Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beatt

Stały ból podbrzusza - POMOCY

Polecane posty

Gość beatt

Od ponad roku boli mnie podbrzusze oraz krzyż. Ból utrzymuje się 24h/dobę, 7dni/tyg., 365 dni w roku... Przypomina on ból przed lub w trakcie miesiączki. Ból ten sprawia, że czuję się ociężała i mam o wiele mniejsze libido niż kiedyś. Zaczęło się na początku zeszłego roku. Początkowo nie zwracałam na to uwagi, myślałam, że boli mnie niedawnego zapalenia pęcherza. Ale po miesiącu nie minęło, więc udałam się do ginekologa. Ginekolog stwierdził, że mam lekkie zapalenie macicy, dał antybiotyk. Po antybiotyku nie przeszło, poszłam znów do gina. Tym razem powiedział, że już wszystko w porządku i nie widzi żadnych przyczyn bólu. Minęło kilka miesięcy - wciąż bolało. Udało mi się poprosić lekarza o skierowanie do szpitala. Tam zrobiono mi USG wewnętrzne i zewnętrzne, tomografię, nawet kolonoskopię + oczywiście podstawowe badania typu krew i mocz. Niestety nic nie wykryto. Pod koniec zeszłego roku ginekolog wykrył u mnie łagodną nadżerkę, ale powiedział, że nic z nią nie trzeba robić i że na pewno nie od nadżerki mam te moje bóle. Zanim zaczęły się bóle moje miesiączki były łagodne z racji tego, że brałam tabletki antykoncepcyjne. Później z miesiąca na miesiąc menstruacje były coraz bardziej bolesne mimo antykoncepcji. Niektórzy sugerowali, że być może wymyśliłam sobie ten ból, że to wynik stresu itp. Otóż nie sądzę. Ile razy jest tak, że jestem odprężona, a mimo to ból się nasila? Leki przeciwbólowe nie pomagają, ale jak sobie mocno przycisnę dłonie do podbrzusza to to trochę mi pomaga, bo w ten sposób sobie znieczulam te okolice. Proszę, pomóżcie mi, czy ktoś zna podobny przypadek? Czuję się taka ociężała przez ten ból. Jeśli boli mnie codziennie od 1,5 roku, to musi coś być na rzeczy, prawda? Niestety lekarzom zdarza się przeoczyć jakieś objawy...

To zapewne bóle lędźwiowe skoro z pęcherzem i układem rozrodczym jest wszystko wporządku. Bóle odcinka lędźwiowego kręgosłupa (bóle krzyża) występują u prawie każdej dorosłej osoby. Nie zawsze muszą być one spowodowane poważną chorobą. Najczęściej ich przyczyną jest niewydolność mięśni brzucha i niewydolność mięśniowo - więzadłowa okolic kręgosłupa. W 50% przypadków ostry ból mija po kilku dniach do 2 tygodni, w 25% ból ustępuje w ciągu 4 tygodni, natomiast u 15% chorych trwa do 3 miesięcy, tylko w 10% przypadków trwa dłużej i przechodzi w ból przewlekły. Może wybierz sie do ortopedy lub reumatologa. Niektórzy muszą życ z takim bólem choć nie ma żadnych fizycznych przyczyn (mogą być to przyczyny psychiczne-stres). Sama zmagam się z bólem, staram się sobie ulżyć wzmacniając się ćwiczeniami na piłce gimnastycznej, zakupiłam masażer do stóp bo jak wiadomo na stopie są punkty całego ciała oraz zmaianą diety by odciążyć nieco kręgosłup.

Gość koko128
Witam:) a może to pigułki powodują bóle, ja np biorąc mercilon jako pierwsze pigułki miałam bóle podbrzusza i krwotoki dwa razy w roku ot tak bez powodu:( jak zmieniłam ginekologa i on dopiero mi zmienił pigułki - bóle przeszły jak reką odjął :) oczywiście tamten lekarz wcześniejszy też mnie wysyłał na różne badania a jednak nie pomyślał że to może byc od tego. ból jajników promieniował mi na całe podbrzusze i krzyż.

Gość beatt
Dziękuję Wam za odpowiedzi! :) Więc tak.. @symfoniaserca - u Ciebie jak długo trwają te bóle już? Czy podbrzusze Cię też boli? Ja mam wrażenie, że oplata mnie taki gruuby pas bólu. Czy ten ból u Ciebie utrzymuje się bez przerwy? @koko128 - odstawiłam pigułki parę miesięcy temu i nie widzę żadnej poprawy :(

Zdarza się, że boli mnie cały tydzień... Czasem 2-3 dni pod rząd... Nie ma reguły na to... Ból promieniuje to też boli podbrzusze. Czasem mam mrowienie w pachwinie, takie "ciepełko z prądami" to również od bólu krzyża tak jak i napięte kończyny dolne.

A i jeszcze jedno, ja tak samo jak Ty brałam pod uwage kwestie ginekologiczne ale to zostało wykluczone tak jak inne czynniki... Leków przeciwbólowych nie biorę, nie chcę się truć (druga rzecz jesli to jest ciągłe to mozna się uzależnić, zaszkodzić zamiast pomóc)... Może pomyśl o zakupie piłki gimnastycznej (ćwiczenia na kręgosłup), masaże też daja mi ulgę... tak jak ciepła kąpiel.