Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaki kupić krem ?

Mój noworodek ma strasznie suchą skórę POMOCY

Polecane posty

Gość jaki kupić krem ?

witajcie mój tygodniowy noworodek ma strasznie suchą skórę. W fałdkach na rączkach na nóżkach...aż się łuszczy pediatra kazał kupić oliwkę LINOMAG ale smaruje ją od 3 dni po kąpieli i w trakcie dnia ale nie widzę poprawy. Więc powiedzcie mi drogie mamy jaki krem najlepiej kupić ? bambino ? nivea ? a może linomag tylko że w kremie ? albo może używacie czegoś innego ?

ja używałam oliwki :) ale moja córa ma skórę ok za to moja bratowa ma synka i ma strasznie suchą skóre smaruje go kremem bambino jest cały biały jak go wysmaruje ale nie ubiera go odrazu po kąpieli kładzie go na kocyk zakłada tylko czapeczkę (jest lato więc jest ciepło ale zamyka okna by go nie przewiało bo ma dopiero 4 tygodnie.) i mówi że widzi duża poprawę ale tydzień stosowała go dzień w dzień ....po kąpieli i nawet w dzień raz ....do tego do wody wlewała mu emolium :)

Gość jaki kupić krem ?
a czy smaruje nim też buzię ? i jak wychodzi na dwór też nim smaruje ?

tak kremem saruje buzie bo po oliwce miał czerwone oczka :( bratowa szybko mu skórę poprawiła no ale to jej 2 dziecko ;d to wie co i jak hehe na dwór też go smaruje kremem

Gość takiepytaniemama
nie uzywaj oliwek zatykaja pory musisz znalezdz krem ktory, podpasuje twojemu maluszkowi emolium, oilatum i plyn do kapieli tez z tych serii polecam ja akurat kapie w oilatum a, smaruje kremem bambino

Gość Liselotte
oliwka - zawsze się sprawdza! W kremach jest dużo wody.

Gość takiepytaniemama
tak tez smaruje buzke bambino i na dwor tez:)

Gość jaki kupić krem ?
ja mojej nie smaruje buzi oliwką. Dzięki kochana zaraz lecę do skelpu po ten krem Ale to ten krem BAMBINO PIELĘGNACYJNY czy BAMBINO OCHRONNY ?

Gość jaki kupić krem ?
a i powidz mi jeszcze czym smarujesz dziecku pupkę po zmianie pieluszki ?

Gość takiepytaniemama
tak moze i dobra oliwka ale, nie na sucha i podrazniona skore mam w domku 2 alergikow z sucha skora tz mialy juz jest ok po oliwkach skora byla czerwona z wypryskami zaczelo sie lojotokowe zapalenie bo, zatykala pory

Gość takiepytaniemama
bephantenem a, krem bambino ochronny :)

Gość jaki kupić krem ?
ja też kąpie w oilatum bephantenem używasz po każdej zmianie pieluszki tak ? bo mi pediatra kazała smarować również oliwką pupkę ale oliwka wyląduje dziś w koszu na śmieci.

mojemu małemu skóra schodziła z brzuszka,na zgięciach dłoni i stópek i z tego co wiem,nawet z powiek i z tego co wiem to takie łuszczenie się jest normalne.Zaczęła się łuszczyć po ok tygodniu i trwała do 3.Wszystko zeszło,teraz ma miękką,delikatną skórę i ani śladu.

ja wysmarowałam małego dwa razy parafiną po kąpieli i skóra idealna ,teraz po kąpieli niczym już nie smaruje.

Gość jaki kupić krem ?
a czym smarujecie pupkę ?

