Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marietta 33

Podajcie przykładowe dania obiadowe dla osób które chcą jesć zdrowo

Polecane posty

Gość marietta 33

nie tłusto , tak żeby spadło kilka kg. dziś był ryż, pierś z piekarnika, brokuły i marchew polane sosem tzatziki. Co dalej??? tak, żeby można to było zjeść ze smakiwm, bo jak do tej pory uwielbiałam kotleciki, schabowe panierowane, zasmażki, jednym słowem tłuste i ciężkie żarcie bede wdzieczna za wszelkie pomysły które bedą dla mnie inpiracją na kolejne dni:)

Gość zupy z dużą ilością warzyw
najlepiej zupy krem, gotowane na samych warzywach, ewentualnie na piersi z kurczaka która później można zjeść jako drugie danie. Oczywiście zupy bez zawiesiny z mąki. Ewentualnie można zabielić jogurtem naturalnym. Poza tym kup sobie parowar. Ja mam taki najtańszy za 100zl a daje rade już 2 lata. Można w nim gotować prawie wszystko, najbardziej lubie piersi z kurczaka przekładane warzywami i ziołami, tak samo można przygotować wszelkiego rodzaju ryby. Zamiast smażonego jedz gotowane lub pieczone bez tłuszczu. Zminimalizuj produkty jajeczne typu makaron, zamiast białego ryżu gotuj ciemny (jest dużo smaczniejszy i zdrowszy). Pij dużo wody mineralnej a jak masz ogródek z warzywami to polecam soki warzywne z sokowirówki.

Gość marietta 33
hehe może kaciaaa ma też inne przepisy

wiesz jak nie masz nic madrego do napisanai to nie pisz ryz warzywa i miesa gotowane na parze ciemny ryz jogurty warzywa i owoce kiedys byl taki topiki dalam mnostwo przepisow wejdz na topik podzielmy sie swoja wiedza i doswiadczeniem :)

z miesa to jak najwiecej ryb, a jak najmniej wieprzowiny, ew. chudej, czyli schab albo poledwica. wolowina chuda. drob - tylko piersi bez skory. zdrowe tluszcze - oliwa z oliwek, do smazenia olej rzepakowy, czasem troche masla tu i owdzie mozna rzucic, ale nie na codzien. chudy nabial. jaja w umiarze, smietana tylko okazjonalnie i w sladowych ilosciach. orzechy i straczkowce. jak najwiecej ziol. jak najwiecej warzyw, jak najmniej bialej maki. owoce oczywiscie tez, zamiast slodyczy :) pelne ziarno - kasze, ryz nieluskany, pieczywo z pelnego przemialu. co do przykladowych dan obiadowych to po prostu ogladaj sobie przepisy i patrz, czy stosuja sie mniej wiecej to w/w zasad :)

Gość ryby sa bardzo niezdrowe
maja ogromne ilosci rteci kiedys nie mialy to byly zdrowe ale sie pozmienialo

Gość jaka różnica
czym skię rózni schab wieprzowy od polędwicy wieprzowej? Oprócz tego, że schab sprzedają z kością a polędwicę bez :P

Gość marietta 33
kacia dzieki za dobre chceci konczita własnie Twoje rady zanotowałam i bede stosowac, dziekuje bardzo🖐️

sa ryby zdrowsze i mniej, trzeba poczytac i sie rozeznac. schab i poedwica to dwa rozne miesnie. sa tak jakby po dwoch stronach kosci ;)

prosze bardzo :) to takie tylko ogolne rady, ja sie staram do nich stosowac, ale nie jest to mozliwe w 100% ;) wazne jednak by wiedziec ogolnie w ramach tego postepowac. no i tez bardzo wazne jest kupowanie zdrowych wersji (ekologicznych, czy tam przynajmniej bardziej swojskich) warzyw, miesa itd. w miare mozliwosci oczywiscie, bo nie zawsze jest i nie zawsze sa fundusze :) moja najgorsze zmora przeciw zdrowemu jedzeniu sa gotowe przetwory miesne, ale nie jadam tego na codzien, wiec moze jakos przezyje ;)

przegryzaj np pestki dyni czy slonecznika gotuj na parze nie smaz nie dus twarzozek z warzywami ryby chude mieso kurak indyk :) a propos cieleciny :) pyszna jest w sosie kurkowym :) konczita dobrze prawi i ma super rzepisy ja ide szamac zapiekanki z peczarkami serem zoltym i duza ilosic keczupu z majonezem :)

kaciaa tez ma przepisy niczego sobie ;) oto co dzis zrobie przykladowo, mam nadzieje, ze wyjdzie, bo pierwszy raz: na ugotowany makaron (odcedzic i z powrotem do garnka) polac oliwe, wrzucic biala mozarelle podrojona w kostke, suszone pomidorki pokrojone w paski (albo swieze pomidory w kostke), kawalki czerwonej papryki marynowanej (opcjonalnie). przykryc i niech troche postoi az wszystko sie ociepli. na koniec wrzucic listki swiezej bazylii. co z tgo wyjdzie? zobaczymy ;) ale w sumie wyglada to na danie, w ktorym nie ma co sie schrzanic... a do tego surowka z rukoli, avocado i szczypiorku polana oliwa i octem balsamicznym.

Gość marietta 33
konczito jak jeszcze ci sie cos przypomni to pisz, pisz...a ja bede notowac. na poczatek przezucam sie na gotowanie na parze albo w wodzie a nie jak do tej pory wszystko az ociekało tłuszczem :O Fajnie bo mam mobilizacje i razem z mezem przechodzimy na takie jedzenie:)to duzy plus bo nie musze gotowac 2 obiadów.

Gość i tak sobie mysle ze mam racje
Konczita NIE OLEJ RZEPAKOWY tylko Olej slonecznikowy!!Kazdy szanowany kucharz ci to powie ze rzapakowy jest BLEEEEEE

Gość bleee,dla kogoś z zerowym
IQ - olej rzepakowy w kuchni jest jednym z najzdrowszych-baranico!

olej rzepakowy nie jest bleee, bo nie ma w ogole smaku. jest najzdrowszy do smazenia, bo ma wysoka temperature palenia. a co ma do powiedzenia KAZDY :D kucharz, to nie wiem ani ja, ani ty ;) uwielbiam takie uogolnienia :P

Ja uzywam oleju z pestek winogron,oliwy i oleju kokosowego tloczonego na zimno.Jajka smaze na masle albo oleju kokosowym.Czesto lacze pol na pol maslo i olej czy oliwe jak chce miec smak maslany.