Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawniczkadoprania

Studia prawnicze - trudne??

Polecane posty

Gość prawniczkadoprania

?? i czy duzo jest chetnych ?

Gość Simon_Finix
Aplikację korporacyjną, bez znajomości zrobisz. Problem może być później, by coś zarobić za pomocą tych uprawnień.

Gość ...........oj............
stosunkowo łatwo się dostać ale trudniej utrzymać same studia prawnicze nic ci nie dadzą, musisz zrobić aplikacje na która już bardzo trudno się dostać poza tym zastanów się czy chcesz wkuwać przez 5 lat wszelkie możliwe kodeksy, ustawy itp które po tym czasie się zmienią? I zastanów się czy masz możliwość jeszcze przez 7 lat siedzieć rodzicom na garnuszku;)

Gość prawniczkadoprania
A jeszcze myslalam o historii i potem uczyc w szkole, co o tym myslicie??

Gość prawniczkadoprania
up

Gość trudne ja zaluje
na przyklad, nawet nie chodzi o poziom trudnosci, tylko o to, ze nie sa to studia ciekawe, trzeba wkuwac rzeczy, ktore cie smiertelnie nudza, materialu jest strasznie duzo, jak nie zabierzesz sie sporo wczesniej to nie masz szans na zdanie, a na dodatek u mnie sa strasznie wredni wykladowcy i nie ma mowy, ze cos sie fuksnie, potrafia zagiac na byle gowienku :O

Gość Tatiannka
ja pracuje w zawodzie, nie mając na początku znajomości, teraz zarabiam ponad 7 tys. nikt mi nie powie że nic nie dają te studia, nie sztuka wkuwać, trzeba też podejść do tego wszystkiego z determinacją i świadomością że chce się coś osiągnąć... jest mi wstyd za niektórych absolwentów którzy tylko narzekają że nie maja pracy, ja pracować zaczęłam pod koniec 2 roku, zrobiłam kurs prawa międzynarodowego na 2 roku- trzeba chcieć a nie cięgle pisać nie da się i nie da się. dla formalności skończyłam prawo wieczorowe na uniwersytecie wrocławskim.

Gość dssgtrht
masz racje, ja sama równiez pracuje w kancelarii rady prawnego

Gość Tatiannka
nie wiem czy wszystko zależy od uczelni, z doświadczenia zatrudnia się takich którzy przekonają że będą robić wszystko dosłownie wszystko, po prostu poświęcą się... tak można to powiedzieć, bo już na studiach miałam mnóstwo pracy i mnóstwo nauki, nie było że nie mam czasu, na jutro masz mi napisać to i to... ale jestem dumna z siebie, tak naprawdę w liceum nie powiedziałabym że osiągnę to co osiągnęłam, wtedy byłam strasznie leniwa, ale życie pokazało że na dłuższą metę nie da się spać 10h, czasami spałam 4/6 godzin, i teraz też tak jest, ale mnie to cieszy. Mój mąż skończył stomatologie i z praktykami tez ni było łatwo mało miejsc, on również wieczorowo studiował, sama myślałam że zdecyduje się na wyjazd, ale udało się mu ludzie nauczcie się że PRACA NIE PRZYJDIE I NIE ZAPUKA DO WASZY DRZWI TRZEBA BYĆ ZDETERMINOWANYM I NACHALNYM

Gość studia nie są jakieś
szczególnie trudne,ale obecnie nie wiele więcej warte od socjologii.Chyba,że ktoś naprawdę jest osobą wybitną,wyjątkowo przedsiębiorczą lub ma mega znajomości.

W najlepszym razie skończysz po nich jako sfrustrowany sędzia lub prokurator,a prawdopodobnie szczytem dla większości ludzi będzie posada asystenta sędziego.Gratuluje wszystkim,którym się udało,ale trendy są takie,że na bilet miesięczny na dojazdy do Sądu większość nie zarobi.

Gość Tatiannka
studia nie są jakieś SKOŃCZYŁEŚ PRAWO??

