Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jej dziecko prawie nie mowi

mocno zatroskana

Polecane posty

Czy to jest normalne,ze 2,5 roczne dziecko prawie nic nie mowi ? Wymowi czasem jakies pojedyncze slowo,a reszta to jakis belkot. Polecam sasiadce bardzo dobra logopede,ale ona to lekcewazy. Nasze dzieci razem sie bawia i martwie sie,bo znam to dziecko.

Dalej uzywa slow ,,dudo''-AUTO lub ,,tito''-TATA. :(

Gość pytam z ciekawosciii
ja znam taka jedna co tez sie nie martwila bo owili ze do 3 lat ma czekac i co? dziecko dzis ma 7 lat i mowi tylko mama, baba dzidzia okazało sie ze ma porazenie mozgowe a nie było innych jakis objawow tyle ze nie mowilo i pozno zaczelo chodzic dobrze jej radizsz niech z tym idzie do lekarza skoro nic nie mowi w

2,5 roczne dziecko to już chyba powinno konstruować proste zdania, wyrażenia. Przynajmniej tak robią wszystkie znane mi 2,5-latki.

Jej dziecko jest bardzo ruchliwe.Czasem wydaje mi sie,ze jest nadpobudliwe. Mnie dziwi tylko,ze ona nic z tym nie robi. Ona mowi,ze dziecko jest male i ,,bedzie gadac jeszcze''. Miala juz problem,bo nie mogl zaklimatyzowac sie w przedszkolu. Niedlugo beda znowu probowac.

wiesz tej znajomej tez duzo osbo zwracało uwage ale ona mądrzejsza i tiwerdzila ze dziecko ma czas , ze lekarze przeciez mowia ze do 3 roku zycia nic sie nei dzieje zeby czekac a teraz pewnei sobie w brode pluje bo lekarz sie jej zapytaj gdize była do tej pory i co z niej za matka weic sadzwe ze nic nie wskurasz skoro ona tez tak mowi to twoje uwagi nic nei dadza wiec daj sobie spokoj to jej dizecko i potem to ona beidze biegac po lekarzach-oby nei było za pozno

Miala juz badania na badanie sluchu,ale nie byla,bo mowi dziecko slyszy.:(

Nie slyszalam,by to dziecko powiedzialo jakis prosty zwrot. Czasem powie ,,chodz''.Pozatym cos belkocze i pokazuje rekami.:(

Kilka razy polecalam ja logopede.Zaproponowalam pojsc nawet z nia.(znam ta specjaliste).Mnie dziwi,bo dziewczyna wydaje mi sie madra w innych sprawach. Ona liczy poprostu,ze bedzie dobrze.Mowi,ze u nich nie bylo sytuacji w rodzinnie,ze byly problemy z mowa.

"Mowi,ze u nich nie bylo sytuacji w rodzinnie,ze byly problemy z mowa." Bzdurne wytłumaczenie. Znajomy 2,5latek w gruncie rzeczy potrafi powiedzieć co tylko chce, wiadomo, że czasem niewyraźnie, używa niepoprawnych form, ale mówi np. ciocia chodź pobawimy się, byłam z babcią Zosią, idziemy schodami, jedziemy samochodem, mama zaraz przyjdzie itp.

Pisalam powyzej,ze nie poszla z dzieckiem na badanie sluchu.Miala juz skierowanie do kliniki dzieciecej.Pytalam juz jak wyniki i powiedziala,ze nie pojechali...

Poczytalam o porazeniu dzieciecym.Z objawow zgadza sie,ze dziecko ma czeste zaparcia.Ostatnio musyiala robic mu lewatywe.:( Ruchowo jest wszystko ok.to dziecko jest nawet za szybkie bym powiedziala.

to dziecko znajomej tez było ruchliwe na peirtwszy rzut oka nie było nic widac pozno zaczela chodzic ale to znajmoa tez mowila ze ma czas ze niektore dzieci pozno chodza nawet lekarz rodzinny kazał czekac dopeiro jak pojechala do kliniki dzieciecej to tam wyszlo ze cos jest nie tak zrobili tomografie komputerowa i wyszloz e to porazenie mozgowe nie jakies duze ale jednak jest i dizecko juz neipełnosprawne nie chodzi do szkoly a juz poweinno, matka sama sobie winna nie rozumie takich kobiet co czekaja i twierdza ze wsyzstko ejst ok gdyby to moje dizecko cos psotkało takiego to bym od razu leciala do lekarza

tez uwazam ze nic nie zrobisz daj spbie spokoj to jej dizecko jak cos bedize nie tak to ona bedize miec problem a nie ty to na bedze płąkac a nei ty a ty jak sie wtracisz to wyjdziesz na tą złą

Nie raczej nie poszla.Miala juz drugie skierowanie. Wspominala mi to.Mowila,ze moze nie dostac przez to skierowania do logopedy. Ona chce przeczekac.Powtarza mi,ze dziecko jest male...

