Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brdsrc

nie wymawiam R

Polecane posty

Gość brdsrc

co o tym sadzicie? ja probowalam sie nauczyc wiele lat, chodzilam do logopedy, ale nic mi to nie pomoglo, naprawde sie staralam, ale po prostu nie potrafie. zamiast er wymawiam cos jak gh. nauczylam sie z tym zyc i po prostu weszlo mi to w moja nature by nie wymawiac zadnego slowa z r. niewiele osob ktore mnie znaja wie o tmy ze wgl mam wade wymowy. wstydze sie tego jak cholera i reakcji ludzi. jedyne co potrafie powiedziec to jakies polaczenia z PR lub FR na poczatku, ale tez nie w kazdym slowie. no i umiem powiedziec ku*wa z ladnym r xD i grrrrr i prawie ladnie dziendobry. cwicze czasami , ale boje sie ze bedzie mi to przeszkadzac w dalszym zyciu... mam 17 lat. boje sie ze nawet jak bede miala faceta to mnie rzuci z tego powodu.. jest to troche moja obsesja. nigdy nie czytam nic na glos. znam wiele osob ktore nie mowia r i mowia tak jakby potrafily, tzn nie unikaja tak jak ja... ale wiem ze czasami ludzie sie z tego podsmiewuja. ja sie tego po prostu obawiam, co powiedza inni, gdy kiedys sie dowiedza

Gość nie powinno ci to przeszkadzać
to jest bodajże "najlepsza" z wad wymowy, która mogła Ci się przytrafić, bo ma ją bardzo wielu dorosłych i jest społecznie akceptowana. W zasadzie poza bardzo wyjątkowymi zawodami, jak np. logopeda czy powiedzmy aktor (choć przecież są przypadki słynnych aktorów nie mowiących poprawnie "r") możesz robić w życiu dosłownie wszystko.

Mój mąż też ma taką "wadę"- bardzo zmiękcza r. Dla mnie to seksowne :), nigdy mi nie przeszkadzało.

to jest ponoć bardzo seksowne, kiedy ktoś nie wymawia "r" :) nie powinnaś się tym martwic :)

Gość fgdfsgfds
też nie wymawiam poprawnie r to jest tak seksowne, że jakbym nie spotkał w życiu jednej desperatki to nadal byłbym prawiczkiem

Gość fgdfsgfds
aha, i nie wyobrażam sobie nigdy umawiać się z dziewczyną która też nie wymawia r :o co by ludzie mówili :o

Gość katalinkaaaaaaaa
ja nie mowie r i zyje, nawet na to uwagi nie zwracam.. Czasem raz na rok jak sie komus przypomni to powie mi " POwiedz rabarbar albo Prrr" :)

Gość gggg343
Ja też nie wymawiałam r ale mama mnie nauczyła poprawnie mówić. To kiepski ten logopeda, że nie potrafił cię nauczyć jak moja mama bez żadnej specjalizacji w tej dziedzinie mnie nauczyła. A już byłam w wieku szkolnym.

Gość rrrerek
Mam to samo:) i tak samo podchodzilam do tego jak Ty jeszcze niedawno (mam 19 lat) ale teraz jakos juz mi troche przeszlo i nie unikam slow z rrr.. ale irutuje mnie to zarowno u siebie jak i u innych;p noo coz Ci doradzic? chyba nicm bo tez nie wiem co z tym fantem zrobic chyba tylko zaakceptowac Pozdrrrrrawiam Cie serdecznie:D

Gość rrrerek
fgdfsgfds tez nie wyobrażam sobie umawiac sie z facetem, ktory by tak mowil:D bo to wkurza jesli samemu ma sie tą wade i kazde R u parrtnera przypomina, ze sami mowimy tak samo;p zreszta kto by dziecko nauczyl wymawiac poprawnie RRR :D ?

Gość generalnie to mam
ja sie nauczylam, ale kiedys tez nie umialam wymowic R i po prostu nie wymawialam tej litery, przeciagajac samogloske ktora byla przed lub p tej literze. np slowo bardzo brzmialo u mnie baadzo

Gość kama z lublina
generalnie- to jak mówiłeś rower??? owe?:P

Gość generalnie to mam
no wlasnie z takimi slowami byl wiekszy problem :D

Gość rrrerek
dlatego sie ich nie używa:D

Gość generalnie to mam
trzeba cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc

Gość rrrerek
przerabiałam to juz i nici z ćwiczeń, ileż mozna:(

Gość generalnie to mam
ja cwiczylam poki sie nie nauczylam

Gość hgjkhkjh
nie wiem jakie ćwiczenia mogą cokolwiek pomóc albo się umie albo nie :o

Gość generalnie to mam
oj, to jak sie urodzilas to nie umialas chodzic, to znaczy ze cale zycie masz lezec w lozku? :O

Gość hgjkhkjh
no właśnie nauczyłam się bardzo wielu rzeczy w życiu, niektórych bardzo trudnych ale wymowy R nie o czym to świadczy???

