Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WhiteLunar

Kierunki artystyczne

Polecane posty

Gość WhiteLunar

Czy warto iść na takie studia jak malarstwo tudzież grafika? Czy dają one jakieś perspektywy zawodowe?

Gość WhiteLunar
Właśnie zastanawiam się nad grafiką. Rodzice mówi mi jednak, że kierunki tego typu są wylęgarnią bezrobotnych i przekonują mnie bym poszła np. na filologię polską (a czy polonistyka naprawdę daje więcej możliwości?)

Gość WhiteLunar
Dodam, że studiuję już jeden kierunek (historię o profilu archiwalnym), więc zteż by zależało mi na kierunku, który da mi większe możliwości niż ten obecny.

Bzdura. Moi znajomi po grafice świetnie sobie radzą projektując plakaty, ulotki, strony internetowe, loga itp.

Gość fdsffsdfsdfs
moim zdaniem, tak, w dodatku sa bardzo kreatywne! zawsze możesz dostawać zlecenia projektów reklam, stron internetowych itp/ Pozatym rozwijasz się sama dla siebie, jeśli to lubisz!

Gość moi kumple
po grafice robią jedynie przeróbki obrazków na jakieś niszowe chany :o

Gość fdsffsdfsdfs
ja chcetnie bym się wybrała na grafikę plus anglistyke, do tego potem dorzuciłabym może coś "konkretniejszego" - warto mieć rozszerzone horyzonty, takie "mało ważne studia" też się przydadzą, choćby dla samego siebie. Co innego ciągnąć matematykę i np. medycynę na raz, tu masz więcej wolnej przestrzeni, chociaż historia też dużo wymaga.

Gość Majumia
No widzisz, a ja nie skonczywszy zadnej szkoly artystycznej tez sobie swietnie radze projektujac plakaty, a moja przyjaciolka po ASP 4 rok nie ma pracy, a konkretnie ma dorywcze, np. malowanie kubkow na akord

Gość WhiteLunar
Też tak myślę. Wydaje mi się, że kierunki artystyczne dają więcej szans na ciekawy zawód niż jakaś filologia polska lub historia. Człowiek ma nieustanne pole do popisu, no i może jeszcze przy odrobinie szczęścia zarobić.

W ogole studia sa wylegarnia bezrobotnych. Uwazam, ze jesli masz troche pieniazkow i pomysl na prace, warto isc na malarstwo, grafike dla przyjemnosci. Tym niemniej akurat specyfika studiow plastycznych jest taka, ze posiadajac umiejetnosci mozesz robic to samo bez nich. A sa to najdrozsze studia panstwowe o jakich slyszalam. Mnostwo kasy idzie na materialy. Bardzo trudno sie tam dostac, wiec jesli Ci sie uda, to gratulacje, mozna powiedziec, ze bedziesz w elicie :) co pracy niestety nie zapewnia. Mam bardzo zdolna kolezanke, ma za soba wystawy w roznych krajach. Skonczyla rzezbe i nie pamietam co jeszcze, wydaje mi sie ze grafike. Jest bezrobotna

Prawie 100% szansy na prace daja... szkoly zawodowe w kierunkach: - stolarstwo - slusarstwo - hydraulika - elektryka Moi (dalsi na szczescie) znajomi sa dosc kiepskimi pracownikami w tych zawodach (sa leniwi, nieudolni, pija), ale latwo im znalezc prace i zarabiaja ok. 7-10zl netto / h Znam tez pare osob dobrych, maja wysokie pensje. Tak 3000 - 5000 netto spokojnie. Dla nich 2000 netto to obraza, mimo, ze nie maja nawet matury.

Gość WhiteLunar
Ja wam powiem tyle : mam 23 lata, po wakacjach zaczynam trzeci rok historii i bardzo żałuję tego, że tak ułożyłam sobie swoje życie. Z perspektywy czasu wybrałabym inne studia. Historia jest ciekawa, ale jako pasja, nie zaś jako sposób na życie. Gdybym jeszcze raz miała decydować o swoim życiu, to poszłabym najpierw na filologię rosyjską, a potem właśnie na grafikę. Szkoda, że dopiero w tym wieku zrozumiałam, co jest mi bliskie.

Gość fdsffsdfsdfs
współczuję, ja sama stoję teraz przed takim wyborem i boje się tego, że po roku czy dwóch będę żałować tego, co wybrałam :(