A nie chodzi z dzieckiem na jakieś place zabaw? Nie ma porównania w stosunku do innych dzieci? Poza tym chodzi chyba z dzieckiem do pediatry, pediatra nie zwrócił na to uwagi?

Pediatra dal jej to skiwrowanie na badanie sluchu.

Teraz bedzie robila drugie podejscie do przedszkola.Pol roku temu powiedzieli,ze dziecko nie nadaje sie do przedszkola....

Może ma problem z języczkiem? Znam dziecko, które nie mówiło przez długi czas, bo miało jakoś język zrośnięty z podniebieniem, wystarczył prosty zabieg - nacięcia jakiejś błony i dzieciak się rozgadał. Tylko matka musi najpierw zczaić, że coś jest nie tak...

Gość bukaaa
A w mojej rodzinie większośc dzieci nie mówiła w tym wieku. To nic nadzwyczajnego, ze 2,5 letnie dzieci nie mówią.

Tez mialam takie mysli,ze ona nie chce zobaczyc problemu ! Mowi,ze sa dzieci,ktore zaczynaja mowic w wieku 3 lat. Myslalam,ze moze ktos sie odezwie i powie,ze przesadzam.

Ona narzeka czesto,ze on wpycha raczki do buzi i robi sie wtedy agresywny.Byla z tym u lekarza,ale nic nie stwierdzili. Dlatego radzilam jej logopede.Jesli cos jest nie tak to mysle logopeda szybciej zauwazy niz pediatra.

Bukaaa zupelnie nic nie mowia w wieku 2,5 ??? Jak radza sobie wtedy w przedszkolu ? Przeciez to ciezko nie moc sie dogadac z rowiesnikami i powiedziec przedszkolance co chce lub czego nie chce. Ja uwazam,ze to rodzi tylko konflikty.Juz raz nie przyja sie do przedszkola.Podejrzewam,ze teraz tez bedzie podobnie. Ona zmienia przedszkole,bo jej zdaniem to byla winna pan z przedszkola,ze nie umialy zajac sie tym dzieckiem.

Gość uhahaha
Trzeba do specjalisty i to raz dwa moim zdaniem.Nieciekawie.

Gość olikowa123
Matka nic nie robi.To co Ty sama poradzisz.Szkoda dziecka.Matka niech czeka.Potem jak beda problemy bedzie plakac Ci w rekaw.Ciekawe jak dlugo bedzie jeszcze czekac oby nie zadlugo.

Ciezko mi nie myslec o tej sytuacji choc osobiscie mnie nie dotyczy. Nie slyszalam,by jej dziecko powiedzialo prosty zwrot np.,,mama chodz''. Mowa jest jakas zaburzona.Jak cos mowi to wyglada to bardziej na gaworzenia.To dziecko ma swoja mowe poprostu. To tego jest niesamowicie szybkie,wiec porazenie mozgowe chyba odpada.Jest nawet jakby nadpobudliwe.Widze,ze zaczynaja sie konflikty.W zlosci potrafi mame uderzyc w plecy,albo kopnac moje dziecko.

Czy ktos jeszcze cos doradzi ? Mam udawac,ze nic nie widze ?

Gość mądrala nie wiadomo skąd
nie masz sie czym martwić, może na razie nie chce mówić, mojej koleżanki córka dluuuugo nie mówiła a później jak zaskoczyła to sypała całymi zdaniami:D a teraz ma 4 latka i gęba się jej nie zamyka:D

Gość moja kuzynka ma 10letniego
syna, który do dziś mówi lowel zamiast rower. Kiedyś twierdziła, że z wiekiem mu to minie, ale ja myślę, że coś jest nie tak jak powinno być. Przecież za kilka ludzie będą się z niego śmiać. Nie wiem jak ona mogła tę sprawę tak zaniedbać.

Gość logopeda sie klania
DLACZEGO LUDZIE BOJA SIE LOGOPEDOW ?