Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matuszka85

4-latek wolno rosnie - tylko 4-5cm na 2 lata:-(

Polecane posty

Gość matuszka85

witajcie ..niedawno byłam z synem na bilansie 4-latka i wyszło trochę nieprawidłowości... od dłuższego czasu martwiło mnie że syn zbyt mało przybrał w wzroście...w rodzinie każdy mówił ..nie ma co się martwić pewnie będzie za tobą. ja mam 156cm za to mąż 180cm ... ale do rzeczy syn w wieku 2 lat miał 91cm i 11,3kg a teraz 4 lata 96-97cm i 14,3kg wie że ja jestem niska ale wydaję mi się że dziecko powinno pomiędzy 2 a 4 rokiem życia więcej urosnąć przynajmniej 2 razy tyle. dziś zrobiliśmy małemu mocz i krew. w piatek dowiem się czy coś wykaże w badaniach. a tak się martwię że coś nie tak bo ładnie mi rósł do 2 roku życia i nagle przestał. a żeby było mało to jeszcze ma tulejkę i załupek i się wszystko nazbierało, choć tym się tak nie martwię bo można to szybko i sprawnie wyleczyć :-) nie wiem czego mam się spodziewać na piątkowej wizycie, co usłyszę.. czy są tu matki które mają dzieci którym wzrost stanął ... czy coś się działo czy po prostu był tylko taki okres w życiu waszych dzieci a później nagle zaczęły szybko rosnąć i nadrabiać... odezwijcie się !!!

Gość matuszka85
drogie matki odezwijcie się...

Gość nie stresuj sie
uwazam ze wzrost twojego dziecka jest w normie - na pewno nie nalezy do najwyzszych dzieci , ale ty tez do najwyzszych nie nalezysz - a dzieci raczej wradzaja sie do rodzicow. Moze byc tak ze twoje dziecko zacznie pozniej szybciej rosnac. Nie martw sie na zapas - poczekaj na wyniki

Gość to w koncu jak
twoje dziecko uroslo czy stoi w miejscu od jakiegos czasu - bo nie rozumiem

Gość matuszka85
4 CM urosło w ciągu 2 lat..ja obserwuje syna bo w ostatnim półroczu dosłownie mierzę go co miesiąc i nie było żadnego skoku..więc myślę ze od jakiegoś czasu mi stanął..

Gość trndgfb
może po prostu będzie niski, nie wszyscy są wysocy

Gość matuszka85
u mnie w rodzinie z wrsotem to róznie mąż pochodzi raczej z rodziny średnio-wysokiej...od jego strony nie ma niższych jak 170cm ode mnie jużsą niższe osoby ale to też na pół bracia mają po 175cm siostra 158cm ojciec 172 cm mama 164cm zaś ojciec mojego taty i jego rodzeństwo są dosyć wysocy oprócz jego najmłodszej siostry.... może i te 96cm nie jest talk aż źle ale przyjmując ze w wieku 2 lat miał 91cm to bardzo mało teraz ma...

Gość diush
Jest za wczesnie, zeby mowic, ze bedzie niski. Moj maz byl niski i gruby jako dziecko, a w wieku 14 lat zaczal rosnac, zrobil sie chudy i wysoki 186cm. Inny przyklad, moj kolega z liceum, gdy zaczynalismy w wieku 15 lat mial 160cm, a gdy konczylismy liceum 4 lata pozniej mial ponad 190cm wzrostu. Ja bym sie nie przejmowala na twoim miejscu .

Gość matuszka85
ja jestem niska ale patrząc na swoje bilanse jednak miałam większe skoki wzrostu...pomimo iż sam wzrost nie imponował;-) np: 2 lata - 82cm i 10kg 4 latka- 98cm i 15kg więc to 16 cm...

Gość autorko Twój syn ma już skoncz
one 4 lata?

Gość synek ma 5 lat i 100cm
wazy 18kg

Gość matuszka85
tak ma skończone 4 lata.. ja nie martwie się tym ze ma tylko 96cm bo są też niżsi, martwi mnie że niewiele urósł bo co to jest 4cm... a może napiszą miinne matki ile wasze pociechy urosły między 2-4 rokiem życia.

Gość synek ma 5 lat i 100cm
zbyt duza wage przywiazujesz do liczb i porównan

Gość matuszka85
ja sie po prostu martwię...sam pediatra powiedział i że trzeba sie temu pilnie przyjżeć bo jak sam powiedział 4-latek może mieć i 90cm ale ten skok wzrostu jakima mój syn powinien być w ciągu roku a nie 2 lat.... dlatego sie martwie,ze może będa złe hormony czy co tam innego( nie znam się)

Gość matuszka85
16:20 [zgłoś do usunięcia] synek ma 5 lat i 100cm zbyt duza wage przywiazujesz do liczb i porównan a powiesz mi ile twój synek miał maja 2,3,4 latka.

