Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pastelllowa

NADZERKA

Polecane posty

Gość pastelllowa

Czesc dziewczyny, czy ktoras z Was miala nadzerke ? jakie byly objawy i jakie leczenie ??

Gość pastelllowa
linki na necie moge znalezc sama, ale dzieki, chcialam porozmawiac i wymienic sie doswiadczeniami.

Gość karolina malina
ja miałam nadżerkę

Gość karolina malina
objawów to żadnych nie miałam dlatego nie wiedziałam że mam nadżerkę ale jak poszłam do ginekologa na pierwszą wizytę do się dowiedziałam

Gość pastelllowa
ah ok, ja mam jakas taka dziwna wydzieline, i po ostatnim stosunku niestety jakas taka brunatna :-( ochyda obawiam sie, ze to moze byc nadzerka, dzisiaj mam wizyte

to znajdz sobie forum gdzie jest pełno kobiet w takiej sytuacji jak Ty, zresztą podałam Ci stronę, tam dziewczyny wymieniają się doświadczeniami 🖐️

Gość karolina malina
a leczenie wyglądało tak że musiałam iść do apteki i kupić lek płynny za 60 zł i lekarka mi go zaaplikowała do środka, bolało mnie i słabo mi się zrobiło i leżałam jeszcze pół godziny w gabinecie pod opieką pielęgniarki, zadzwoniłam po siostrę i zaprowadziła mnie do domu, a potem poszłam na kurs teorii prawa jazdy bo jestem silną babką:)

Gość karolina malina
na wizycie się dowiesz co to jest, ale wątpię, że to nadżerka, raczej załapałaś jakąś infekcję, grzyba

Gość karolina malina
coś brudnego musiało się dostać do środka ciebie i teraz chce się oczyścić, jak idziesz do lekarza to się nie martw niczym

Gość pastelllowa
to nei jest grzybica... i nic ''brudnego'' sie we mnei nei dostalo... no nic

Gość liczysz za miesiące
u mnie nadżerka objawiała się zwiększoną ilością wydzieliny przez cały cykl, dość często łapałam grzybicę a prócz tego czasem podczas stosunku odczuwałam ból przy głębokiej penetracji.

Gość liczysz za miesiące
a leczenie było Solcogynem -dwa razy miałam smarowane. Po kuracji nadżerka się wyleczyła i problemy opisane powyżej zniknęły. :)

Gość pastelllowa
bo juz kiedys dawno temu miala grzybice... zreszta nic nie swedzi, nie piesze i nic nie pachnie nie przyjemnie... mam nadzieje, ze nie bede musiala mic nic wypalanego, jezeli to nadzerka

Gość ja mam nadzerke
nie dawaka zadnych objawow, dopiero po ostrzejszym seksie zaczelam plamic, wystraszylam sie i pobieglam do lekarza. Potwierdzil, ze spowodowala to nadzerka (penis w nia uderzyl, wiec krwawilam. Po badaniu tez). Ginekolog pobral wymaz cytologiczny (od jego wyniku zalezy leczenia), albowiem nie kazda "nadzerka" to taka do usuniecie. Wiekszosc to nasz zwykly stan fizjologiczny i leczenia nie potrzebuje. I ta "nadzerka", jak i ta wlasciwa wygladaja tak samo, a odroznia je sie po wynikach cyto. Jesli nie ma zmian - pozostaje tylko regularna obserwacja, cyto standardowo raz na rok. Chyba, ze plamienia po seksie beda sie powtarzac i bedzie to nam przeszkadzac. Jesli cyto wykaze stan zapalny - leki na to dostaniemy i finito. Jesli nadzerka zmieni cytologie - oznacza to, ze nalezy do tych nadzerek wlasciwych i taka trzeba usunac.

Gość jabłonkowa
A ja miałam zdiagnozowaną nadżerkę 10 lat temu. Cytologia wyszła 2. Więc to olałam. I od tamtej pory nie byłam u ginekologa, a tutaj czytam ze nadżerka może być początkiem nowotworu...

ja miałam - ból podczas stosunku, plamienia, lekarz mi ją wypalił solcogynem (mieszanina kwasów), dał mi na to recepte (koszt 60zł) a zabieg zrobił następnego dnia w gabinecie, 2 tygodnie bez seksu, troche plamienia i po krzyku

Gość ja mam nadzerke
jablonkowa, powtorz cytologie. Ale u kogos kto stosuje metode opisowa, grupy to przeszlosc. Slynna dwojka to szerokie pojecie - od zwyklego, malego stanu zapalnego po "poczatki" zmian onkogennych prawie. A wystarczy, ze ktos zle wymaz odczyta... Poza tym, niezaleznie od tego, czy sie ma nadzerke, czy nie, jesli juz wspolzyjesz - Twoim obowiazkiem jest regularna kontrola!

Gość jabłonkowa
ja mam nadzerke - no właśnie tak czytam i trochę się przestraszyłam. U ginekologa byłam ale w sumie po recepty. Boję sie że troche mnie opiurkają, 10 lat temu zdiagnozowana nadżerka i nic w tym kierunku nie zrobiłam. Mam 27 lat i współzyje właśnie od 10...

Gość nabłonek
Panie drogie 98% kobiet w wieku rozrodczym ma nadżerki. Pytanie tylko który stopień wam wychodzi w cytologii I i II zapraszam za rok (a nie za trzy jak refunduje fundusz) jeżeli jest powyżej II to nalepiej wycinek i leczyć.

Gość ja mam nadzerke
to juz dluzej nie czekaj :) cytologie niby NFZ refunduje jedna na 3 lata (gdy nic niepokojacego sie nie dzieje), ale moj lekarz twierdzi, ze lepiej kontrolowac sie co rok...

Gość ja mam nadzerke
o, zgralam sie z kolezanka powyzej :)