Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość srnmror

POMOCY. COS MI SIE WBILO W BRZUCH. CZY TO KLESZCZ??? ZDJECIE.

Polecane posty

Gość srnmror

http://www.voila.pl/102/7lkfq/?1 To jest male i czarne. A jak zrobilam zdjecie i powiekszylam to dopiero zauwazylam ze to ma nogi i ze to jest jakies stworzenie!!!! CO to jest??? Gdzie z tym sie zglosic?? To jest male ma okolo 2 mm. Prosze o rady bo jestem zrozpaczona bo nie wiem co to jest i gdzie z tym isc- czy sama mam to wytargac??? Wokol tego miejsca mam czerwona obwolute. RATUNKUUUU

Gość 7474
tak, to kleszcz...

Gość no nie może być
to kleszcz 1000%

Gość no kleszcz a co niby innego
albo sama wyrwij, albo do lekarza

Gość 7474
ps. trochę słońca by ci nie zaszkodziło :D

Gość srnmror
Boje sie sama go wyrwac, boje sie boreliozy... Czy moge isc z tym do lekarza??Cz antybiotyk trzeba wziac??

tak to kleszcz na 100% jedz do lekarza albo na pogotowie to Ci wyjmą, sama nie próbuj bo możesz go urwać

wyjmą Ci tego kleszcza i każą zapewne obserwować, czy nie zrobi się czerwone dookoła miejsca po ukąszeniu. Jak będzie czerwone to mżliwe że nawet antybiotyk dostaniesz. Ja miałam 2 razy kleszcza i nigdy nic sie nie działo, ale mój tata kiedyś dostawał zastrzyki przez 3 tygodnie!

Gość mikomiko40
Nie musisz z nim iść do lekarza. Zdezynfekuj, pęsetką chwyć delikatnie jak największą część tego stwora-potwora i delikatnie wyrwij. Postaraj się, by nic nie zostało (np.jego nogi). Gdyby coś, to podważ resztę igłą do strzykawki. Zdezynfekuj i obserwuj to miejsce. Zrobi się strupek, który szybko odpadnie. Do lekarza się idzie, gdy po 2 tygodniach zostanie w tym miejscu czerwony placek (rumień). To znaczy, że kleszcz przeniósł na Ciebie boleriozę i trzeba antybiotyk. Jak nie będzie śladu, to boleriozy zwierz nie miał.... I Tobie też nie grozi :) Bez paniki. :)