Gość ))))))haneczka((((((((
co prawda nie ma jeszcze 4 ale jak miał 2 lata to mierzył 86 cm a ważył 12.5 kg..Teraz ma 3 lata 7 mies i mierzy około 100 cm(mierzony jakieś mies temu) i waży troszkę ponad 15 kg. Nie martw się.Może w jednej chwili podskoczy.Nawet nie będziesz wiedziała kiedy.Mój tak ma.Jak rośnie to na calego potem stoi w miejscu.

Gość magda7700
Witajcie, moj synek skonczy w grudniu 4 latka, ma 96cm i wazy 14kg. Miał już badania krwi, moczu, hormonów tarczycy, przeciwciał na celiakię, testy nietolerancji pokarmowej. Testy nietolerancji pokarmowej wskazały, że nietoleruje glutenu. Ma tez silną alergię na sierść psa, kota, leszczynę, olchę oraz astmę wieku wczesnodziecięcego. Najmniej urósł miedzy 2 a 3 rokiem (tylko 3cm), natomiast między 3 a 4 rokiem 10cm. W przyszłym tyg idziemy na bilans 4-latka i bieżemy skierowanie do poradni endokrynologicznej. Dodam, że mój mąż ma 186cm a ja 164cm.

Moja coreczka w wieku 2 lat i miesiac miala 83 centymetry i wazyla 11,3 kg teraz ma 2 lata i 9 miesiecy ma 88-89 cm wzrostu i wazy 12,6kg od 2 miesiecy np nie urosla ani centymetra ale my nie jestemy wilcy ja mam 168 cm a maz ma 173 cm. Wiec w ciagu dokladnie 8 miesiecy urosla 5-6 cm to chyba nie jest tak zle.

Gość drogie mamy
Jako doświadczona mama trojga pociech podpowiem, że bardzo często za wolniejszy wzrost u dziecka odpowiedzialne są pasożyty - najczęściej lamblie i glista ludzka. Żeby je wykryć potrzebne są badania laboratoryjne kupki, ale należy je wykonać trzykrotnie w odstępach 2-3 dni. Tylko wtedy są miarodajne.

Gość gość
Moja córcia prawie 2 letnia też jest mała i drobna mierzy 84cm/11,5 kg. Od urodzenia jest na mniej więcej 30 centylu. Przeważnie spotykam dziewczynki wyższe od niej a od 6 miesięcy młodszych dzieci nie widać różnicy prawie. Dodam że my jesteśmy z tych wyższych 170 i 188. Ciągle zastanawiam się po kim jest taka drobna.

Gość gość
do osoby wyżej ważąc 11,5 kg przy wzroście 84 cm na pewno nie jest jakaś drobna tylko niska do wieku 2 lata

Gość kaskaderka.
Mój synek 4l. wzrost 107cm waga 17kg.średnio rośnie teraz 1cm na miesiąc.Ja 168cm ,mąż 178cm

Gość GOŚĆ9999
Niski wzrost może sygnalizować chorobę Jest bardzo wiele przyczyn nieprawidłowego wzrastania. — Wszelkie nieprawidłowości związane z zaburzeniami rozwoju u dziecka powinien wychwycić pediatra podczas bilansów zdrowotnych, których podstawą są pomiary wzrostu i masy ciała. Gdy okaże się, że dziecko jest niższe od rówieśników, wówczas pacjenta kieruje się do endokrynologa dziecięcego, który przeprowadzi szczegółowe badania diagnostyczne, by ustalić przyczyny nieprawidłowego tempa wzrastania.— Postawienie diagnozy jest czasochłonne, ponieważ wymaga wyeliminowania wielu czynników. Konieczne są szczegółowe badania, które wykluczą choroby przewlekłe — dodaje lekarka. Leczenie uzależnione jest od przyczyn niskiego wzrostu. — Jeśli np. okaże się, że niskie dziecko choruje na wcześniej niewykrytą astmę, należy podać mu leki, które zahamują rozwój tej choroby. W takim przypadku nie jest konieczne leczenie hormonem wzrostu, ponieważ zwykle dziecko przyjmujące leki na astmę, po kilku miesiącach zaczyna prawidłowo się rozwijać. Podobnie jest w przypadku wielu innych chorób, np. trzewnej, która także może zahamować wzrost dziecka. Jeśli zostanie ona wykryta i rodzice we współpracy z gastrologiem zastosują dietę z eliminacją glutenu, dziecko zaczyna prawidłowo rosnąć — tłumaczy dr Petriczko. Hormon na wzrost zbliżony do normy U dziecka bardzo niskiego, u którego rozpoznano chorobę, ważnym celem jest uzyskanie wzrostu chociaż zbliżonego do normy, zanim pójdzie do szkoły. — Jeśli taki malec znajdzie się w grupie osób, które wymagają leczenia hormonem wzrostu (obecnie w Polsce hormon dostaje ponad 2 proc. niskich dzieci), wówczas przyjmuje go do momentu ukończenia procesu wzrastania - dziewczęta do ok. 16 roku życia, a chłopcy do ok. 19 roku. Ostatecznym celem jest uzyskanie wzrostu, który ma większość dorosłych — mówi specjalistka. Hormon przyjmuje się w postaci zastrzyku i należy go podawać codziennie wieczorem. Ponieważ dostępne są bardzo cienkie igły do iniekcji, nawet małe dzieci nie skarżą się na ból w momencie wkłucia. Hormon jest lekiem refundowanym przez Narodowy Fundusz zdrowia w ramach tzw. Programu Lekowego. Jego wieloletnie przyjmowanie (ponad 10 lat) może nieść za sobą skutki uboczne. Jeśli jednak leczenie jest stosowane u pacjentów z niedoborem endogennego hormonu wzrostu, występują one bardzo rzadko. Pacjenci zawsze są informowani o możliwych skutkach ubocznych — dodaje dr Petriczko. Niscy ludzie gorzej sobie radzą Niskorosłość jest trudna do zaakceptowania przez rodziców dziecka. — Niscy ludzie mogą mieć trudności w nawiązywaniu przyjaźni, realizowaniem się w szkole, pracy. Między innymi z tych przyczyn niezwykle ważne jest jak najwcześniejsze rozpoczęcie leczenia niskorosłości. Przyczynia się to nie tylko do osiągnięcia wyższego wzrostu w wieku dojrzałym (w porównaniu do wzrostu uzyskiwanego przez osoby, które rozpoczęły terapię później), ale także do uniknięcia negatywnych skutków niskorosłości doświadczanej w dzieciństwie — tłumaczy dr Petriczko. Dlatego, jeśli cokolwiek niepokoi rodziców, dziecko przestaje rosnąć albo rośnie rocznie do 5 centymetrów, należy udać się do lekarza.

