Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podziel sięęę

Jak dbacie o pupcie waszych noworodków ? (czym myjecie ? czym smarujecie itd)

Polecane posty

Gość podziel sięęę

witajcie mam w domu tygodniowego noworodka i zastanawiam sie czy dobrze dbam o jego pupcię Przy każdej zmianie pieluszki myję pupkę czystą wodą i wacikami kosmetycznymi i lekarka kazała mi smarować oliwką linomag ale mi się nie sprawdza i chcę coś zamiast tego... co polecicie ? No i powidzcie jak wy dbacie o pupcie waszych pociesz ? używacie chusteczek nawilżanych ?

Gość przyszla__mama
Maść sudocrem... sprawdziła się wiele razy. Nie u mnie ale mam młodsze rodzeństwo, dwuletnią siostrę, a sama jestem w ciąży:) Więc polecam:)

ja niczym nie smaruję za namową mojego pediatry, mam sudocrem, ale jeszcze nie stosowałam, bo synek nie miał nigdy odparzeń. Myję wacikiem- wodą, chusteczki stosuję czasami

Gość .Martva
Wylizuję ją do czysta.

Gość ljij
ja przemywalam woda a jak byla zaczerwieniona to smarowalam kremem . czasami przetarlam po prostu tymi nasaczonymi chusteczkami. jezeli nie ma zaczerwienionej pupci to nie smaruj kremami przy kazdej zmianie pieluszki

Gość podziel sięęę
a jak by już miała to jakim kremem smarować ?

Gość spóbuj wejść na
Ja swojej córci przemywam pupcię wodą i watą a na wychodnym mam zawsze spakowane chusteczki nawilżane. Do smarowania mam specjalną maść inotyol i stosuje się ją gdy już coś się pojawi albo profilaktycznie dwa razy dziennie . Córka nie miała jeszcze odparzenia a ma 6 miesiecy więc nie kombinuję bardziej z kosmetykami i maściami. Mnie lekarz powiedział że przecieranie pupy chusteczkami nawet tymi najdelikatniejszymi nasączonymi balsamami powoduje mikro otarcia i pieczenie po zetknięciu się odparzonej skóry ze składnikami chusteczek więc lepsza czysta woda i wata.

u mnie super sprawdza sie linoderm. jak kiedys mi sie skonczyl a mialam w domu jakis krem ze skarbu matki i jej pupe smarowalam nim cyba ze 2 dni to zaraz byla odparzona. sudocrem jest chyba troszke za silny - polozna mi mowila zeby uzywac go tylko wtedy gdy sie cos dzieje a nie non stop bo pozniej sie skora dziecka przyzwyczai i jak trzeba bedzie interweniowac to nie pomoze.

Gość kallypsoo:)
Właśnie, mnie też lekarz powiedział że na podrażnioną skórę nie stosować chusteczek bo będzie jeszcze gorzej, a ja dziwiłam sie że po każdym przetarciu i to delikatnym małyu darł się jakbym go ze skóry obdzierała (miał lekkie odparzenie) . Obecnie zrezygnowałam na codzień z chusteczek a używam jedynie wody z naparem z rumianku i o dziwo odparzenia się skończyły a już podejrzewałam kremy które stosowałam.

Tylko i wyłącznie czysta woda, w razie potrzeby mydło i sudocrem jeśli pojawią się odparzenia. I nie bawię się z wacikami, po prostu biorę małą do łazienki i obmywam pupcię pod kranem a potem osuszam ręcznikiem. Chusteczek nawilżanych nie używam... Kłamię, użyłam parę razy gdy na spacerze w parku miałam wybór między chusteczką nawilżaną a wodą z kałuży. Generalnie unikam, bo skóra się po nich lepi i mam wrażenie że wcale nie jest czysta. Tak jakbym posmarowała mydłem i nie spłukała.

Gość TakaSobieMama
U nas tez w uzyciu byla TYLKO woda i waciki a chusteczki wylacznie "na wyjscia". Profilaktycznie stosowalismy masc Bepanthen ... tak co 2-3 przbierania i corka NIGDY odpazen nie miala ... i juz miec nie bedzie bo wyszlismy z pieluszek :)

Gość Ekspert NIVEA Baby
Witaj, Ochrona pupy noworodka jest bardzo ważna, gdyż w okresie używania pieluszek, skóra strefy pieluszkowej jest narażona na ciągłe działanie wilgoci i otarcia mechaniczne. Ze swojej strony proponuję żebyś po każdej zmianie pieluszki przetarła pupę Maluszka chusteczkami, np. Soft&Cream NIVEA Baby, które wyjątkowo delikatnie oczyszczają skórę dziecka. Dodatkowo łagodnie ją pielęgnują i zapewniają natychmiastową ulgę podrażnionej i zaczerwienionej skórze. Są nasączone delikatnym kremem pielęgnacyjnym z naturalnym olejkiem z nagietka. Później dobrze jest posmarować całą strefę pieluszkową (razem ze skórą między fałdkami) np. Kojącym kremem przeciw podrażnieniom. Tworzy on na skórze cienką białą warstwę, która chroni przed otarciami mechanicznymi, a dodatkowo dzięki formule wzbogaconej naturalnym wyciągiem z kiełków pszenicy koi i wspomagania gojenie powstałych podrażnień i wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry. Krem ma aż 20-procentową zawartość tlenku cynku, dzięki czemu zapobiega pieluszkowemu zapaleniu skóry, podrażnieniom i odparzeniom. Mam nadzieję, że moja rada będzie pomocna, ale jeśli masz jakieś dodatkowe pytania pisz śmiało. Chętnie odpowiem. ______ Ekspert NIVEA Baby, udzielam odpowiedzi na Państwa pytania dotyczące produktów marki NIVEA Baby. Zapraszam do dyskusji