czyms nie spotkalam. Mysłalam ze jak malo zarabiam to pod koniec roku bede miec zwrot. To juz sama niewiem co mam robic.... A jeśli chodzi o moje P45 to wydaje mi sie ze dlatego jeszcze go nie otrzymałam bo firma która przejeła musi mi oddac moje pieniądze i pewnie oni wyślą mi ten p45 jak mi oddadzą wszystko.

Gość ewi1986
Znalazłam jeszcze to w internecie. I w sumie wychodzi na to ze nie mam placic podatku ale juz sama niewiem .... How Much Can You Earn Before Paying Tax In 2011? Almost everyone in the UK is allowed to earn a certain amount of money each year without paying any tax. This is commonly known as your personal allowance and it means that the vast majority of people dont pay tax on the first part of their income. If you are paid your salary or pension through the Pay as you Earn (PAYE) system then it is your tax code that determines how much tax you will pay. Your tax code is used by your employer or pension provider to work out what tax is due. Our guide looks at how much you can earn before paying tax in 2011 and how this is represented on your tax code. Your Personal Allowance Almost everyone in the UK is entitled to a personal allowance. This is the amount of money you are allowed to earn each year without paying any tax. In addition, there are other allowances that you may be able to claim if: You are registered blind You are over the age of 65 You are married and one of you was born before 6 April 1935 Most people simply qualify for the basic personal allowance. In the 2011/12 tax year, the basic personal allowance is 7,475. If you have other sources of earnings on which you dont pay tax at source, your personal allowance will be reduced to take this into account and your tax code will change. However, if you dont have any untaxed income, and youre not eligible for any additional allowances, you can earn 7,475 in 2011 before you pay tax. The tax code 747L If you are entitled to the full personal allowance in 2011, you are employed or have a pension and are paid via the Pay as you Earn (PAYE) system and you have no deductions, then your tax code is likely to be 747L. You can find your tax code on your PAYE Coding Notice or on your P45 (if you have left a job). The 747 relates to the personal allowance you are entitled to in 2011 (7,475 with the last digit removed). The L relates to the fact that you are eligible for the full personal allowance in the 2011/12 tax year. A 747L tax code shows exactly how much you can earn before paying tax in 2011 namely 7,475.

Gość do Ewi
nie stresuj sie. tak czasami sie zdarza i to jest ok. jak zaczniesz zarabiac ponad sume od ktorej placi sie podatek ( kolo. 7000 tys. cos takeigo) to wtedy zaczna ci go potracac. nie masz sie czym przejmowac.