Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość professjonalia

Nie kąpie noworodka 4 dzień

Polecane posty

Gość professjonalia

witajcie nie kąpie mojego 2 tyg noworodka 4 dzien ponieważ ma katar i czasami kicha i boj e się aby mu sie po kąpieli nie pogorszyło... czy myślicie że zle robię ? przemywam go tylko wacikami pod paszkami i szyjkę i buzie no i pupe oczywiście. Powinnam go wreszcie wykąpać ?

Tak źle robisz ! Ja też miałam ten problem i zadzwoniłam do pediatry który kazał mi wykąpać dziecko bez względu na wszystko.

A co zalecił lekarz? Nawet z katarem z noworodkiem trzeba do pediatry... Jak mój noworodek miał katar, pediatra kazała wietrzyć go jak najwięcej, a to żeby nie myć dziecka z powodu kataru czy w ogóle choroby do głowy by mi nie przyszło, przecież te zarazki trzymają się choćby na rączkach... Zimna nie ma, wystarczy okno na czas kapieli zamknąć...

Gość taka draka nijaka
A moja coreczka tez od czasu do czasu kicha zeby oczyscic sobie nosek, tak powiedziala lekarka. Nie jest to jednak przeziebienie. Czy Ty aby czasem nie przesadzasz?

Gość professjonalia
byłam w czwartek u pediatry. Nic nie mówił na temat kąpieli. A ja niestety nie pytałam. a to tylko dlatego że to moje pierwsze dziecko i nie wiem co i jak... Jak ją przebieram to zaraz dostaje strasznej czkawki ;/ a co mówić jak ją wykapie ? ale macie rację gdzie nie myć się 4 dzień. ;/ mam nadzieję że przez tą kapiel jej się nie pogorszy :(

mój mały również kichał po porodzie,czasem zdarzył mu się katar(nie jakiś lejący,zielony) tylko normalne że w nosku ma jakieś tam brudki.Ale jeśli pójdziesz do lekarza lub zadzwonisz-źle nie zrobisz.

Gość professjonalia
Historynkana dwór też wychodziliście ? bo ja również na dwór jej nie biorę bo się boję

Gość professjonalia
up

Gość professjonalia
upppp

Gość Gnoję prostactwo
Ja znam babke co nie myła 2 tygodnie bo miała porpostu masakryczny lęk związany z noworodkiem i kąpaniem go w wannie ;) Oczywiscie przemywała i podmywała ale nie kąpała. Mały ma 2 miesiace a jest wielki, usmiecha sie i jak dla mnie niesamowicie szybko rosnie, zdrowy jak koń ;) Bez paniki!

Gość mamamama27
kąp - bo kąpiel rozrzedza wydzielinę z noska i dziecku sie lepiej oddycha - a po kąpaniu odrazu zawiń w ręcznik i przykryj kocem - ja tak robiłam bo mały płakał po wyjęciu i tak się uspokajał - i jak się zagrzał po paru minutach to go ubierałam - a i polecam ci "katarek" do odkurzacza na katar - jest rewelacyjny a dodatkowo szum odkurzacza uspokaja dziecko - no i na katar mozesz dawać jakieś probiotyki typu dicoflor 30 czy linex baby - psikać wodą morską - nawilżaj pomieszczenia gdzie jesteś i niech niebędzie więcej niż 22 stopnie - im chłodniej tym maleństwu się lepiej oddycha - my też przeszliśmy katar jak maly miał jakoś 4 - 5 tyg i minął bez powikłań

Professjonalia- no właśnie mi dziecko z katarem i położna, i pediatra po konsulktacji kazali wietrzyć jak najwięcej, to znaczy że tak, wychodziliśmy na zewnątrz na normalne spacery, a jak było zbyt brzydko- to na balkonie. Mały był noworodkiem jak pisałam, nawet popatrzyłam w książeczce- skończone 3 tyg, a był marzec. A tak w ogóle kataru z przegrzania dostał, bo do spania w domu czapeczkę zakładałam, po kąpieli czapeczkę...

Aha, kiedy synek miał parę miesięcy później katar jak ja byłam chora i nie przeszedł po tygodniu, to lekarka zaleciła właśnie nie =odciągać za dużo bo aspirator podrażnia śluzówkę- pomogło.

Gość u mnie od pierwszego skurczu
Nie zakladalam dziecku czapeczki po kapieli. Jak bylo chore i mialo goraczke, to kapalam w chlodniejszej wodzie. Gdy mialo katar, robilam cieplejsze kapiele. Jak mialo tylko katar, to w ladne dni wychodzilam na spacer-lepiej sie dziecku oddycha na swiezym powietrzu.Nie wychodzilam jedynie wtedy, gdy naprawde brzydko bylo-zimno, wiatr czy deszcz.