Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martucha1988

... dziwne .. ząb mądrosci :)

Polecane posty

Witam. Ja mam dość dziwny problem. Mam juz 4 zęby mądrości, ten czwarty prawy u góry niby już mi cały wyrósł ale poziomo! Strasznie mnie boli od jakiegoś czasu pół twarzy mam wrażenie ze to od tego zęba. Gdy go nadusze ból jest tak silny ze łzy mi lecą. Jutro idę do dentysty strasznie się boje bo słyszałam juz różne opowieści ponoć tak dziwnie wyrośnięta ósemkę wyrywa się chirurgicznie pod narkozą jest to niby jakiś plus ale co z tego jak później boli 10 razy bardziej. Miał ktoś z Was taki problem mianowicie chodzi mi o to gdy boli pół twarzy od strony "tego zęba" ? Pozdrawiam wszystkich męczących się ... :)

Gość krokus1985
Jeżeli ósemka jest już widoczna w jamie ustnej to nie jest tak najgorzej. Z tego co wiem to w narkozie robione jest w wyjatkowych sytuacjach, a tak normalnie to usuwane jest w zwykłym miejscowym znieczuleniu. Mojemu koledze również kiedyś taka ósemka wychodziła i właśnie połowa głowy go bolała strasznie. Poszedł na usuniecie i było po problemie. Było to jakieś dłutowanie óśemki, ale stosował się do zaleceń lekarza i tych co znalazł bodajże na tej stronie http://zadbajozeby.pl/baza-wiedzy/d%C5%82utowanie i przetrwał i nawet nie wyglądał źle :) generalnie nie się co bać zabieg nie jest jakiś przyjemny, ale nie boli.

nie bój się. ząb będzie wyrwany w znieczuleniu, nie pod narkozą. narkoza jest stoswana baaardzo rzadko, w skrajnych przypadkach. jeśli ząb wyrósł krzywo to dziąsło będzie nacięte żeby można było łatwo wyjąć ząb i zostanie założony szef dentystyczny który będzie zdjęty po kilku dniach. nic strasznego, naprawdę!

często robi się prześwietlenie przed zabiegiem gdy ząb jest osadzony nietypowo. usunęli mi ósemkę niedawno i nawet nie zauważyłam kiedy to sie stało. trochę pobolewało jak znieczulenie przestało działać - zwłaszcz ato miejsce po usunięciu zęba i jego okolica ale bardzo dobrze zadziałała pyralgina. w sumie bardziej bolała mnie sczęka bo trzeba ją strasznie szeroko otworzyć żeby dotsać się do ósemki :)

No dziekuje Wam za podpowiedzi. Trochę mi ulżyło... jutro idę na robienie zdjęcia zęba. Myślę że nie będzie tak źle :))

Gość złośliwakocica
Spokojnie, na zdjęciu dentysta dokładnie zobaczy ułożenie zęba i -albo wyśle Cię do chirurga szczękowego, albo -sam Ci go usunie. Czasem jest to dłutowanie(w znieczuleniu rozwierci zęba na części i stuk-puk, po kawałku, ostrożnie wyciągnie), a czasem zwykłe wyrwanie...Metodę wybierze, gdy ujrzy zdjęcie, bo czasem ósemka podchodzi pod siódemkę i nie można szarpać, by sąsiadki nie uszkodzić...:o Dla pocieszenia powiem, że górne ósemki są łatwiejsze do usunięcia...:D Potem kilka dni trochę może boleć, nawet spuchnąć, ale niekoniecznie...:)

naprawdę nie ma co panikować. u mnie w pracy w tym miesiącu usunęli ósemki już dwóm osobom i obie żyją. wystarczył tylko lek przeciwbólowy. wcale też nie były opuchnięte i następnego dnia stawiły się w zakładzie pracy :)

złośliwakocica cieszę się z tego co napisasałaś... aż urosłam z zachwytu ze nie nie jest dolna ósemeczka :-)))

Gość złośliwakocica
Miło mi...:)

Gość weftwegsheafwgea
po pierwsze - nie pod narkozą - nikt ci tego nie ma prawa narzucać, po drugie to nie jest narkoza - tylko to się nazywa zabieg w premedykacji - znieczulenie ogólne - świadomość się cały czas ma - nie wiadomo czemu ludzie nazywają to narkozą. Po trzecie ząb - ósemkę - sprawną ręką dentysta może ci wyrwać w znieczuleniu miejscowym (czasami w podwójnej dawce), nawet jeżeli jest to ósemka zatrzymana - ale w twoim przypadku taka ona nie jest. także bez żadnych obaw. zapewne nie obejdzie się bez kilku szwów ale to norma - bo to duży ząb. Módl się tylko o to, żeby ząb nie był połączony z zatoką szczękową - bo to znacznie komplikuje sprawe - ale też baaaaardzo rzadko występuje

Gość weftwegsheafwgea
a i jeszcze jedno - zabieg w premedykacji wykonuje się zazwyczaj w usuwaniu kilku - kilkunastu zębów bądź też osobom chorym

Gość weftwegsheafwgea
pytanie - skąd jestes?