Gość takiepytaniemama
tak za kazdym razem pupke smaruje bephantenem:)

Gość ja smarowalam
lonomagiem tez mial b sucha skorke ale b szybko przeszlo, do dzis go uzywam ale tylko pa kapieli na pupe i tam gdzie sa jakies faldki, odparzen nigdy nie mial i skora w stanie idealnym,ma6 mies, a i czasami oliwka ale jak byl noworodkiem linomag i po sprawie

moj maly tez mial sucha kapalam go w oilatumie i dolewlam z 3 krople oliwki. lekarka mi polecila kosmetyki Atoperal sa naprawde bardzo dobre ale niestety do najtanszych nie naleza, ale balsam jest super.jesli bedziesz smarowac sama oliwka wcale nie zlikwidujesz suchosci. a jesli juz to pamietaj ze oliwka smaruj po kapieli jak cialko jest wilgotne a nie wytarte.do pupki uzywalam i uzywam pudru nivea. a jakjuz cos sie dzialo to albo alamntan plus, ajak mial pparzenia po kwasnej kupce to bepanten i taki berazowy nie pamietam juz nazwy.

bron boze zebys smarowala dziecko oliwka wychodzac na dwor, mozesz powanie poparzyc dziecko a zina popekaja mu naczynka . ja uzywam bambino do buzi a jak jesy slonce to albo ziaja fakt 30 albo nivea. ziaja jest od urodzenia albo od 1 mc

Gość kjfodijfoidjf
Na suchą skórę świetne są dermo- kosmetyki EUBOS . Są bezzapachowe, nie zawierają parafiny i nadają się świetnie dla dzieci z problemami skórnymi (atopowe zapalenia skóry i inne.

Gość kjfodijfoidjf
oliwka nie jest dobra na problem suchej skóry (no chyba że wklepana na wilgotną skórę po kąpielio malucha)

Gość karolcia.-.-.-*
Ja dostałam niedawno próbki tych kosmetyków (eubos) od naszego pediatry i stosuję do swojej twarzy;). Moja córcia ma normalną skórę więc jej takich balsamów nie potrzeba ale po sobie wiem że te kosmetyki są świetne zawierają olejek migdałowy, olejek jojoba i jeszcze dwa składniki i są całkowiecie nieperfumowane i zalecane do użytku medycznego.

Gość klosowa
do kąpieli Oilatum albo coś podobnego innego. Potem już nic, żadnych kremów, oliwek i innych gówiene*k Moje dziecko ma 4 mce - żadnych potówek, żadnych krostek, ciemieniuchy, podrażnień itp. Po miesiącu Mozna jakieś mydło i szamponik w płynie wprowadzić. Przez pierwszy miesiąc jakiś kremik na dupkę np. sudokrem po każdym przebraniu, potem 1x dziennie, a po miesiącu już wcale! Nic nie ma! Żadnych odparzeń itp. Nie ma co klajstrować dzieciaki. Skóra dziecka poradzi sobie sama. Tylko do kąpieli kup Oilatum, albo podobne i bezie ok. :)

Gość hbjgfd
Żadne kremy i oliwki. Na taką suchą skórę (zwłaszcza w zgięciach rączek, nóżek czy między fałdkami) to najlepszy jest puder. Moja mama mi to poleciła bo oliwka czy kremy jeszcze bardziej podrażniały skórę i pogarszały jej stan. Jak tylko zaczęłam używać właśnie pudru to raz dwa wszystko wróciło do normy.

Gość żadnych pudrów !!!!!
Pudry są dobre tam gdzie jest wilgotne środowisko (zgęcia , fałdki ) które przyczynia sie do odparzeń ale puder pod żadnym pozorem nie jest odpowiedni dla suchej łuszczącej się skóry!!!. Żadnych oilatum bo to jest sama parafina która zalepia dosłownie skórę i skóra nie oddycha. Olej mineralny czyli parafina ciekła (pochodne ropy naftowej) to składnik którego się obecnie w kosmetykach dziecięcych unika i każdy bardzo dobry kosmetyk nie ma w swoim składzie oleju mineralnego. Najlepsza na suchą skórę sa kosmetyki naturalne (weleda , eubos - jak najbardziej, i oliwa z oliwek tłoczona na zimno taka do sałatek) . Mnie położna powiedziała że na odparzenia i na suchą skórę oliwa z oliwek ale żadnych kosmetyków zawierających parafinę czyli te słynne oilatum, emolium, balneum itp itp.

