Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość -lizawieta-

kiedy waszemu dziecku odpadł kikut pępowiny?

Polecane posty

Gość -lizawieta-

w ktorym tygodniu waszym dzieciom odpadly kikuty pepowiny ?

u starszej w 7 dniu zycia a u mlodszej corki w 5 dniu zycia.(polecam octanisept na pepek)

Gość -lizawieta-
Anucha, ja pryskam octeniseptem od samego poczatku , a moja corka ma juz 30 dni a kikut sie trzyma...

w 10 dobie. Uzywalam tylko rozcienczonego spirytusu, ale to wlasciwie moze z 2 razy. Raz w szpitalu pomazali pioktanina.

Gość no można poszukać
30 dni to strasznie długo. A co na to lekarz?

Gość -lizawieta-
nic - zdziwił się, że jeszcze się trzyma i nakazł smarowac spirytem.

Gość no można poszukać
ja używałam na początku Leko ale to badziew. Potem już tylko rozcieńczony spirytus i elegancko się pępek wygoił. A kikut odpadł chyba po 10 dniach.

Gość A ja tam mojej córci
niczym kikuta nie mazałam, nie ruszałam, normalna kąpiel co wieczór i odpadł po 5 dniach, bez żadnej mojej ingerencji.

Gość -lizawieta-
zastanawiam sie teraz, czy problem nie tkwi w kąpieli...bo mała gdy jest myta to pępek jest zamaczany, Octeniseptem pryskamy i wycieramy gazikami raz dziennie. Mała nosi rozpinane body, zeby mozna bylo wietrzyć ten pępek, a on się dalej świetnie trzyma.

u mojego małego po 4 tygodniach to jest normalne, zależy też od grubosci pępowiny

Tak czasami się zdarza, że pępek długo się trzyma, bo była gruba pępowina... u Nas odpadł po 10 dniach. Kiedyś stosowano taki fioletowy płyn za chiny teraz nie wiem jak to się nazywało ponoć mocno wysusza, ale skonsultowała bym to z lekarzem.

chyba w 5 dniu,nie smarowałam niczym,kąpałam go normalnie, czasem kikut się zmoczył.

lizawieta u mnie też się trzymał długo dwa tygodnie i pewnie jeszcze dłużej by się trzymał ale byliśmy w przychodni w drugim tygodniu życia i położna tak zaczęła myć i podcierać ten pępek, ze oprostu odpadł. Jak ja zobaczyłam jak ona go czyści to przy tym moje czyszczenie to było delikatne głaskanie. Z pewnością odpadł by szybciej gdybym wycierała go bardziej....i tu brakuje mi słowa :) ale wiadomo o co chodzi :)

kikut nie odpadnie szybko jesli bedziesz przecierac octaniseptem. nam tez sie paprał. wrócilismy do spirytusu i odpadl po 3 dniach, pomimo, ze kąpalismy malego i namaczał się kikut pępka. teraz wymyslaja z tym octaniseptem a on jest do niczego. wiem, bo jestem pielęgniarką. spróbuj przemywac kilka razy dziennie spirytusem salicylowym

majowamama- przecież octaniseptem się nie przeciera tylko pryska się na pępek i pod aby odkażać by nie było stanu zapalnego i po to właśnie się go stosuje a nie by pępek szybciej odpadł... poza tym polecają go w szpitalach skoro byłby do niczego to po co by polecali? Mi octanisept pomógł również w pielęgnacji krocza po nacięciu dzięki temu lepiej się goiło.

dokladnie octanisept tylko dezynfekuje, nie zasusza. ale skoro kikut jest namaczany podczas kąpieli to spirytus zasuszy i szybciej odpadnie.

tylko ciekawe dlaczego stosują cudowny octanisept a koleżanki od noworodków kazały i tak przecierac spirytusem?

Gość Ja brzuch dostałam
Ja stosowałam Leko ponad 3 lata temu, kikut odpadł 7-go dnia.

Gość 13.50 godzina
mojej córci odpadł po 5 tygodniach i położna mówiła,że tonormalne , miała przypadki,że odpadały 8 tyg.dzieciom