Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 4 lata i 9 miesięcyyy

Aż się boję, co wyrośnie z mojego bratanka

Polecane posty

Młody ma teraz 4 lata i 9 miesięcy i po prostu jest straszny...Nie chce tu jechać po jego rodzicach, bo aż samej mi głupio, że on taki jest, no ale chyba takie zachowanie dziecka nie bierze się z powietrza. Podam tylko przykłady i powiecie, czy to norma w tym wieku... -Robi co chce: nie chce chodzić do przedszkola, chodzi spać często ok. g.23, 24, notorycznie jest karmiony, potrafi cały tydzień nie wychodzić z domu, bo nie chce, a jak wyjdzie, to góra pół godziny i już siedzie przed telewizorem, nie dziękuje (nie to że czasem zapomni, tylko nigdy nie mówi), rzadko odpowiada na pytania, mówi niewyraźnie, jest noszony na rękach...jest tego więcej, ale już nie chce mi się pisać...Czy tak zachowuje się większość jego rówieśników?

Gość fsvbfdsbds
a co ciebie to obchodzi?? wyrobi sie! życie utemperuje

no,że rzadko odpowiada na pytania i mówi nie wyraźnie to nie jest normalne..

oby się wyrobił...tylko pytam, czy tak ma być, czy to norma?

tzn. intelektualnie rozwija się raczej dobrze, na tyle ile mi się wydaje, tylko ogólnie ma dziwne zachowania, a nie ma już 2, czy nawet 3 lat...

no i co z tego,nadal jest dzieckiem..każdy jest inny,może jest nołlajfem i lubi sobie siedzieć w domu :O :classic_cool: 🖐️

chodzi o to żeby nie miał głupich nawyków i później będą w szkole się np. nauczycielki z nimi miały...

Czyli skoro jest dzieckiem może wszystko, czyli za 5 lat też będzie mógł wszystko, bo przecież dalej będzie dzieckiem?

No ale co Ty sie tak martwisz?W końcu nie Twoje...poza tym ma już 4 lata,skoro tak ingerujesz w Jego życie to trzeba było szybciej go nauczyć jakichkolwiek zachowań.

Proszę o jakieś rozsądne głosy...

Później się ludzie dziwią, no dlaczego tak pyskuje, no dlaczego nie szanuje swoich i cudzych rzeczy :D

Gość jak do tego doszłaś że on
rozwija się "normalnie" intelektualnie? Chyba żeby to stwierdzić musiałaś z nim porozmawiać, nawiązać relacje, poprosić o rozwiązanie jakiegoś zadania. Jak ktoś wyżej napisał: dzieci są różne, to nie robocik, ktorego sobie zaprogramujesz i będzie działał zgodnie z planem. Prawa robotyki nie działają.

tak tylko, że ja też widuje inne dzieci w tym wieku, nie mówię że ma siedzieć i malować, czy się ciągle sam bawić i wszystko wzorowo wykonywać, tylko że on ma wiele dziwnych zachowań, nie tylko to, że np. nie je sam...

czyli że wasze prawie 5 latki chodzą codziennie spać o 24 i to norma? :D

Wielu ludzi mówi, że rodzina ma ich gdzie, że nic nie pomogą, nie zainteresują się...a jak się człowiek zainteresuje, to zaraz jest, że co Cię, to obchodzi, no ludzie...chyba da się odróżnić życzliwe zainteresowanie od jakiegoś wścibstwa...

Ale napisałaś, że intelektualnie rozwija się raczej dobrze. Co miałaś na myśli w tym zdaniu np. W jaki sposób to oceniłaś, że intelektualnie nie odbiega od innych dzieci w jego wieku?

napisałam że tak mi się zdaje, że intelektualnie jest ok, mogę się mylić, ale nawet jak trochę odbiega od dzieci w jego wieku, to chyba nawet normalne, bo nie chodzi do przedszkola, nie ma takiej stymulacji rozwoju, ale to mnie nie martwi, bo to może łatwo nadrobić, gorzej z dziwnymi nawykami...poza tym ładnie rysuje.

Trudno ocenić sytuację i nawet te nawyki, kiedy nie wie się dobrze z czego wynikają. :) Np. czy dziecko ma wyraźną tendencję do posługiwania się jedną ręką (prawą lub lewą), czy potrafi odtworzyć prosty rytm, czy potrafi stać na jednej nodze, jeździć na trzykołowym rowerku, czy ma duży zasób słownictwa, czy z premedytacją kłamie, czy naśladuje zachowanie rodziców, czy pamięta zdarzenia sprzed np. tygodnia?