Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alcia711

7 tydzień ciąży

Polecane posty

Gość Alcia711

Witam mam 20 lat i wczoraj dowiedziałam się na 100%, że jestem w 7tyg. ciąży. Jednak lekarz powiedział, że płód wygląda max na 3-4 i że nie wiadomo czy się utrzyma. Co to znaczy??

od razu proponuje zmienic lekarza.mi tez tak powiedzial i do tego zle wyliczyl termin porodu(pomylil sie prawie o miesiac :o )

Byc moze 7 tc jest liczony od daty ostatniej miesiaczki a ten 3-4 tc jest wg USG (czyli od zaplodnienia) i stad ta roznica. Ja gdy dowiedzialam sie o ciazy to wg OM bylam w 12 tc a wg USG 8 tc. Corka urodzila sie zdrowa.

Gość no można poszukać
u mnie była opóźniona owulacja. między OM a terminem z usg były 2tyg. różnicy. Dziecko rozwijalo się wg terminu z usg. :)

Gość Alcia711
Właśnie według usg jest to 7 tydzień i ma tylko 8mm. Mam wizytę za 12 dni i ma się okazać czy choć trochę urosło, czy stanęło w miejscu, tak mówi lekarz.. Nie znam się na tym kompletnie :P

Gość no można poszukać
chwila coś pokręciłaś. skoro wg usg to 7tc jakim cudem zarodek ma wyglądać na 3-4tc?

Gość Alcia711
Lekarz mi powiedział że usg wykazało 7 tydzień, a rozmiar dziecka wygląda jak na 3-4

Gość no można poszukać
no przecież w 7tc (liczone od OM ) dziecko ma ok 8-10mm. Czyli twoje 8mm jest ok.

Albo twoj lekarz cos pokrecil albo ty sie przeslyszalas. Jezeli wg USG zarodek wyglada na 7 tc to znaczy, ze jego wymiary sa jak na 7 tc. Jezeli on widzi, ze wymiary sa jak na 3-4 tc to znaczy, ze 7 tc jest liczony od daty OM zas wg USG dziecko jest mlodsze.

Gość no można poszukać
no dokładnie tak samo zrozumiałam jak ty Thaisse. Ale lekarz jej podał że dziecko ma 8mm a to norma na 7tc. Chyba że to wielkość pęcherzyka ciążowego a nie zarodka. Poszukałam trochę i wychodzi że 8mm to faktycznie norma dla pęcherzyka w ok. 4tc Wtedy to miałoby sens. wg om 7tc a usg 4tc.