Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamkraba

urząd skarbowy i początkujący przedsiębiorca

Polecane posty

Gość mamkraba

witam. miesiąc temu założyłam działalność gospodarczą, zatem zaczynam się właśnie mierzyć z 'obowiązkami' wobec skarbówki i zus. muszę zatem załatwić sprawę 'podatku dochodowego' i 'podatku vat'. narazie mam same koszty. 1. jak właściwie ma wyglądać moja wizyta w urzędzie skarbowym? 2. co mam zabrać ze sobą? podatek dochodowy: księga przychodów i rozchodów na papierze i faktury? podatek vat: kpir na papierze, faktury i vat 7? 3. czy faktury zabiorą mi oryginały czy mam dla nich przygotować kopie? 4. jak wyglądają właściwie wasze księgi przychodów i rozchodów? macie programy, tylko wersje papierowe czy może dostaliście coś z us? dziękuję za normalne odpowiedzi.

Gość zajrzyj tutaj
www.google.pl bo nawet o podstawach nie masz pojecia:o

Gość makrabra
taa, wielkie dzięki. tam już byłam i na te pytania nie znalazłam odpowiedzi. jak nie chciałeś pomóc to po co w ogóle się odzywałeś...

Właściwy US określa się dwojako: 1) dla podatku dochodowego - ze względu na miejsce zamieszkania; 2) dla VAT - ze względu na miejsce wykonywania działalności. Można więc podlegać pod 2 urzędy. Do US od pod. doch. idziesz tylko zgłosić, że prowadzisz kpir i (ewentualnie) chcesz się rozliczać metodą kwartalną. Kpir organizujesz sobie sama - najlepiej ściągnąć wzór z internetu, bo kupując gotową papierową płaci się kupę kasy (50 zł za jakiś zeszycik). Do US od VAT idziesz się zarejestrować jako VAT-owiec (opłata skarbowa 170 zł bodajże) i potem tylko składasz deklaracje VAT-7 lub VAT-7K (jeśli wybrałaś rozliczanie się kwartalne). Składasz same deklaracje (faktury przechowujesz u siebie).

Gość sama prowadzisz działalność
sama prowadzisz księgi podatkowe? To wynajmij księgową, bo pojęcia nie masz o tym za grosz, szkoda, żebyś kary płaciła.

50 zł za jakiś zeszycik????? co ty mówisz??!!!! 5 zł to kosztuje :)

fajansiarz, dałeś/dałaś 50 zł za księgę przychodów i rozchodów? ile miała stron? nie lepiej dać kilka zł więcej i kupić program komputerowy i nie bawić się w papiery? No cóż...Polscy przedsiębiorcy :)

i jeszcze jedno, jeśli założyłaś miesiąc temu, to w US musiałaś już być :)

Gość tutyuityiiii
W US musisz złożyć VAT-R (jeśli chcesz być vatowcem) Druk EDG1 (podobny który składałaś w UM) Oświadczenie o formie odprowadzania podatków i ewentualnie umowę z bankiem jeśli założyłaś konto firmowe.

Gość tutyuityiiii
aha, mi księgę przychodów i rozchodów prowadzi księgowa. Zanoszę jej do 5 każdego miesiąca wszystkie faktury od zakupu czy sprzedaży i ona się tym wszystkim zajmuje. Co do ZUS to placisz 366zł, na różne ich konta co miesiąc (emerytalne, chorobowe, wypadkowe itp.)

ehhh..... ciesz się, że taki mądry i obrotny jesteś fajansiarzu :) udało ci się zaoszczędzić (pewnie fuksem) 45 zł :P

Gość tutyuityiiii
Fakturę ze sprzedaży wydajesz w dwóch egzemplarzach nie? kopia dla Ciebie a oryginał dla klienta 😴 US ci nie zabierze żadnych faktur...

