Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zębowa nie-wróżka

Jaka pasta do zębów?

Polecane posty

Gość Zębowa nie-wróżka

Mam 20 lat i już dosyć duży problem z zębami. Na pierwszy rzut oka są w porządku, są białe, w miarę proste i ogólnie uśmiech mam ładny. Ale psują mi się bardzo często, choć szczotkuję minimum 2 razy dziennie przez 3 minuty i nigdy nie dopuszczam do tego, żeby zasnąć bez uprzedniego umycia zębów. Nigdy po umyciu już nie podjadam i nawet nie piję niczego oprócz czystej wody. Czy może jest jakaś pasta, która może mi pomóc? Albo może macie jakieś swoje sposoby na podobne problemy?

Gość kołakowsky
Moim zdaniem dobra jest pasta elmex + płyn do płukania też elmex. Może też jesz za mało nabiału?

Gość eetaaaaaaaaammmm
do samego czyszcZenia proponuje jeszcze dodac nawyk nitkowania przestrzeni miedzyzebowych i płukanie płynem antybakteryjnym wybór jest b duzy,, wizyty kontrolne u stomatologa co pol roku i powinno byc ok;)

Gość Zębowa nie-wróżka
Jestem weg, ale jem sery. To może być przez to? Trochę niepokoi mnie ten fakt, że miałam już naprawiane prawie wszystkie zęby. I właśnie myślałam o tej elmex, bo to chyba jedyna pasta z fluorem w postaci organicznej, tak? Kupię ją na bank.

Gość palinkowa
Hmmm.... może po prostu czas na zmiany? U mnie pastą jest Ajona. W zasadzie problemy z ubytkami są minimalne, a zęby są naprawdę białe. Może również powinnaś się na nią zdecydować?

Gość marczita
U mnie ta sama pasta. Zaczęło się kiedy miałam problemy z krwawieniem - dentysta dał mi jej próbki, później kupiłam całą tubkę i jakoś udało mi się problem wyeliminować. Od tamtej pory myję zęby taką samą pastą i faktycznie wciąż udaje mi się je utrzymywać w należytej kondycji.

Gość powielę i dodam
1. mycie przed i po każdym posiłku, "nitkowanie" przestrzeni międzyzębowych, by nie dopuścić do pozostawienia tam np. cukru, mięsa etc. 2.płukanie listerine'em 3.hartowanie zimną wodą 3.optymalnie białowe odżywianie 4.wysokowitaminowe odżywianie 5. zdrowy tryb życia Masz tu kilka linków z netu: 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ http://www.youtube.com/watch?v=sNcF_f5sdoo 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz linki do filmów http://www.gerson.yoyo.pl/film.html http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ&fe ature=related http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_lewatywa_-_jak_to_zrobic_cz2.html

Gość powielę i dodam
no i odwiedzanie stomatologa i szybkie uzupełnianie ew. ubytków

Gość dodam
ponieważ z reguły pasty mają niszczycielski dla bakterii fluor, a toksyczny dla organizmu, to zaraz po umyciu zębów mocno wypłukać jamę ustną. tak samo po listerine'nie

Gość dodam
BakterieGłównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. CukryCukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy.

Gość marczita
Nie praktykuję nitkowania - miałam taką sytuację, że po nitkowaniu zęby mi mocno krwawiły. Było to dalekie od przyjemnych. Tak więc u mnie zestaw szczoteczka + pasta ajona utrzymuje normę. Do nici dentystycznej na pewno nie powrócę.

Gość I tak
najlepsza pasta jest robiona z wody utlenionej i sody

Gość kurak m.
Nie ma czegoś takiego jak najlepsza pasta - ale istnieje coś takiego jak dobra pasta na konkretne potrzeby. Doskonały przykład to choćby ajona - pasta na krwawienie, paradontozę. Dodatkowo bez fluoru. I jeśli chodzi o sam skład to rzeczywiście zwracałbym uwagę na to, czy pasta zawiera fluor.

Gość kurak m.
Dokładnie - nie ma rozwiązań idealnych. Pasta do zębów musi być dobrana odpowiednio - nie każdemu chodzi tylko o klasyczne mycie zębów. Przecież choroby dziąseł to katastrofa... Ludzie tracą w ten sposób zęby :(

Gość zjawa666
Polecam Signal.

Gość paulinka bek
Od 2 lat mam pastę ajona - dobra pasta. Przez ten czas nie pojawiły się ubytki, nie miałam problemów z dziąsłami, a zęby są po prostu białe... Wcześniej niestety z moimi zębami wesoło nie było. Teraz nauczyłam się już systematyczności...

Gość minipizza
a jakie są pasty bez fluoru? najlpeiej do kupienia w sklepach lub drogeriach.

płyn do płukania jamy ustnej dodatkowo bym poleciła... a najlepsze rady mógłby dać Twój dentysta...

Gość Ingalos
Pasty bez fluoru najłatwiej kupić w aptekach i sklepach zielarskich, przy czym wiadomo, że najłatwiej o dostęp właśnie do tego pierwszego. A kosztują w zasadzie tyle samo co pasty z tv.