Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maja823

moja roczna córka nie chce myć zębów

Polecane posty

Mała jak tylko zaczęły jej wychodzić zęby to czyściłam jej sylikonową szczoteczką, później zmieniłam na miękkę szczoteczkę, chwile przed roczkiem kupiłam elmex i myłam jej pastą. Oczywiście nie było to mycie z prawdziwego zdarzenia ale na kilka sekund dała mi przeszczotkować te ząbki. No i pewnego dnia po prostu na widok szczoteczki odwróciła głowę i zacisnęł usta i tak jest do dziś. Macie jakieś pomysły na tę jej niechęć do mycia?

Gość jesooooooooooooooooooooooooooo
a może kup jakąś fajną pastę do zębów? są takie dla dzieci, kolorowe, smakowe jakieś. no i podstawa - pozwól młodej wybrać szczoteczkę :)

sa rozne pasty dla dzieci, o roznych smakach. moze ktoras jej podpasuje. moj bratanek mial podobny problem - po zmianie pasty chcial ciagle myc aby troche jej podjesc

Gość 2mama2
Moje dzieci też nie przepadaja za myciem zębów. Śpiewam im piosenki przy tym np. "szczotka, pasta, kubek, ciepla woda....." Wymyślam: A co ty masz tam w buzi, ojej jakie ślimaki, pajaki itd trzeba je wszystkie umyć, a sio, sio.... a tutaj cała rodzinka.... sio, sio. No i tak się udaje....

Gość pedagozka
pobaw sie z nia w mycie zębów dla jej zabawek ulubionego misi itp... może popros aby sprobowala tobie umyc ząbki pobawcie się w dentystę.

Gość moa roczna córka
ma dopiero 6 zębów i na razie jej nie myję. Nie umie wypluwać, a nie chcę żeby połykała pastę. Na mycie bedzie jeszcze czas, bez przesady

Gość ....D....
A może za mocno naciskasz na te mycie.. moja córka od niemowlaka miała myte dzisła teraz ząbki. tylko że ja mojej sama daje myć... i sprawia jej to frajdę potem zamieniamy się szczoteczkami i mała myje mi a ja jej wzajemnie...

Gość do moa roczna córka
pasty dla tak malych dzieci nie trzeba wypluwac!!maja albo minimalna zawartosc fluory,albo wcalego nie maja-zastepuje go krzemionka,ktora czysci zeby!!!! jak mozna tak olewac higiene jamy ustnej?? 6 zebow ma, a ty ich nie myjesz?????? matko:O

Gość ciamciua
ja robie tak- w jednej rece mam swoja szczoeczke i sobie myję, a w drugiej synka i9 jemu myje:) Spiewam szczotak pasta,kubek ciepła woda itd. Smiechu jest sporo, ale mały chetnie otwiera buzię i pozwala myć.

Dzięki dziewczyny za pomysły. Jak jej daje szczotkę by umyła sobie sama to zaczyna nią brzechtać w wodzie (myje zeby podczas kąpieli). Mała ma 9 zębów. Nie daję jej żadnych słodyczy, pije tylko wodę żadnych soczków czy herbaty. Boję się o próchnice.

Gość moa roczna córka
Nie, nie zartuję:) W wychowaniu dziecka staram się nie przesadzać w żadną stronę. Zastanawiam się, czy swoim rocznym córkom robicie już irygację pochwy, żeby "nie olewać higieny" miejsc intymnych:P