Tak, dzięki Bogu wypadła mi z ręki w drodze do kasy. Szczęśliwie zaoszczędziłem więc 50 zł. Głupi to ma szczęście, nie? :classic_cool:

sam o sobie powiedziałeś głupi

Gość mamkraba
działalność założyłam miesiąc temu i wszystkie formalności związane z założeniem już dawno załatwiłam. chodziło mi o te czynności, które muszę co miesiąc odczyniać. czyli głównie to co pisał fajansiarz: " Do US od pod. doch. Kpir organizujesz sobie sama - najlepiej ściągnąć wzór z internetu, bo kupując gotową papierową płaci się kupę kasy (50 zł za jakiś zeszycik). Do US od VAT Składasz same deklaracje (faktury przechowujesz u siebie). " tak, przynależę do dwóch różnych skarbówek. vat r już dawno złożyłam, formę opodatkowania też. tyle, że już czas żeby złożyć vat 7, wszystko o podatku dochodowym i wizyta w zus (obecnie pracuje w innej firmie na umowę o pracę, więc płacę tylko składkę zdrowotną). a na razie miałam same wydatki, a brak zysków więc ani vat ani podatku od dochodu nie mam. czyli rozumiem, że wystarczy taki zwykły wydruk z sieci dla pkpir? bo kilka wersji znalazłam i również instrukcję jak to wypełniać, więc nie widzę tam jakichś trudności. ale czy nie muszę mieć faktur ze sobą w urzędzie skarbowym? bo jak oni stwierdzą, że faktycznie poniosłam takie a nie inne koszty a w przyszłości i zyski? podatek tez umiem wyliczyć, bo pełno stron już przejrzałam. no chyba, że to lipa była i potem wyjdą cyrki jakieś, że oszustwo czy coś. tylko nei wiem co zabrać ze sobą do skarbówki. a kiedy ewentualnie wyjdzie czy się gdzieś nie pomyliłam? nie chcę, żeby mi po 2 latach ktoś przyszedł, że mu się coś nie zgadza i że mam dopłacić wielkie kwoty w milionach. czy może sprawdzają poprawnośc papierów po każdym miesiącu?

nie pokazujesz im faktur. Oni jak będą chcieli, to sami przyjdą na kontrolę i wtedy wszystko przetrzepią, dlatego warto zainteresować się dobrą księgową/księgowym. Bo możesz dużo rzeczy odliczyć.

Gość mamkraba
czyli do skarbówki dla podatku dochodowego powinnam iść z moją księga przychodów i rozchodów, a jak będą jakieś dochody w przyszłości to potwierdzenie przelewu zaliczki na podatek dochodowy? a do skarbówki z vatem też mam zabrać swoją księgę przychodów i rozchodów plus potwierdzenie przelewu podatku vat za sprzedany towar gdy już taki bedzie plus vat7?

Gość basik_basik
Deklaracje VAT-7 skladaszc zawsze co miesiac czy masz dochod czy nie!!! pamietaj o tym bo jak nie to zaplacisz kare

Gość gość
wszystkiego można samemu sie nauczyc. Ja tez nie mialam pojecia o prowadzeniu dzialalnosci i myslalam ze sobie nie poradze. Znajomy polecil mi program Księga Pakietu Przedsiebiorcy. Przez 30 dni wersji testowej tego programu wdrazalam sie, kombinowalam, jak mialam problem to dzwonila do producenta i co? sama sobie prowadze kpir i jestem z tego dumna ;)) tak wiec dla chcacego nic trudnego :)

Gość gość
taaaaa dopóki us nie przyjdzie na kontrole i cie z torbami nie puści hahahaha

Gość gość
do skarbowego chodź zawsze z teczką najlepiej skórzaną

Zgadzam się, że księgowosć spokojnie można ogarnąć samemu, ale na pewno trzeba mieć do tego dobry program. Ten wygląda np fajnie i jeszcze ma darmowy okres próbny: http://www.infakt.pl/gmw/tra . Przy dobrym programie i możliwości konsultowania się z księgowym, wystarczy naprawdę podstawowa wiedza z księgowości, żeby dać sobie radę.

Gość gość
a nie łatwiej szybciej i wygodniej samemu? Księgowa pochłania lwią część moich dochodów a odkąd mam własny program do kpir ogarniam wszystko sama - sprawnie i szybko. Kpir prowadzę w progamie Księga Pakiet Przedsiębiorcy www. pakietprzedsiebiorcy .pl

Zgadzam się z poprzednikami. Aktualnie bez problemów można samodzielnie ogarnąć prowadzenie i rozliczanie podatkowe własnej działalności, wystarczy tylko mieć sprawdzony do tego program. Zanim podjęłam decyzję o zakupie sprawdziłam i kilka propozycji dostępnych na rynku i decyzja padła na Małą Księgowość z Pakietu Przedsiębiorcy https://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/mala-ksiegowosc Program jest rzetelny, przejrzysty i co najważniejsze bardzo intuicyjny.