Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

janina 92

ZMIANA IMIENIA pomocy !!

Polecane posty

witam wszystkich , potrzebuje pomocy . Wystąpiłam o zmianę imienia do urzędu stanu cywilnego dostałam wniosek i muszę mądrze napisać uzasadnienie dlaczego chce Zmienić imię janina na joanna . Wszyscy do mnie mówią Jasia , dużo osób pyta czy joanna , a ja odpowiadam ,że nie Janina bardzo duzo osób sie śmieje gdzyż jest to bardzo stare imie i śmieszne jest mi wtedy głupio i niezręcznie sie czuje .odrazu zmieniam temat. te imię dała mi pani w urzedzie przez przydadek bo zle uzłyszała , a moi rodzice nie wiedzieli ,ze maja pół roku na zmiane imienia . Teraz mam 19 lat i doczekałam sie tego , sama moge sobie zmienić imię na inne tylko muszę mieć bardzo dobre uzasadnienie ,ale nie dlatego,że mi się po prostu nie podoba . Bardzo proszę o pomoc w napisaniu uzasadnienia mojej decyzji dziękuję

Gość no chyba zartujesz ile
Ty masz lat?Janina jest super imie i nieoklepane.

a ja znam Janine, Terese, Hermenegilde nawet i Kunegunde:o ostatnie 2 imiona sa krzywdzace ale nigdy nie slyszalam zeby sie ktos z nich smial. moze u Ciebie cos jest nie tak z wygladem,charakterem a punkt zaczepienia to wlasnie imie? ewentualnie Twoja wybujała wyobraźnia;p

Gość dfsddfdffgdfdfdfdfdf
mi sie podoba, ja bym nie zmieniala

Gość jaaa bym zostawiłaaa
joanna jest takie oklepane, janina jest oryginalne i mi się podoba. Podobne troche do imienia Kalina. A skrót Jasia jest super

Gość Jaaaaaa!!!!
dokładnie, napisz ze rodzina, znajomi zwracają się do ciebie imieniem joanna

może coś w stylu... Imię, które noszę jest efektem pomyłki urzędniczki, która zamiast "Joanna" (bo właśnie takie imię planowali nadać mi rodzice) usłyszała "Janina". Niestety nie wiedzieli oni, że okres czasu, w którym mogą dokonać zmiany wynosi zaledwie pół roku i niestety moje felerne imię zostało ze mną do dziś. Znajomi nie mają pewności, jak powinni się do mnie zwracać, w urzędach dopytują po kilka razy, aby upewnić się, czy dobrze usłyszeli, moje imię nie posiada żadnego indywidalnego zdrobnienia, w kontaktach z obcokrajowcami (które są dość częste) mam problem z przedstawieniem się, ponieważ moje imię nie posiada anglojęzycznego odpowiednika. Podsumowując imienia "Janina" staram się używać jak najrzadziej, przekształcając je w "Joanna", bardzo zależy mi więc, aby owe stało się moim realnym imieniem. Z poważaniem Bla Bla Bla

muszę to ładnie napisać , bo urzędniczka kazała mi to z głowa naspać ;/ nie wydawała sie zbyt miła wiec bedzie mi to utrudniać

Gość napisz, że używasz tego
imienia,... sam tylko ten argument wystarczy

Gość powiemtak
a NINA nie podoba się Tobe?, poza tym pomyśl jak to arystokracko brzmi:-) Nagle jak zmienisz imię to wszyscy zaczną do Ciebie zwracać się Joanno? wyluzuj masz super imię. Myślę ze to zwykła formalność i cokolwiek tam napiszesz to masz załatwione bo w końcu co komu zależy abyś nie mogła zmienić imienia. Coś wyolbrzymiają w tym urzędzie. Zastanów się jeszcze bo Imię masz super i nim będziesz starsza tym bardziej docenisz fakt, ze nie zostałas Agnieszką czy inną Andżeliką

