Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajjjjjajjaja.

pytanie o male kotki

Polecane posty

Gość jajjjjjajjaja.

mam kilka pytan...do domu wzielam dwie male kotki, maja niecale 3 miesiace. Raz byly juz odrobaczane..kiedy nast raz na odrobaczenie???Czy mussze je wykastrowac skoro to sa dwie dziewczynki??Czy szczepic musze skoro nie beda wcale wychodzic z domu na dwor tylko mieszkac w mieszkaniu?? kiedy sie osfoja na tyle ze beda przychodzic do czlowieka??I czy jesli bede je trzymala dwojke to czy to znaczy ze bardziej beda przywiazane do siebie niz do wlasciciela czy niekoniecznie???

Trzymaj je normalnie... razem. Szczepić pasuje, kastrować niekoniecznie. Przychodzić będą do ciebie jak będą głodne : P :D

Gość bukaaa
Małe sprostowanie - kastruje się samców, kotki się sterylizuje. :) Odrobaczywiać raz na kwartał, tak poinformował mnie weterynarz. szczepic na wszystkie choroby oprócz wścieklizny. Jeżeli kot nie wychodzi, to na wściekliznę się go nie szczepi, bo często zdarzają sie przypadki złosliwego mięsaka po szczepieniu. Dlatego szczepi się w nogę, którą w razie czego można amputować. U psów się takie coś nie zdarza. Ja moją będę sterylizować, podobno wtedy jest mniejsze ryzyko nowotworów "kobiecych". Z resztą pamiętam, jak moja suczka cięzko przechodziła każda cieczkę. Moja kotkę przywiozłam w niedzielę w południe, kolka godzin przesiedział a w transorterku, potem chowała się po szafach. W poniedziałek po pracy wyciągnęłam ją na siłę ze schowka, napoiłam i pozwoliła sie pogłaskać. We wtorek juz była całkiem osowojona z nowym i od tego czasu jest coraz gorsza. ;)

Gość vi-
kochana, natury nie oszukasz... niestety trzeba będzie je wysterylizować. Jak przyjdzie ich czas i hormony uderzą do głowy to będą piszczeć, miauczeć po nocach, ocierać się o meble i domowników bo będą chciały być zapłodnione. Brzmi to bardzo zwierzęco i naturalistycznie, ale miałam tak w domu z kotką. szkoda, bo to jednak poważna operacja dla kotki (nie to co dla kocura) ale nie ma chyba innego wyjścia

Ja tylko taz zaszczepilam mojego jak byl maly (juz nie pamietam na co, ale weterynarz powie na miejscu) Odrobaczalam tez tylko raz w tedy. Co kwartal to chyba lekka przesada. Jesli koty beda tylko w domu, to odrobacza sie tylko malutkie.

Gość doradze chetnie____99
szczepić oczywiscie,na kocie choroby poza wscieklizną. na butach mozesz przynieść syf do domu, i kot sie zarazi, koci katar- straci wzrok , zachorują ci oba i po co ci to? zaszczep koniecznie odrobacza sie raz na pół roku. jak kotki masz male to trzeba jeszcze raz odrobaczyć. to jest tania sprawa. wysterylizuj koteczki. Nawet jak nie wychodzą to jka ich nie wysterylizujesz to beda miały uciążliwe ruje, bedą miauczeć po nocach, moga zachorowac na nowotwory czy ropomacicze. to powazna sprawa. nie dawaj im tabletek anty- czasowo wyjdzie ciebie to drozej, lepiej raz wysterylizuj i bedziesz miała spokój na cale ich życie. bedą miały ładniejsze futerka i bedą bardziej przymilne do ciebie. jak są dwa koty to jest im lepiej- mają siebie jak tobie nie chce sie poświecic im czasu. to nieprawda ze nie bedą z tobą związane -przeciwnie. pozdrawiam sama mam 2 kocury norweskie leśne z rodowodem. zaszczepione, odrobaczone i wykastrowane. straszne przymilasy:D

ocieranie o meble to nic, kotki jak mają ruję to bedą sikać po mieszkaniu by moczem zwabić kocura. taka natura:P lepiej wysterylizować:)

Dori 30 a dlaczego nie sterylizowac? a co ma robic podawac kotkom tablety hormonalne całe ich zycie od ktorych dostaną raka sutka czy chorą wątrobe? wiesz ile kosztuje dieta wątrobowa dla kotów? skoro kotki są domowe i mieszkaja w domu to powinny byc wysterylizowane. nie mowiąc juz ze niesterylizowane z dużą pewnoscią bedą sikać w mieszkaniu.

Gość vi-
dokładnie, będą sikać :( Doris30 nie ma pojęcia co pisze...

Gość jajjjjjajjaja.
no mialam wlasnie kocura brytyjczyka, wykastrowalm go jak mial okolo roku bo strasznie miauczal i sikal po katach. Potem po zabiegu mu przeszlo jak reka odjal. Ale myslalam ze z kotkami jest inaczej, no ale jesli trzeba to ok. Powiedzcie mi tylko w jakim wieku powinnam z nimi isc do weterynarza??Maja nieco ponad dwa miesiace i raz juz byly odrobaczone jakis czas temu.

Gość mam 4 koty
czytam, czytam i jedno co można napisać - bzdury w większości; kotki jak i kocury się kastruje, kotkę można wysterylizować ale oznacza to tylko podwiązanie, a kastracja oznacza wycięcie narządów, to dwie rózne rzeczy; w przypadku kotek niewychodzących NIE MA POTRZEBY sterylizacji, kotki nie posikują, tylko kocury. Jeśli od małego nie będziesz brała kotków na ręce to nie będą do Ciebie przychodziły! Dzieciństwo koka kształtuje jego przyszłe zachowania.