Gość Californiadream
A mnie najbardziej śmieszy fakt że te wszystkie płyny do kąpieli na bazie parafiny wcale nie są tanie a to przeciez syf. Parafina daje uczucie gładkowści skóry i je wygładzenia a tak naprawdę osadza się na powierzchni skóry nie nawilżając jej tylko zatykając pory powoduje że skóra nie oddycha i przy regularnym stosowaniu tych kosmetyków zaburzony zostaje prawidłowy proces regeneracji skóry i jej łuszczenia. Naskórek niemowlęcy trzeba natłuszczać tylko w wypadku suchej skóry bo jeżlei zaczniemy ot tak sobie stosować kosmetyki tradycyjnie po każdej kąpieli u dziecka o normalnej skórze to ta skóra zacznie potrzebować tych kosmetyków a sama od sibie przestanie produkować warstwę ochronną. Skórę suchą powinno się natłuszczać olejami naturalnymi. Fajny i niedorgi jest olejek Hipp baby sanft i w tym kosmetyku nie ma parafiny..dalej olejek firmy Bubchen albo Weleda. Nalezy patrzeć na skład czy pisze paraffinum liquidum, większość producentów już na przodzie etykietki chwali się że produkt nie zawiera parafiny bądź oleju mineralnego. Ważne jest też to jakim kosmetykiem myjemy dziecko, bo jeżeli on pięknie pachnie a bańki tworzą się już po zamieszaniu wody ręką to taki płyn odpada i na bank spowoduje i nasili wysuszenie. Najlepszym płynem do skuchej skóry jest znowu weleda nagietkowa (wogóle się nie pieni bo substancje myjące są pochodzenia roślinnego więc nie zawiera chemii i sody) . Moje dziecko miało tak suchą skórę że aż się łuszczyła i po poradzie u dobrego dermatologa dostałam właśnie te wskazówki które polecam dalej. Moje dziecko ma obecnei ładną normalną skórę ale trzeba dodać że zadbałam o płyn do kąpieli który nie wysusza, kąpałam co drugi dzień a pomiędzy tymi dniami przemywałam jedynie całe ciało, i jeszcze istotna rzecz ...jezeli autorka już się zdecyduje na jakiś nawilżacz do skóry to niech smaruje ciało naczęściej dwa razy w tygodniu w innym wypadku skra przyzwyczai sie jeszcze bardziej do wspomagacza i sama już kompletnie nie da sobie rady bez kosmetyku.

Gość kayaleigh....nowa
No właśnie...ostatnio przyjechała do mnie z Polski znajoma i przywiozła dla mojej córki (2 miesiące) zestaw kosmetyków oilatum . Ja tam wzięłam to do ręki przeczytałam i zastanawiałam się co powiedzieć ale nic tylko wzięłam i nie używam tego wogóle. Mieszkam za granicą i tu się takich rzeczy nie używa dla niemowląt, jakichś emolientów , olejów ropopochodnych. Wszystkie kosmetyki jakie mam są na bazie naturalnych olejków i nie wykapałabym dziecka w oilatum by wyciągnąć go z wody takiego pięknie natłuszczonego olejem mineralnym :D . Jedynie zdaje się firma penaten (j&j) ma w swoim składzie głównie parafinę i dlatego nikt prawie tego nie kupuje ale są na pewno dobre dla dzieci uczulonych na naturalne olejki bo waidomo że parafina jest dobra dla alergików bo jest neutralna ale za to bardzo niezdrowa dla skóry i najlepiej jej unikać. Producenci widać ją wykorzystują bo jest najtańszym składnikiem kosmetycznym w seriach niemowlęcych a wiadomo że olejki naturalne są dużo lepszej jakości i droższe. Ja używam do kąpieli wszystko firmy Hipp choć olejek do natłuszczania ,weleda z wyciągiem z nagietka .

Gość lojiolo
przeciez to normalne ze noworodkowi naskorek sie zluszcza. zluszczy sie i za tydzien-dwa bedziesz miala gladkiego bobasa bez zadnych kosmetykow pozdrawiam

Gość malajamalutka
SLUCHAJ, zanim wydasz fortune na zbedne kosmetyki, to odczekaj te 2-3 tygodnie. Mojej malej tez skora na poczatku sie strasznie luszczyla, ale dodawalam tylko troche oliwki do kapieli a teraz ma idealna skore, zadnych sklonnosci do wysuszen czy czegos. Nie podejrzewaj od razu jakis schorzen ani nic, tylko przeczekaj- jesli nie bedzie sie pogarszac to nie masz sie czym martwic, to minie :-)