Gość Julie Anne
Kochana Autorko! :) Ja też mam niepopularne imię i zawsze się zastanawiałam, czemu rodzice tak mnie nazwali (mam na imię Juliana). Ale zaczęłam to doceniać- wiele osób je chwali, ale przede wszystkim sama je pokochałam. Kiedy byłam mała, wiele dzieci śmiało się ze mnie, ale teraz wiele osób nawet mego imienia nie skraca do form typu Julka, Jula, bo wolą właśnie Julianę. Teraz jest moda na "stare" imiona, zresztą Janina jest pięknym imieniem :) Joanna to też ładne imię, ale strasznie oklepane. Bardzo podoba mi się imię Janina, jest takie "polskie", kobieta która je nosi wydaje się być osobą dystyngowaną, po prostu damą. Piękne imię! Nie zmieniaj go, jeszcze może je pokochasz :)

Gość Julie Anne
i zgadzam się z Powiemtak, że kiedyś możesz być megazadowolona, że nie dołączyłaś do setek tysięcy Kaś, Monik, Patrycji (bez obrazy dla noszących te imiona) :)

Gość jola jabola
Janina - Janka, super zdrobnienie ;)

Gość mjkni
Jeśli nie uda Ci się zmienić imienia to zawsze możesz nowym osobom przedstawiać się właśnie jako Joanna, kiedy pójdziesz na studia czy do nowej szkoły problem rozwiąże się sam. Zawsze możesz też przedstawiać się jako Nina, bo jest to oficjalne zdrobnienie od Janiny.

wystarczy ze jest ro imie osnmieszajace albo ze wszystcy i tak zwracają sie do ciebie joanna i takiego imienai uzywasz na codzien

Gość Venus.
Wolę Janinę niż Joannę. Moja chrzesna ma tak na imię.... Niewiem czemu nie lubisz go....

Gość alez swiatowa baba
ja znam 2 janiny o to piekne imie trzeba byc niedojrzalym gowniarzem zeby uwazac ze jest smieszne. ile ty mas zlat, 16???

dla mnie to beznadziejne imię ! i trzeba mieć 18 lat aby zmienić imię osobiście !!!! a tak na marginesie to mam 19 lat ...!!!!

Gość *liliann
Ja swojego też nie lubię. Ale chyba nie chciałoby mi się latać po urzędach i walczyć z tym.

Gość gość
Ja zmieniłam swoje imię. Trzeba wniesc oplate skarbowa (37zl) i zlozyc wniosek. W uzasadnieniu napisałam, ze od dziecka rodzina i znajomi nazywaja mnie innym imieniem. Ze teraz juz na prawdziwe praktycznie nie reaguje. Ze utrudnia mi to funkcjonowanie w miejscach gdzie musze poslugiwac sie prawdziwym imieniem. Ze widnieje ono jedynie w dokumentach. Napisalam tez ze moze to potwierdzic rodzina i znajomi. Dalam ksero pocztowki ktora dostalam na nieoficjalne imie. Pani z urzedu poprosila zeby przyszedl ktos z rodziny i ktos ze znajomych poswiadczyc ze tak jest na prawde. Poszla moja mama i moj chlopak. Wszystko razem trwalo 6 dni i dostalam decyzje o zmianie.

Gość gość
Witam. Też mam na imię Janina i 36Lat. Nie znoszę go i całe życie czuję się przez to gorsza od Kasi, Asi, Klaudii, Moniki!!! Ktoś kto takiego imienia nie nosił nigdy tego nie zrozumie więc nie wypowiadajcie się w tym temacie. To jest tak jak bogaty nie zrozumie biednego !!! Słysząc jak matka woła dziecko Jasiu!!! jej sie to wydaję cool a mnie ciarki przechodzą co to dziecko będzie przeżywać w wieku nastu lat

Gość gość
wolalabys być Kasia? :O to takie oklepane imie..Janina jest lepsze od tych ktore wymienilas bo ciekawsze i zdrobnienie Nina jest ładne Jasia tak sobie ale Nina swietnie

Gość gość
popieram Janine teraz sie nadaje te starodawne Janinki, Stefanie, Aniele potem dzieci beda sie wstydzic, bo inne nawet nie beda wiedzialy jak do nich mówic. Jak powiedzieć do 15-latki? Stefciu?? czy Stefanio? a może Stefa?

