Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda@mamusia

witamina d3co zrobic

Polecane posty

Gość mloda@mamusia

hej dziewczyny!!!!!!!mam pytanko bylam z moim 2 miesiecznym synkiem na wsi i tam zostwilismy jego witaminke d3 poszłam do lekarza po recepte okazało sie ze doktorowa ma urlop wiec poszłam do innego lekarza a on mi nie chciał przepisac :(czy mozna wit d3 kupic bez recepty???

Gość mloda@mamusia
prosze o odp

Gość fgbhnk
w każdej aptece kupisz bez recepty

Gość mloda@mamusia
to musze sie przejsc do innej bo tu u mnie bez recepty nie sprzeda bo stwierdziła ze teraz sa upały i ze lekarz musi przepisac dawke mowiłam jej ze wiem jak podawac a ta baba ze nie morze

Gość mloda@mamusia
moze przepraszam za bład

Gość mamyprawiem 7mc
ja na czas letni odstawilam bo, po co jak calymi dniami jestem na powietrzu z dzieckiem w polcieni czasem jak mocno nie grzeje to na sloncu dosc ze, ma male ciemiaczko i z malym sie urodzila, powiedzialam to lekarzowi powiedzial ze ok

Gość mloda@mamusia
dziekuje bardzo:) spisze nazwy i jutro lece do innej apteki:*

ja mojej córce tez niepodaje witaminy d3 na lato no chyba że pada pzrez tydzień i nie ma słońca wtedy jej daje co 2 dzień a tak nie słońce dostarcza jej to :) u nas też bez recepty kupuje w kroplach nie w tabletkach które trza przekręcać i wciskać :) są droższe ale starczają na dłuzej

Gość powiem ci cos
od razu dziecku nic nie bedzie jak nie podasz wit.d! tym bardziej,ze jest lato

Gość mloda@mamusia
eh bo ja czytałam ze same słonce nie uzupełni tej wit d ale skoro wy tak robicie i waszym dzeciatkom nic nie jest tzn ze głupoty pisza

no chyba piszą głupoty każdy pediatra ci powie by na lato odstawiać witamine d3 no chyba że dziecko ma złe wyniki i musi uzupełniać je witaminą.. moja na pierwsze lato musiała brac lekarz zalecił co 2 dzień w lato miała wtedy 3 miesiące a teraz ma rok i 4 miesiace i na lato jej odstawiam no chyba ze pogoda nie dopisuje wtedy jej również daje co 2 dzień :)

Ale to prawda, że w niektórych aptekach nie chcą sprzedać D3 w kropelkach a w kapsułkach nie ma problemu. W mojej rodzinnej miejscowości w aptece sprzedają bez problemu a pojechalismy kiedyś do przygranicznej miejscowości i chcieliśmy kupić a tam we wszystkich aptekach, że w kapsułkach to sprzedadzą a w kropelkach to tylko i wyłącznie na receptę i to nie było nawet lato.

Gość ortopeda z powolaniaa
Drogie Panie .... witamina D3 nie powinna być odstawiana ani wiosną ani latem .... dziecko do roku powinno codziennie dostawać kroplę tej witaminy. Odstawia się witaminę w uzasadnionych przypadkach np. gdy zbyt wcześnie zarasta ciemię co moze prowadzić do tzw zarosniecia szwow i pozniej craniostenozy (w jez. lek.). Dawka moze byc tez zwiekszana z innych powodow. Jednakze nie powinno jej sie ot tak odstawiac... potem w gabinecie okazuje się, ze dziecko ma krzywe nozki itp itd,. a mama odpowiada" ja myslalam, ze slonce wystarczy".

Gość katarzynkaOOO
trzeba trzeba podowac,z tego co wiem to nie tylko do roku, np moja corka ma 14 mies i nadal nie zroslo sie ciemiaczko,dlatego podaje 1 krople.

Gość katarzynkaOOO
ortopeda z powolaniaa jestes naprawde ortopeda czy tylko taki nick?

W sumie nie powinno sie samemu kupowac, chyba ze jest nagła sytuacja. Też zdazyło mi sie zostawić witaminki bobik d u siostry, ale bez problemu je dostałam w aptece. cale szczescie. a siostra mi przesłala poczta pozostawione. Należy zawsze ja podawac wedlug zalecen i lepiej nie pomijac dawki.

Gość zonaKraka
Bo tylko w kropelkach jest refundowana i na receptę :) A w kapsułkach zawsze można kupić. Ja nieraz trafiam na promocje, ostatnio kupowałam 2x45 kapsułek za niecałe 20 zł, zapas na 3 mce , więc niedrogo. Też słyszałam żeby jeszcze nie odstawiać, a ma 2 lata.

akurat zmieniac nie bede witaminek, skoro lekarz zalecil bobik to go bede podawac, nic niepokojacego sie nie dzieje po nim.

no tak bo jak zmienisz bobik na jakis inny to mozesz dziecku zaszkodzic a nie pomoc, nie wiadomo jak organizm bedzie reagowal zmiane. a ten bobik d jets bardzo dobry i na pewno po nim nie bedzie niedoboru witaminy D3

to dobrze ze powiedzialas, bo nawet nie wiedzialam. ale nie zamierzalam zmieniac bobiku na jakis inny.

hej. ja tez podaje bobikd ale nie wiedzialam ze nie mozna zmieniac witamin to dosc ciekawe. ja w sumie nie zamierzam zmieniac bo z badan na badanie winiki sa dobre wit d w normie a mala nie choruje

ciesze sie angielika ze jest wszystko ok jesli cos cie nie zawodzi to tym bardziej nie ma co myslec o zmianach a z wit bobik tak jest

Witamina D3 to witamina SŁOŃCA i jeżeli chodzi się z dzieckiem na spacery w takim okresie jak teraz nie ma potrzeby ją podawać i nie w każdej aptece sprzedadza bez recepyt zależy od apteki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
A sprawdzalyscie drogie panie poziom wit d u siebie i mezow? Niedobory wit d sa bardzo czeste, a objawy fatalne, wiele osob ma problemy ze zdrowiem; z bolami kosci, z cisnieniem, sercem, plodnoscia a przyczyna jest prozaiczna.