Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lolek471

ból w odcinku lędźwiowym

Polecane posty

Witam mam problem.Podczas ćwiczeń przenosiłem gryf który waży 10kg położyłem go na ziemi i wszytko do tego momentu było ok ale po wstaniu i wyprostowaniu się poczułem straszne kłucie w odcinku lędźwiowym które utrzymuje się drugi dzień przy wyproście.Ból nie dotyczy kręgosłupa tylko prawej części lędźwi.Przed odłożeniem gryfu wykonywałem "wyciskanie sztangi ,ławka poziomo"Ćwiczenia poprzedzone były bardzo solidną rozgrzewką(15 min.Po rozgrzewce byłem cały mokry więc nie wiem czy mnie czasem nie "zawiało".Miał ktoś podobny problem? Nie wiem co się stało,ciężar mały,rozgrzewka solidna (jak już pisałem).Czekam na odpowiedzi

wypadł ci dysk?? jak uprawiasz podnoszenie ciężarów, to wyjatkowo jestes na to narazony..

Nie sądzę żeby to było to , bo mogę się wyprostować i w ogóle to nie boli.Chodzi o to że to miejsce w którym mi "strzeliło" tak...."uciska" nie wiem jak to opisać

Bardziej przy prostowaniu tyle , że to nie jest zwykły ból jak już pisałem wcześniej jest to coś w rodzaju ucisku.To miejsce w którym uciska jest trochę nad pośladkiem.Gdy leżę to tak jakby "mrowieje" mi noga.Nie wiem czy to ma związek z tym zdarzeniem.Nad pośladkami są takie 2 kostki i tam też to czuję.Ogólnie to ten ucisk jest taki że nie wiem dokładnie w którym miejscu mnie to "uciska".Mam 17 lat więc rwa kulszowa chyba odpada...A dysk to nie wiem bo ból chyba były olbrzymi i nie mógłbym się ruszyć więc nie wiem..

A niby dlaczego rwa kulszowa odpada?? To sa własnie klasyczne objawy rwy kulszowej... ja bym ci radziła pójśc do neurologa, zeby cię dokładnie zbadał i zdjęcie trzeba zrobić tego kręgosłupa... a niby sport to zdrowie... ale nie wyczynowy.

Najpierw myślałem że jest to naciągnięcie lub coś w tym stylu ale po tym co napisałeś/aś.Wszystko wskazuje na rwę kulszową no ale nie wiem pójdę do lekarza i się dowiem.Nie jest to uciążliwe ale wiadomo że ze zdrowiem nie ma żartów.

Ból ten uciążliwy jest najbardziej gdy się siedzi ale rwa kulszowa w tym wieku...no cóż

aż do zaleczenia.. trzeba okreslic, na ile jest ona posunieta (oczywiście mówimy tu, gdyby to juz była postawiona diagnoza, że to dyskopatia).. i powinieneś udać się na rehabilitację, najlepiej do kogoś, kto naprawdę zna sie na swojej robocie i żeby ci pokazał,w jaki sposób powinienes ćwiczyc.. na pewno powinienes zwrócic bardziej uwagę na mięśnie brzucha, ale te głębokie.. i na pewno nie brzuszki!

Witam byłem u lekarza rodzinnego i tak opisałem mu całą sytuację a następnie mnie zbadał kazał mi dostać palcami na wyprostowanych nogach do ziemi i podnieść wyprostowaną nogę dałem rade więc stwierdził ,że rwa kulszowa albo zapalenie korzonków miało by silniejsze objawy powiedział,że mogą być zbyt spięte mięśnie i dał mi lekarstwa tabletki na rozluźnienie i dał skierowanie do ortopedy na wypadek powiedział ze mogło dojść do małego przesunięcia dysku .

Witam byłem dziś u ortopedy ..przebadał mnie ruszał mi nogami,sprawdzał kręgi,sprawdzał plecy.Po przebadaniu stwierdził że mam za bardzo spięty mięsień ten przy kręgosłupie on właśnie powoduje to "promieniowanie do nogi"bo uciska na nerw.Na razie kazał zażywać mydocalm,Olfarm i smarować maścią butapirazol.Jeszcze przez 2 tyg mam nie ćwiczyć tylko czynnie odpoczywać np.spacerować .

No widzisz, także ten twój sport niekoniecznie wychodzi ci na zdrowie... może cos nie tak robisz na treningu, nie znam się na kulturystyce ani nie jestem fizjoterapeutą sportowym, więc ci nie pomogę.

Gość mroczne niebo
ja mam takie same objawy ale od pol roku, fajnie nie? kocham silownie ale wszytsko robie na cwierc gwizdka,bo boli, ale za lekko niby na rwę albo korzonki, nic nie biore bo nie ma po co,ale bol odczuwam caly czas :(

mroczne niebo ja też uwielbiam ćwiczyć ogólnie lubię sport ,a najgorsze są te kontuzje ja odpuściłem ponieważ nie chce mieć gorzej ,a postanowiłem zrobić przerwę później odbudować kondycje basen i dopiero potem siłka ,bo widzisz jeden błąd i kontuzja ;/ ,ale ciebie to boli jak leżysz albo siedzisz? ,bo mnie to bardziej uciskało piekło.

Gość mroczne niebo
ccaly czas to czuje,bardziej jak sie troche schyle,nie moge dlugo chodzic, stac..tzn moge,ale najchetniej to bym caly czas lezala w bezruchu - wtedy nie boli

ja właśnie też na początku nie mogłem długo stać dziś dopiero wyszłem na pole po chodzić i jeszcze czuje kłucie ale nie w plecach w nodze mam zastane mięśnie ,bo ja leżałem cały tydzień bałem się schylać coś robić ,ale dopiero teraz zaczynam funkcjonować choć ostrożnie a pamiętasz przy czym to ci się stało?

Gość mroczne niebo
a tak u mnie to sie tez przenosi na prawa noge. Niestety pamietam - pierwszy raz jak dzwignelam koszyk w sklepie:/ lezalam poltora tygodnia nie moglam sie ruszyc, potem bolalo pol roku,prawie przestalo - zle zrobilam brzuszki na silowni i 3 dni lezenia, dzwignelam ostatnio kajak(myslalam ze jest lzejszy) i 3 dni lezenia, juz chodze i w ogole, ale czasami musze stawiac nogi szerzej, ledwo sie podnosze jak kucam no i ogolnie czuje bol, ucisk caly czas,moe za pol roku przejdzie:/

Ja mam jeszcze np problem jak staje na jednej nodze to trochę mnie boli mięsień albo jak wiąże buta to ten mięsień jest napięty a ty masz coś takiego?

Gość mroczne niebo
ja sie nie moge schylic zeby zawiazac buta bo boli wszytsko od tylu plecow do tylu uda, w ogole bedac wyprostowana nie moge opuscic glowy tak,zeby np spojrzec na swoj brzuch, boli mnie wtedy kregoslup, nie ma mowy zebym sie schylila do wyprostowanej nogi, wkurza mnie to,bo chodzilam kiedys na pilates, strasznie mi sie podobalo,ale teraz nie moge sie rozciagac :/:/

też odczuwam. mam lekkie skrzywienie odcinka lędźwiowego. po kilku godzinach pracy przed komputerem czasmi pobolewa. czasem też po przebudzeniu się. pomóc może w takich przypadkach fizjoterapia, basen. ogólnie ćwiczenia wskazane na tego rodzaju dolegliwości