Gość obecnie Kasia
Nie gadajcie głupot, że piękne imię. Każdy, kto ma takie imię, już się nasłuchał od ciotek, jakie ono piękne. A potem się wstydził i słuchał prawdziwych reakcji ludzi, czyli śmiechu. Ja się zawsze czułam gorsza przez imię i ludzie dawali mi to odczuć. Zawsze nie utożsamiałam się z imieniem i marzyłam, by być zwykłą Kasią czy Olą. Bycie Krystyną mając 8 czy 15 lat to koszmar. Nie przeżyłeś, to nie oceniaj.

Gość gość
wiesz ja ez mam taki problem rozglo9dalem sie pare lat za takim samym zamienieniem wizrunku mam na imie adam ale terz nie jestem adam no niejestem tym szalonym doktorem pracuje w ankietach to zeczywiscie bierze sie roznie o demnie jest to karma sklepami bankami w kosmosie byc morze roznymi gadzetami muwie ci ziemia juz nie dlugo wytrzyma zmiana imienia nie jest kosztowna ale zobacz w przyszlosci more sz miec inne imie zastanow sie czy warto zobacz sa rozne przygody w rzyciu rozne sprawy p smierci masz caly archipelag zycia polozony morze wiem przez kogo atak jak to sie muwi posmieci masz bez zmiany imienia wolna droge morzsz poptem miec woly umysl tak zmienisz na pradziwe i co i umrzesz na prawde tylko ja adam z raj u wierzacych dysponuje umieralnacia karzdy z nich musi radzic potem sobie na prade sam niem zadnej pomocy rodziny nigdy nie mial kazdy wierzacy ktory praktykuje i jest usytowany jako wyrzszy praktykujacy wierzacy ja terz takiej niemam przebralem sie dzisiaj specjalnie za adam jako siebie zobacz na ziemi nie bylo zadnej ptrzyszlosci adam i rzycie wotpie arzeby zostawili jakies realistyczne slady po rzyciu i jego istnieniu roznie to jest ja tez nie mam jako almost na imie adam jako kosmo wiele lat potem na ziemi byla robiona retrozpekcja ja i ty juz nierzayjesz ale i jestem swietym jako adam i terz bralem wyprzedzajac dajac do przodu w niej udzial zobacz ja zyje tak ze wiem ze rozbieralem ziemie na czsci wiem skladalem naprawde jej geodezyjne czesci wiesz ale ta zecz dzieje sie wiele lat jak juz nie bylo ciebie i tych wszy7stkich ludzi na ziemi potem jako adam jako najstarszy swiety poza tym czlowiekiem jako juz ja bo terz jestem tu statkiem kosmicznym odlecialem wiesz po9tem juz niema zycie jestes tak zafascynowana soba ze nie posiadaswz zycie imie jest tobie niepotrzebne nie lepiej zostawic sobie je w tajemnicy bo i ja niejestem z zyciem i adamem jako tym czlowiekiem jako ten czlowiek ktory ucmierca a usmieca wszystkie rzycia tak jestem tym czlowiekiem ktory usmiercil adam i rzycie wiesz sprawdzilem sobie bo i adam sobie zaraz umrze ale adam nie umrze i rzycie na prawde akapit odnosnik prawny poprawny co ci zalerzy trzymac w tajemnicy te sprawe jak masz na imie dabrowski adam almost specjalic farmacis doktor ekonomy egzoteric for digital life correct of dead adam i rzycie mieli juz wisz od dawna tam cos wiecej a ci muwie nie daj sie nabrac na ta zmiane imienia