Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krowa mleczna niedojna ?

mleko i skurcze

Polecane posty

witam czy odciągałyście mleko w ciąży ja obecnie 37 tydzien i dzisiaj odciągnęłam pierwszy raz - 20 ml, jak wasza szyjka wyglądała w tym tygodniu miałyście skurcze twardniał wam brzuch/ ja mam dzisiaj dziwne twardnienie

Gość Zaraz....
ale wytłumacz jeszcze po co ty to robisz? bo nie bardzo wiem jaki masz powód. To chyba normalne że masz wtedy skurcze i jeżeli to twoje pierwsze dziecko to możliwe że gotowe na poród byłoby nawet w 41 t.c a ty już mu szykujesz wychodne?:D Może się powstrzymaj ...no chyba że chcesz zamrozić tą siarę na czarną godzinę.

odciągnęłam bo bolały mnie piersi szyjkę mam skróconą rozwarcie na opuszek, brzuch mi twardnieje

Gość gertgrg
A przewijać dziecko w brzuchu też próbowałaś?

Co ty robisz? Przeciez takie sciaganie wywołuje skurcze, chcesz urodzic? Normalne ze ci brzuch twardnieje jak urodzisz i przystawisz do piersci tez bedziesz czuc skurcze bo macica bedzie sie zwijac. Zostaw te piersi dla dziecka, siara najwazniejsza a ty ja sciagasz. A powiedz co z tym mlekiem zrobilas?

Gość pdljkslkjdksjd
Tak się nie robi autorko! Ryzykujesz przedwczesnym porodem. Pamiętaj że dla jednych dzieci czas na poród przypada na 38 t.c (umowny) a na drugich dopiero miesiąc później więc radziłabym ci zaprzestać. Bolą cię piersi ?...hmm ale przecież na nawał mleczny jeszcze za wcześnie, może bolą cię bo nosisz zbyt ciasny biustonosz? Nawet jeżeli masz sporo siary to uwierz mi że nie jest to jeszcze ilość która grozi nawałem;). Jak możesz to napisz ile jesteś w stanie tej siary ściągnąć ? Dodam jeszcze że ta siara która powstała powinna być tam magazynowana dla malucha więc błedem jest jej ściąganie.

malutko z obu 20 ml. ściągnęłam bo już się nie dało bolały mnie były jakieś ciężkie i w ogóle dziwne teraz lepiej stanik kupiłam szerszy bo też myślałam ze za mały a to nie przez to lekarka moja na urlopie wraca dopiero 18 więc nie wiem co robić z tym a ściągać nie chce ;( może Wy macie jakieś rady

pomoże ktoś ?

Ale w czym pomóc? Mleka przed porodem się nie ściąga- nie tylko powoduje to skurcze, ale też siara po prostu będzie potrzebna Twojemu dziecku. Takie 20 ml to porcja na dwa karmienia... Do nawału pokarmu masz czas, piersi jeśli Cię bolą- to od hormonów albo nieodpowiedniego stanika. Nie twardniał mi brzuch wcale, ale szyjkę w tym tyg. miałam praktycznie zgładzoną, już wcześniej miałam niewydolną.

nosze już sportowe materiałowe staniki i nic a nic się nie zmienia a od 4 miesiąca nosze wkładki laktacyjne i dziennie cały krążek jest z mleka pełny.

Gość stymulacja sutków
wywołuje skurcze -więc sama je sobie zafundowałaś. Nie ważne że tylko 20ml bo to i tak wystarczy. Skoro ci leci już siara od dawna to tym bardziej nie powinnaś jeszcze odciągać. A sportowy materiałowy stanik to jak na mój gust pic na wodę taki sam jak i te pseudo staniki do karmienia które tylko zasłaniają a nic nie podtrzymują. Piersi są ciężkie to bolą a sportowy stanik nic im nie ulży bo ich wcale nie podtrzymuje. Idź na Lobby biuściastych i poczytaj sobie o stanikach. http://www.biusciaste.prv.pl

ok próbuje tak bo znów wieczór i jest meega problem,

Gość stymulacja sutków
rozumiem że problem się pojawia wieczorem a w ciągu dnia jest ok? jeśli tak to potwierdza to twierdzenie że to wina stanika. Biust wisi, skóra się naciąga i jeszcze bardziej boli. Dobry stanik ci pomoże. Nie odciągaj bo tylko spowodujesz jeszcze większą produkcję mleka. Czyli błędne koło. :( Dobrym wyjściem jest też kontakt z ginem.

wizyta 18 nosiłam zwykle 75b kupiłam 85 b i dalej to samo dzisiaj założyłam ten materiałowy i właśnie skończył swój lot do kosza eh jest masakra może to dlatego ze siarę mam już od lutego?

Gość stymulacja sutków
a lekarz co na te wycieki siary?