Tak skończyłem prawo i starą aplikację sądową w 2010r., i dla ludzi o wiele wybitniejszych ode mnie jest to bardziej hobby niż dochodowa praca.

Gość Tatiannka
W takim razie współczuje tym którzy nie potrafią zapewnić sobie godnego życia

Jedynymi dobrze zarabiającymi prawnikami są ludzie,którzy otwierali kancelarie w latach dziewięćdziesiątych,kiedy dostęp do korporacji był ścisłe reglementowany.Obecnie naprawdę duży wyczyn dla wielu to jest zarobić na koszty.

Gość Simon_Finix
Ja również pracuje dorywczo, u takiej Pani notariusz. Na pełnym etacie pracuje jako drwal, w pobliskim nadleśnictwie, bo inaczej to nie wyrobiłbym na bułki i chleb.

Gość Tatiannka
Nie tylko tak można naprawdę dobrze zarobić, ja pracuje w dużej korporacji międzynarodowej i jestem zadowolona, nie zamieniłabym ją na żadną inną musiałam mieć ukończone aplikacje i znajomość 2 języków, jest naprawdę dużo ofert

No i gratuluję ci tej pracy,nie każdy mieszkał w czasie studiów w Warszawie,i ilu te korporacje międzynarodowe wchłoną.

Przestrzegam wszystkich przed tymi studiami.

Gość Simon_Finix
Nie wiem czy kiedykolwiek pójdę na jakąś aplikację. Po studiach w zasadzie niewiele umiałem, może poza tymi przedmiotami, z których mocno przyciskano. Kobieta nauczyła mnie tego, co było jej potrzebne. Klepie to co mi zada do domu i tyle. Czasami gdy mamy przestój lesie, to siedzę u niej cały czas.

Gość 8j
ja właśnie od tego roku zaczynam studia prawnicze i zastanawiam się, czy dobrze robię.. jestem po klasie mat-fiz, ale chyba jestem w stanie się nauczyć wszystkiego, mam nadzieję, że to nie będzie droga przez mękę..

Gość Mój facet jest po Prawie
i zarabia 25 tysięcy :D Więc wiesz, studia trudne, ale bez znajomości to nie ma szans...

Gość 8j
a, gadanie z tymi znajomościami, jak ktoś jest zaradny, to sobie poradzi. znajomości, znajomości, bla bla. w każdym zawodzie potrzebne są znajomości.

Gość znajoma zostala adwokatem
od kilku lat prowadzi wlasna kancelarie. Ma 38 lat. Do wszystkiego doszla wlasna praca. Jest bardzo ambitna, bardzo pracowita, dokladna. Mnie nie chcialoby sie tyle lat ciezko pracowac. Ale - teraz jest na wierzchu. Wazna jest na pewno rowniez uczelnia, nie spoleczna, a jeden z lepszych uniwerkow w kraju. I kierunek - prawo, sensu stricto, bez "dodatkow" w nazwie typu "marketing tego i tamtego" itp.wyciskacze kasy ze studentow.

Gość DODIII
POSIADAM NOTATKI - MATERIAŁY POMOCNICZE ITP NA 1 ROK PRAWA... ZAINTERESOWANYCH PROSZĘ O KONTAKT : dorota.k.22@op.pl

Gość DODIII
POSIADAM NOTATKI - MATERIAŁY POMOCNICZE ITP NA 1 ROK PRAWA... ZAINTERESOWANYCH PROSZĘ O KONTAKT : dorota.k.22@op.pl

Gość DODIII123456

Gość Orkatka
Najtrudniejsze są egzaminy, bo jak to zwykle bywa na jedno miejsce jest kilku kandydatów! Słyszałam, że wiele osób korzysta z takiego systemy do kompleksowej nauki prawa na http://www.sprawnik.pl/e-learning/ gdzie po zalogowaniu posiada się dostęp do darmowych testów, które są opatrzone pełną treścią podstawy prawnej. Co ciekawsze to, że system monitoruje systematyczność ucznia! Na początku podawany jest termin egzaminu i jego typ. System rozkłada materiał pod kątem optymalnego nauczania oraz czasu jaki został do egzaminu :-)