Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matuszka85

4-latek wolno rosnie - tylko 4-5cm na 2 lata:-(

Polecane posty

Gość gość Ola
No to ja powiem tak mój synek też jest niski . Na bilansie 2latka miał 85cm na 3 latka 91cm teraz ma 3,8 mies i wzrost około 96cm jest niski ja mam 160 mąż 173 wszyscy są niscy w rodzinie zobaczymy co powiedzą na bilansie 4 latka . U nas jest to ,że on zawsze był miedzy 10a 25 centylem . Nie miał nagłego spadku czy wzrostu . Ze względu na to , że mieszkamy w DE nie mam porównania z innymi dzićmi bo jak wiadomo Niemieckie są doś wysokie naturalnie . Myslę ,byś porozmawiała z lekarzem jakie masz obawy problemy na pewno postara ci się pomóc .

Gość gość
Moj synek skonczyl 4 latka we wrzesniu i mierzy 95cm. Pediatra zlecil nam wizyte u endokrynologa stwierdzajac przy tym niskoroslosc i oczywiscie komplet badan do zrobienia.Zas jego brat w tym samym czasie gdy mial 4 latka byl 6cm wyzszy.Poza tym ja tez nie jestem wysoka wiec byc moze to nic zlego ale warto poprosic o skierowanie do specjalisty i na badania( morfologia,tsh,usg jamy brzusznej i wiek kostny)tak dla spokoju:)

Gość gość
mój wnuczek w czerwcu skoczył 4 lata ma 110cm i 21kg rodzice bardzo wysocy. 185 i 176. nie ważne ile dziecko ma wzrostu, bo jak lekarz mówi z jakie gliny urodzone takie będzie. ważne żeby dziecko rosło. jeśli twoja lekarka to lekceważy idż prywatnie do lekarza. jedż do specjalisty. zrób wszystko, żeby w przyzszłości twój syn był mężczyzną normalnego wzrost. to jest bardzo ważne.

Gość gość
Mam dokladnie taki sam problem. Moj synek do 3 roku zycia byl na 95-97 centylu ze wzrostem. Teraz ma 3, 5 i jest na 55! Urosl chyba 1 cm w ciagu 6 miesiecy. Ja mam 168 cm, a moj maz 186 cm. Zawsze byl wysoki w porownaniu z rowiesnikami, a teraz jest doslownie najnizszym chlopcem w przedszkolu. Troche sie tym zaczynam martwic.

Gość gość
Byliśmy wczoraj na bilansie i mały ma 91 cm i 13;5 kg. Jak miał dwa latka to miało to się tak 81 cm i 12 kg. Też jestem załamana

Gość gość
moja córka ma 8 lat, waga 18 kg i 114 cm wzrostu, nr buta 28 byliśmy skierowane u endokrynologa i nam lekarz powiedział że nie jest tak bardzo ważne ile dziecko w danym roku ma cm tylko ważne jest czy równo te cm idą z biegiem lat czyli jeżeli tak jak moja córka od początku urodzenia słabiutko rosła- wzrost poniżej 3 centyla OD ZAWSZE aż do teraz to jest ok-w sensie że to żadna choroba, po prostu będzie niska - lekarz mówił że max 157 cm będzie miała w życiu dorosłym ale jeżeli dziecko powiedzmy mając 2 lata rosło super, a w wieku 4-6 lat się zatrzymało i nic nie urosło to jest to powód aby dziecko zdiagnozować moja córka miała badaną krew, mocz, kał, celiakię i tarczycę i wszystko super

Gość gość
do gościa wyżej - dla mnie Wasz przypadek nadaję się do zdiagnozowania, pisałam wyżej o mojej córce ona miała w bilansie 2 latka : wzrost 84 cm, waga 9,800 bilans 4 latka : wzrost 100 cm waga 13 kg bilans 6 latka wzrost 110 cm waga 15 kg bilans 8 lat wzrost 114-115, waga 17-18 kg

Gość gość
moja córka podobnie rośnie bo na 2 lata miała 85 cm, 3 lata 92cm, 4 lata 99cm teraz ma 5 lat 104 cm i 16,5 kg. Jest najniższa w przedszkolu a wygląda na zdrową. Dodam że ja mam 170cm wzrostu a mój mąż 188 cm więc córka nie ma po kim być aż tak mała. mamy jeszcze syna 2l,7mies. i 93 cm ( 50 centyl ) ale on mieści się w normie. Sama nie wiem co robić z córką. Wmawiamy sobie że wyskoczy w późniejszyh latach ale ona z roku na rok coraz bardziej odstaje od rówieśników :( Może ktoś coś doradzić?

Gość gość
a lekarz na bilansie nic nie mówi ? jeżeli dziecko notorycznie jak w naszym przypadku - opisany wyżej jest na 3 centylu lub niżej to powinien zlecić co najmniej badanie krwi, kału, moczu lub skierować tak jak nas do specjalisty my byliśmy u endokrynologa i gastroenterologa moje córka chyba wdała się w rodzinę męża, tam kobiety ledwo 160 cm mają i moja też pewnie taka będzie.....

Gość Niktinny
Mnie też interesuje ten temat. Moja córka w wieku 4 lat miała 97 cm wzrostu i ważyła 14,6 kg. Zaczęliśmy kontrolę u endokrynologa, bo między 3a 4 rokiem życia urosła 4,5 cm. Celiaklia wyeliminowana, TSH pod obserwacją, bo bywa w górnych normach ale ft3 i ft4 też w górnych normach. Lekarka twiedzi że TSH jest "przyzwoite". Wątek ciągnie się od 2011 roku i pewnie u tej pani, która go zaczęła wiele się już wyjaśniło. Może ktoś ze starych bywalców się wypowie jak teraz wygląda sytuacja?

Gość gość
Ma tulejkę?buhaha

Gość Niktinny
Stulejka czy tulejka. Pewnie i tak już dawno po wszystkim.