Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wwwrrrrrrr35

Awantura z siostrą o jej podejscie do pieniedzy dziecka

Polecane posty

Gość Też uważam, że idiotyzmem jest
Emiia, ale przecież jasne jest, że Twoja matka to nie postępowała normalnie i raczej Ciebie nie kształtowała :O Teraz Ty tak dziecku nie zrobisz.

Gość tghhyh
Dlatego jeśli chodzi o prezenty dla dzieci - NIGDY NIE DAWAĆ PIENIĘDZY! Tylko samemu kupić prezent lub zapytać dziecko co by chciało.

Gość potiomkinowa
Siostra po chamsku zrobila. Nawet jakby nie byla zbyt majetna - to powinna z corka uzgodnic. Ze np. za 50 zl cos kupia, a reszta pojdzie na ksiazki i zeszyty. To w koncu prezent, cos dodatkowego. A jak ma dobra sytuacje finansowa, to juz w ogole. Ale ty tez nie powinnas robic afery. Zaogniac sytuacji miedzy nia a corka, wciagac w to wszystko rodzicow. Powinnas byla raczej odciagnac siostre na strone i powiedziec, zeby ci oddala kase albo powiedziec, co na ten temat myslisz. Ta akcja to wiecej szkody niz pozytku I na drugi raz faktycznie zabierz malana zakupy i kupcie razem, zeby mamusia nie polozyla lapy

Gość wwwrrrrrrr35
ejj no!! dziewczunka ma juz 10 lat wiec mysle ze jest w odpowiednim wieku aby mogla pieniązka juz dostac na swoje wydatki czyz nie??

Gość wwwrrrrrrr35
ludziee jak poczytalam wasze komentarze to azz w glowie mi zawirowało!1gdzie ja pisze ze to malutkie dziecko???? po drugie nie wiedzialam ze ona chciala rolki, dopiero gdy dostala pieniązki to powiedziala ze rolki sobie za nie kupi po trzecie było to znacznie po jej urodzinach , ja sie z nia nie widzialam dlugiu czas i wlasnie dlatego dostala wiekszą sume od chrzesnej a uwazam że rolki to byla by swietny pomysl, przynajmniej dziecko nie siedzi w domu tylko aktywnie spedza czas na dworzu ma jakis wysilek fizyczny a nie jak wy kupujecie dzieciakom bajki wideo, gry kom i od rana do nocy siedz.a na duupach w domu i wpierdzielaja chiipsy a tak to rolki czy hulajnboga jak mala schciala kupic to co jest w tym złego? wiek idealny, miala by sport chociaz i rozrywke, a kary zadnej nie miała, nawet jakby miala to noe upowaznia m,atke do kradziezy jej poenidzy ,Tyle gamonie ktore popieraja pojebana matke Postawcie sie na miejscu tego dziecka jakwy byscie sie czuli jakby wasza matyka wam zabrala pioeniadze i kupila za to jeddzenie mimo ze stac na to rodzicow, ssuuper co nie??

Gość wwwrrrrrrr35
i powtarzam jeszcze raz, :dziecko nie chciało siubździu ale rolki, czy to straszny zakup? dlaczego potepiacie ten pomysl dziewczynki, co jest w rolkach zlego z enie mogla ich sobie kupic za własne pieniazki ktore dostala?? to lepiej naby wydala na lody, slodycze tak? DFziecko chcialo cos sobie kupic za moje pieniązki ktore jej dałam, posstanowiła Rolki i wiec dlaczego bronicie matki, ktora jej zabrala pieniądze i mimlo ze ma pod nos swoja kase, to za dziecka pieniążki postanowila jej kupic ksiązki i zeszyty mimo ze to rodzic powinien ze swoich pioeniedzy kupywac jak go stac, a ich akurat stac kaskadaaa a ja z toba i z twoimi dziecmi nigdy bym nie chciala miec do czynienia bo widac ze ty jestes wulgarna wyrafinowana zołza choc gorzej bym ujela nawet, co ty soba reprezentujesz? swietny dajesz przyklad swoim dziecioom uzywając takiego oblesnego slownictwa, zapewne twoje dzieci w skole tez wyzywają nauczycieli i starszych od suk bo im mamusia daje swietny przyklad. Nieudolna pedagogicznie matko.A mi sie super poowdzi finansowoo i nie ejstem zazdrosna a siostre. Gnida jestes wulgarna i ty masz dzieci ??pffff!! pewne z morda niewyparzona ze nikt nie moze ich zniesc na dluzej niz 30 sekund