Gość jak by nie było
nie odciągaj tej siary bo wylądujesz na porodówce a dziecko może przeżyć szok bo samo jeszcze nie jest gotowe na poród, jak będzie gotowe to wyśle sygnał w postaci hormonów. Piersi bolą od zmian hormonalnych a zazwyczaj jest tak że na wieczór objawy się nasilają. Ja bym ci radziła robić bardzo zimne okłady na piersi które pozamykają kanaliki i naczynia i wyciekanie siary może się zmniejszyć choć nie rozumiem problemu bo przecież po porodzie i tak czeka cię regularny wypły mleka (na początku przy nawale i dopóki laktacja się nie unormuje).

Gość stymulacja sutków
dobry stanik większość ciężaru biustu podtrzymuje na stabilnym i dopasowanym obwodzie -zbyt luźny tylko wędruje po plecach do góry a piersi wiszą sobie w staniku podtrzymywane tylko przez ramiączka.

Skąd w ogóle pomysł, żeby odciągać? Im więcej sobie odciągniesz, tym bardziej pobudzisz laktację i kółko się zamyka. Tracisz cenną siarę, potrzebną po porodzie Twojemu dziecku. To normalne, że piersi są twarde i bolesne, nic nie rób. Możesz stosować okłady ze schłodzonych liści kapusty. Ja stosowałam kremy i bardzo mi pomagały

właśnie okładam zmrożoną roztłuczona kapusta zobaczymy może będzie lepiej wczoraj nie powiem ale ulga po odciągnięciu była no ale co jak sobie tym szkodzę eh :(

Kupiłaś stanik o 10 cm większy w obwodzie od tego który nosisz i dziwisz się że biust boli? Jeśli Ci piersi urosły, to kup taki z większą miseczką, a obwód zostaw ciasny... Mi tam sportowe staniki pomagały tylko jak były na szerokich ramiączkach i ze sztywniejszym obwodem, takie solidne, ale przy dużym biuście i tak najlepsze sztywne miseczki...

Gość gość
A w sumie to pier*licie glupoty. Czy bedzie sciagac, czy nie moze miec w ciazy nawal, albo nie. To wszystko kwestia osobnicza. Ja od 17 do 26 tc miałam mleczarnie straszna. 2 razy w nocy musialam koszulki zmieniac i wkladki. Samo minelo, a raczej przystopowalo, niestety musialam odciagac np. po tym jak mniej wygodny stanik ubralam, bo mi sie guzki az robily. Wrecz jak nic z piersi nie lecialo to oznaczalo ze kapusta w ruch, bo sie kanaliki zapychaly. By the way usg piersi przed ciaza robilam i dr mowil,ze moje cycki prawie tluszczu nie maja, tylko gruczoly. Wrocilo w 38 tc. Same mi sie koszulki mocza. Pomimo odciagania,zeby kanaliki udroznic, nie mialam skurczy, nie urpdzilam wczesniej, nie rozkrecilam laktacji i nie bylam zmuszona odciagac pokarmu codziennie.

Gość Gość

Człowiek czyta i nie dowierza. Jestem w 28 tygodniu ciąży a mleka jest tyle, że niedotykając piersi mokre jest absolutnie wszystko, koszulki, posciel, wszystko. Nie wspomnę już o tym jak bolesne są piersi oraz, że dochodzi do pękania rozstępów. Nawał mleczny może pojawić się dużo wcześniej i świadczy o zmianach hormonalnych. Dla autorki zapytania- dla swojego spokoju, nie ruszaj nic dopóki naprawdę nie będzie to konieczne (rozumiem, że przychodzi taki moment, że poprostu nie da się wytrzymać) i jak najszybciej porozmawiaj o tym z lekarzem. A 37 tydzień jest już kwalifikowany jako ciąża donoszona więc komentarze, że zrobi dziecku niewiadomo jaką krzywdę są bez sensu, natura wie co robić, nie trzeba kobiety stresować niepotrzebnie. 

Gość Gosc

Ty jesteś niepoważna osoba!!! Napewno ginekolog nie kazał odciągać. Skoro pobudzilas laktacje to bolą cię piersi i teraz będa bolały na twoje życzenie. Takich rzeczy się nie robi. Twoje dziecko nie dostanie siary to po 1. A po 2 cycki bedziesz miała zwisające jak u starej baby. Powodzenia dalej z takim myśleniem... Tylko współczuć dziecku matki. 

Gość Gosc

To że ona sama ingeruje to nie natura a jej głupota. Kto normalny tak robi??? 

Gość Gosc

A skoro uważasz że to normalne żeby pobudzać laktacje w czasie ciąży to twoja sprawa. To ty sxkodzisz dziecku twoja odpowiedzialność twoje dziecko. Pobudxilas laktacje w ciąży jak głupia ...ka a później cycki cię bolą. Pochwal się lekarzowi o swoich wyczynach. Podczas laktacji gospodarka hormonalna się zmienia. To jest koniec ciąży... Także zastanów się czy aby napreno świadomie nie szkodzisz dziecku.