Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona_23041980

dentysta problem

Polecane posty

Gość ona_23041980

witam czy ktoś orientuje się czy mogę u dentysty na jednej wizycie mieć równocześnie zabieg z nfz refundowany i prywatnie? dziekuje za odpowiedz.

Można. Możesz jeden ząb tak leczyć. Np. wypełnienie kanałowe na NFZ (u mnie to 30 zł za kanał) a plomba światłoutwardzalna (jest prywatnie bo NFZ nie refunduje). Pozdrawiam.

Gość ona_23041980
chciałabym sobie dać dwie plomby na nfz i dwie które widać jak się uśmiecham prywatnie więc mogę śmiało na jednej wizycie to zrobić tak?

Gość ona_23041980
no mam długą wizytę już umówioną także ok;-) dzięki za odpowiedż;-)

Gość to powyżej to oszukaństwo
teraz refundacja pokrywa najlepsze plomby, nie ma dopłat do plomb. Tak było kiedyś. Jeśli lekarz bierze dopłatę to łamie prawo. Bierze kase za to samo dwa razy. W TV było to wiem. :-P

Gość ona_23041980
ale że niby nfz pokrywa plomby światłoutwardzalne? nie znam nikogo kto by to miał w ostatnim czasie za darmo...

Gość no wypowiadał się koleś
z nfz. Lekarz albo robi na fundusz albo robi za kasę. Każdy, który bierze dopłaty może zostać zgłoszony do nfz i mogą zerwać z nim umowę.

Gość ona_23041980
tak jest na nfz biała do czwórek, ale jest gorsza od tej co dają prywatnie mniej trwała i koloru tak ci nie dopasują.

Jest tak. Do 3jek leczenie kanałowe jest całkowicie refundowane, od 4rki do 8mki płatne,plomby zwykłe w każdym zębie refundowane, plomby światłoutwardzalne płatne. Byłam m-c temu także jestem na bieżąco.

Gość ona_23041980
ale do czwórek dawają białe a potem te czarne czy jak to jest? pytam o nfz

Gość no wypowiadał się koleś
to ja już nie wiem, słyszałem, że wszystkie są za free. mówie o plombach. Ja chodzę prywatnie i płacę za wszystko, ale mam 20% rabatu. :-)

ona_23041980 jakie czarne plomby? :o takie chyba 20 lat temu zakładali :o Miałam jedną zwykłą zakładaną 2lata temu ale była biała :P i wypadła po tygodniu :o no wypowiadał się koleś: jeśli nie muszę to nie płacę za coś co refunduje mi NFZ :classic_cool: w końcu nie bez powodu płacę ubezpieczenie :D Kanałowe prywatnie to ile kosztuje? Z 60 za kanał :o a jak są 4 kanały?? :o

Gość ona_23041980
nie orientuje się bo dopiero teraz mam małe problemy ze zebami i nie jestem w temacie wiesz;-) czyli nie polecasz tych zwykłych plomb? ja mam takie maluteńkie ubytki i szkoda mi dawać aż tyle kasy. a nie wiesz czy kolor tej plomby z nfz bardzo rózni sie od koloru naturalnego zęba?

Gość turaururua
tez jestem ciekawa, bo chce na ósemce zrobić, dopiero co mi wyrosła a już lipna

Gość turaururua
a nie będzie się rzucało w oczy?

Gość ona_23041980
już sama nie wiem ...

ona_23041980 te światło są bardziej wytrzymałe. Ja mam plombę światło między przednimi jedynkami od 18 lat :D moja pierwsza plomba :D

Gość ona_23041980
ja też mam do zrobienia jedynki tez mnie kusi żeby zaoszczędzić ale nie wiem tylko że ja to mam jakby z tyłu zębaz prdzodu mało to widać

Gość turaururua
to dzięki, jeszcze się zastanowie, w ogóle rok temu byłam z dziurą u dwoch dentystów, potem po pół roku i mi mówili że za mała i że mam przyjść za rok (w innym zębie) i teraz idę, ale się boję, no bo ją widać, i to od roku, to mam nadzieję, że wystarczy plomba, to w piątce, więc chcę na pewno z dopłatą i właśnie mi żal aż za dwa płacić

Nie mam zbytniego doświadczenia z tymi zwykłymi. Miałam jedną, wypadła po tygodniu :o wolę zapłacić 50 zł i mieć tą plombę chociaż na 5 lat. Każde wypadnięcie plomby i zakładanie nowej to ponowne rozwiercanie w celu oczyszczenia zęba. A każde rozwiercanie to coraz mniej zęba. Za którymś takim wypadnięciem nie będzie na czym zakładać kolejnej plomby

Gość ona_23041980
u mnie dentyska za 5 małych plomb switłoutwardzalnych zaśpiewała sobie ponad 500 zł;-( bardzo tanio tam u ciebie..

Gość turaururua
ok, przekonałaś mnie :D

Gość turaururua
no u mnie 60 zł , bo to jest niby dopłata do NFZ

turaururua ja chodzę do dentystki, która ma kontrakt na NFZ ale plomby robi też światło :) i mam taki "cienki" ząb (po dużym ubytku), chciałam zwykłą plombę ale Ona mnie przekonała właśnie w taki sposób jak ja Ciebie do tej światło :D ona_23041980 100 zł za plombę. Trochę drogo, jednak jeszcze w normie :) Ja raz za dużą plombę zapłaciłam 170 zł :o po roku wypadła, a parę m-c później usunęłam cały ząb :D :classic_cool:

Gość turaururua
masakra tak drogo, a od czego to zależy? Od dentysty czy od wielkości dziury? A jak ma się dwie dziury obok siebie w zębie to się płaci za dwie czy rozwierca to na jedną?