Gość T-D-N
T-D-N Magiczne litery które mnie uratowały :P Stary temat, ale napiszę. Teoretycznie mi to nie przeszkadza, ale kiedy słyszę jak ktoś tak mówi to przypominają mi się bardzo niemiłe rzeczy. Sama miałam wadę i wszyscy najbliżsi mówili że przesadzam, najgorzej było jak spotkałam kogoś kto też ją miał bo wtedy zastanawiałam się czy ja też tak mówię i co inni o tym sądzą. Chodziłam do logopedy jak byłam mała ale wtedy się do tego nie przykładałam. Dopiero w liceum zostałam przyparta do muru. Nowe otoczenie które nie zawsze grzeszyło uprzejmością :P Jedyne co pamiętałam z zajęć logopedycznych to właśnie były te 3 litery (TyDyNy) Kiedy je wymawiamy dotykamy językiem podniebienia. Każdego dnia odkąd poszłam do liceum, w kazdej wolnej chwili sobie je powtarzałam, z czasem coraz szybciej i szybciej. Aż w końcu niemalże na zawołanie stukałam językiem o podniebienie, zaczęłam próbować r. Oczywiście nie mówiłam od razu r a raczej rrrrrr. Tego teŻ się wstydziłam :P ale wtedy zaczęłam w wolnych chwilach sobie pod nosem gadać tra, fra, kra i tym podobne głupoty. Jak to opanowałam to od drugiej strony- ar, or, er itp. i w końcu udało mi się powiedzieć całe słowo z jednym krótkim r, nie pamiętam ile mi to zajęło na pewno nie był to cały rok, tak z pół, było ciężko ale miałam bardzo silną motywację :P Niby mówię już normalnie, ale do tej pory zdarzają mi się słowa które ciężej mi się mówi, ale staram się ich po prostu nie mówić :P To tylko w kwestii informacji co mi pomogło, nie chcę się mądrzyć, być może każdy logopeda używa tej metody i nic tym postem nie wnoszę, mam jednak nadzieję że jest inaczej. pozdRawiam :*

Gość natalciaaaa
mam 13 lat i nie wymawiam r bardzo sie tego wstydze moge nawet powiedzieć że jest to moje przekleństwo .przez to że nie wymawiam tej litery czasami są dogryzki , które sprawiają mi dużo przykrości w końcu to nie moja wina że sie taka urodziłam . za niedługo pójde do gimnazjum i strasznie sie boje że tam będe wyśmiewana ;(

Po prostu się tym nie przejmuj. Taki jeden też nie wymawia Donald się nazywa z Pomorza proszę ja Ciebie no i zobacz ... premierem został skubaniec no!!!

Gość natalciaaaa
to nie jest takie proste sie tym nie przejmować jeżeli non sto ci wypominają że inaczej mój były chłopak zerwał ze mną z tego powody . chciała bym sie tym nie przejmować ale nie potrafie

Natalka skoro to był tak ważny powód aby z Tobą zerwać to? ..... Nie godzien za podnóżek u Ciebie robić i tyle. Miał pretekst i po zawodach. Głowa do góry liczy się to co człowiek ma w mózgu i czy jest człowiekiem.

Gość gość
hehe dzięki wielkie naprwde ;** <3

Gość gość
Ja mam 12 lat.. I też nie stety nie umiem wypowiadac 'r' ;c Bardzo bym chciała no ale cóż ..już 6 lat chodze do logopedy i nic ! :c Mam straszne dogryzki tego typu : ''kup se makajon !'' lub : '' dzisiaj byłam w gajeji i kupiłam 2 pajy okujajow '' itd . ;cc to jest na prawde straszne ! a nie długo pojdę do gimnazjum i tam bd wysmiewana .. jeszcze gorzej ;C

Gość gość
ja nie umiem przeciągnąć rrrrr i często przy różnych słowach moje r jest nieme ale czasami zdarza mi sie np powiedzieć taką soczystą k**we albo sp*******j (przy innych słowach też sie zdarza soczyste r) ale nie mam pojęcia od czego to zależy bo wiele razy próbowałem sie nauczyć, ćwiczyć to ale efektu brak, czasem jest r a czasem go nie ma. Czasami ktoś mówi żebym zrobił "rrrrr" ale sam sie z tego śmieje, bo trzeba mieć dystans do siebie w każdej sprawie. Czasami mnie to tylko irytuje ale nie usiłuje koniecznie tego r wymawiać. Czasami tylko robie większą przerwe pomiędzy wyrazami żeby położyć większy nacisk na moment gdzie występuje r żeby nie było całkiem nieme lub co gorsza wypowiedzieć L albo coś innego zamiast R. Miejcie dystans do siebie a takie problemy przestaną być problemami :)

Gość gość
a ja mówię jakoś jakby po angielsku, często nowo poznani ludzie pytają, czy jestem Angielką :D nie umiem warczeć i mówić kilkukrotnego r, w wymowie mam raczej normalne, ale trochę miększe. jako dziecko chodziłam do logopedy i nic to nie dało. w sumie nauczyłam się z tym żyć, choć wielu podejrzewa, że mam jakieś obce korzenie, bo z mojego otoczenia nikt tak nie mówi. jaka jest prawda - nie mam pojęcia, możliwe że ktoś pochodził z jakiegoś anglojęzycznego kraju, w sumie z angielskim mówiąc nieskromnie radziłam sobie w szkole chyba najlepiej :D