Gość gość
Mój synek na bilansie 2 latka miał 88 cm , a na 4-latka 105 cm

Gość gość
moj synek na bilansie 2latka(mial 2lata i miesiac)mial 95cm.obecnie 2lata i 7miesiecy ma 101cm.pomiedzy nim a 4lakami jest roznica kilku cm.kazdy mowi ze jest wysoki.urodzil sie mierzac 51cm.ja mam 169 a maz 178cm.

Gość gość
Łatwo pisać, że to rodzice mają problem z dostrzeżeniem niskiego wzrostu u dziecka, że to rodzice nie chcą przyjąć do wiadomości, że jest problem. Bzdura. To moja lekarka mnie w ogóle nie słucha, ma wszystko gdzieś i zawyża centyle cały czas. Gdy moje dziecko- synek- miało 13 miesięcy mierzyło 73cm, to jest bardzo mało w tym wieku (długość urodzeniowa ponoć 52cm), to jest 3 centyl, ale ona uparcie wpisała, że 10. W dodatku na moje liczne uwagi w końcu postanowiła go zmierzyć, postawiła na 5 sekund przy miarce, dotknęła ręką nad głową i jej wyszło 75, ale jak powiedziałam, że go mierzę od miesiąca, różnymi sposobami itp, i nie chce wyjść więcej niż 73, to tyle wpisała w książeczce, ale i tak zaznaczya, że to 10centyl. Obwód głowy dziecko miało 45,5cm, co też jest 3 centylem, a wpisała, że 10. Ona twierdzi, że to dlatego, że my jesteścmy niscy. Ja ok.. mam 156cm, ale mąż ma 176cm i wśród mężczyzn w podobnych wieku (29-32 lata) to nie jest aż tak mało (owszem, dzisiejsi 20latkowie są wyżsi, ale wśród 30 latków wiele jest osób poniżej 180cm). Tak samo, wśród moich rówieśniczek znam całą masę osób około 155-165cm. Więc lekarka nie ma racji. Zresztą niski wzrost dzieciczą głównie dziewczynki. Teraz dziecko ma 15 miesięcy i ok 74,5cm. To jest bardzo, bardzo mało. Ale lekarka ma to gdzieś. Dodam, że mały miał taki okres (chyba 8-9m), że był ma 10 centylu, a potem już tylko gorzej. 9m-70cm, 13m-73cm, 15- 74-74,5cm

Gość Amisia2011
A moja córka skończyła 3 latka ma wzrostu 88cm i waży 10.5 kg, od urodzenia była w 2 centylu. Bardzo się martwilam wolnym wzrostem, w dodatku ona bardzo mało je. Nie jest zbyt chuda wygląda w normie ale nadal mnie to martwi. Mieszkam w Angli wiec tutaj lekarze do tego podchodzą z wielkim luzem i mówią ze i wzrost i waga są w porządku bo zawsze była w 2 centylu wiec nie ma żadnych anomalii. Dodam że i ja i mąż mamy po 167cm wzrostu.

Gość gość
Moja córa - 5 lat skończone i 103 cm

Gość gość
Moja córka ma 2 lata i wzrost 84c,.Eh... Tez sie martwię ale co zrobic ,moze taka jej uroda :-( .

Gość gość
ja swojej ribiłam prześwietlenie rączki- (ocena wieku), córka ma 2 lata i ma 81 cm,waga 10,200. Wyszło wiek zgodny z wiekiem 2 latka. Także nie martwie sie juz tak bardzo.