Gość po pierwsze:D...
Autorko masz rację w zupełności. Gdybyś dała siostrze pieniądze (dla małej) i powiedziała że to na małe przyjemności czy wydatki na chrześnicę to faktycznie nie miałabyś wpływu na to jak siostra je spożytkuje bo dałabyś jej wolną rękę ale w tej sytuacji konkretnie powiedziałaś że to dla małej żeby sobie kupiła co chce więc nierozumiem jak siostra nieswoimi pieniędzmi może się rządzić. Ja na twoim miejscu nie dopiłabym tej kawy i wyciagnęła rękę po te pieniądze a później poszła i kupiła małej rolki które dałabym w rezencie. Echh teraz to już musztarda po obiedzie i nikt na to nic nie poradzi. Według mnie powinnaś to zostawić i nie robić dymu ale też nigdy nie robić już takich prezentów (w postaci żywej gotówki) tylko samej kupować prezenty a siotrze...cóż , wypada ja olać i tyle , przynajmniej na dłuższy czas.

Gość nie masz racji
10 letnie dziecko nie moze samo dysponowac taka suma. Jesli dobrze pamietam z prawa, zmieni sie to jak skonczy 13 lat.

Gość nie masz racji
dzieci poniżej 13. roku życia generalnie nie mają zdolności do czynności prawnych; transakcja dokonana przez takie dziecko dotyczyć musi drobnych, bieżących spraw życia codziennego, Innymi slowy, na rolki musza wyrazic zgode rodzice.

Gość bla bla bla bla...............
zasadniczo i inajlepiej z kodeksem w ręku:D...chore trochę;). Jeżeli sistra autorki nie wyraziła zgody na zakup rolek to zabieram pieniądze. Jeżeli dziecko ma poniżej 13 lat:D (wzoruję się na wiedzy autorki powyżej:D) to idę do sklepu i kupuję sama a potem wręczam dziecku bądź biorę dzieciaka do sklepu i to wybiera sobie samo....płacę ja:)

Gość wwwrrrrrrr35
Boszeeee ale jo czym mi tu walicie? jakies ustawy , paragrafy,kurna sami prawnicy i adwokaci.Mówimy realnie-dziecko dostalo odemnie pieniazki, powiedziala ze z MAMĄ pojdzie kupic sobie rolkio, matka na to NIEE bo te pieniadze pójda na szkole na zeszyty i ksiazki Siostre stac za wlasną poenscje kupic młodej wyprawke , wiec jakim prawem dziecku zabiera pieniazki ktore dostala,? przeciez chrzesnica powiedziala ze chce kupic rolki a wiadomo by wtedy z mamą possszła po zakup i za swoje kupiła, luudzie przestancie tak formalnie wszystko odbierac, bo jakby wam sie przyjrzec to ciekawe czy wszystko zgodnie z kodeksem działacie i działali wasi rodzice nie spuszczając was z oka na ani minute poniozej 12 r.z , tez takie prawo przeciez!!!!!Q! Ja sie pytam jak człowiek człowieka a nie jak prawnik sedziego!!!!!

Gość przeegiecie ze heeejaa
Ty mialas prawo, co by siostrze szkodzilo isc z corka kupic te rolki?? przeecież sama piszesz że stac ich na kupienie podrecznikow i nie musza zabierac dziecku, wiec iwazam ze to było podle ze strony siotry do jej dziecka.Rlki to fajna sprawa, bardzo rekreacyjna, a zeszyty zapisze po miesiacu i do wyrzucenia :(

Gość nie masz racji
No tak "po ludzku" patrzac to rozumiem Twoje podejcie, ale... Siostra jest opiekunem i ma prawo decydowac czy jej dziecko bedzie mialo rolki czy nie. I tyle. Chociaz w praktyce to pewnie gdybys je kupila to byloby po sprawie. Pogadaj z siostra po ludzku, ale nie przy dziecku!