Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska 123001

Co nosily zamiast tamponow i podpasek kobiety kilkadziesiat lat temu?

Polecane posty

Gość ciekawska 123001

np w latach 50, 60? a moze juz byly jakies pieluchowe podpaski...? ktos wie?

Gość mikimikimikiiiii26
mama mi mówiła, że robili z bawełny i folii czy coś takiego

Gość Cyklistka
Listki figowe.

Gość koło zębate
wate

podobno jakieś szmaty, czytałam, że zanim wynaleziono podpaski tak było, była cały czas jedna i się ją podobno prało codziennie.

Gość kobiety wkładały sobie
w majty grube kawałki waty, które kupowało się w dużych opakowaniach, czasami też ligninę

Gość ciekawska 123001
to musialo byc bardzo niehigieniczne i niewygodne..?

Gość Lipsy31
i do tego wtedy nie było mody na depilację więc koszmar

Gość ciekawska 123001
ale taka wata sie chyba rozwarstwia, wlazi potem do cipki i trza usuwac w kawalkach,nie?

Gość na czat ci nie szkoda czasu
w czasach naszych mam i babc (lata okolic wojny) robilo sie podpaski na drutach - kazda kobieta miala kilka i je prala, zmieniala, prala itp w czasach babc i prababc (1850-1930) z tego co wiem, wkladalo sie szmate miedzy nogi i do roboty w pole. dawniej nie wiem. Wata zaczela byc uzywana po wojnie (wtedy trafila do szerszego uzytku jako material opatrunkowy). Moja mam opowiadala mi, ze w czasach jej mlodosci (lata 70-te) byly juz podpaski podobne do naszych, tyle ze bez kleju i skrzydelek i przyczepialo je sie 2 agrafkami

Gość dość wyraźna
kiedyś kobiety używały watę a jeszcze wcześniej to nie wiem...;/

babia opowiadala, ze dawniej, dawniej po prostu szmata miedzy nogi ale kiedys byl inny poziom higieny i taka krew cieknaca nie byla czyms tak strasznym jak teraz

Gość w tych czasach pamiętam jak mo
-ja mama używała waty i ligniny .Wata pół biedy ale lignina ... Kruszyło sie to to i jak nosiło sie rajstopy to czasami małe kuleczki dostawały sie do rajstop :O masakra jakac

Gość baba_z_gór
To że były szmaty to wiem, ale zawsze interesowało mnie jak zamocowane, bo wiadomo, ze kobiety na wsi to majtek nie znały. Moja babcia zaraz po wojnie podpatrzyła wzory bielizny u pań z miasta i poszyła podobne córkom. Tak wiec podejrzewam, że dawniej mogły to być prostokąty wiązane na biodrach... niestety nie mam się już kogo zapytać. :(

Gość bukaaa
jeszcze było cos w stylu podpasek - wata wepchnięta do takiej siatki

Gość blablabla....
'podpaski" były z materiału i kobiety przypinały je do pasa od pończoch (dosłownie na guziki),ale nie miały tych 'podpasek" tak jak my tylko jedną czy dwie sztuki, chyba jedynie te z bogatych rodzin, a co było jeszcze wcześniej nie wiem

babcia opowiadala, ze ta szmate zwinieta trzymalo sie miedzy nogami po prostu sciskajac uda a pasy do ponczoch to chyba jakies elegantki nosily - bo normalne kobiety (ponad 90% spolecznestwa pzed wojna zylo na wsi) mialy po prostu spodnice + zapaske

Gość bombay bicycle
Nie wierzę, że można tak utrzymać "szmatę" między nogami ściskając cały czas uda :o chyba, że siedziały cały dzień, a wiadomo, że nie można było sobie kiedyś pozwolić na lenistwo. Przy pierwszym kroku by to się zsunęło.

Gość xccxbcvbvbvbvbvbvbbbbbbb
ja nawet dziś sobie wkładam chusteczki miedzy nogi bo mi szkoda kasy na podpaski :)

Gość a to ciekawe jest :)
Jakich zabezpieczeń higienicznych używały kobiety podczas menstruacji? Na to pytanie nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Z pewnością przez tysiąclecia stosowały one różnego rodzaju tampony, wkładki, gąbki, trawę i inne materiały. Dopiero przekazy pochodzące z XIX i XX wieku dostarczają wiarygodnych informacji na ten temat. W związku z drugorzędną rolą, jaką przypisywano płci żeńskiej i panującymi stereotypami społeczno-kulturowymi, przez wiele wieków spychano kobiety na margines życia społecznego. O ich względy nie zabiegał również przemysł produkujący środki higieniczne, a sama menstruacja była przez wieki tematem tabu.

no ale to byla taka duza szmata, ze jak sie zwinelo to powstawal spory klebek wielkosci np. melona. I mozna bylo go zwijac, rozwijac, tak ze minelo troche czasu zanim caly sie zakrwawil...

Gość baba_z_gór
cały czas trzymać udami? nie wyobrażam sobie. A jakby trzeba było uciekać przed psem albo gonić cielątko?

Kobiety wiejskie w ogóle nie stosowały podpasek i nie nosiły pod spódnicami majtek. W okresie miesiączki zostawiały więc za sobą krwiste ślady.

koło 1550 lat p.n.e. Egipcjanie pisali, że płótno opatrunkowe wprowadzone do waginy może zapobiegać zajściu w ciążę. Czy ten protoplasta kapturka mógł też być używany jak tampon?

a czytalam ze w starozytnym egipcie, kobiety wkladaly sobie zwitki zmiekczonego papirusu - takie pra-tampony :P

no o to babci nie spytalam i juz niestety nie spytam, ale tak mowila "szmata miedzy nogi i wio do roboty", nie ma podstaw by jej nie ufac. Ona do konca zycia nie nosiła majtek, bo byla przekonana ze to zly wymysl i ze musi sobie "wietrzyc" :D zmarla w latach 80-tych, na starosc dala sie rpzkeonac by chociaz czasem zakladac majty - oczywiscie jak miala okres to juz zakladala tez. A ddzis ginekolodzy coraz czesciej mowia, zeby chociaz spac bez majtek, bo to zdrowo. Ja np. odkad spie bez majtek, nigdy nie mialam grzybicy (a wczesniej pare razy)

Gość baba_z_gór
Słyszałam w rodzinnych podaniach, że jakaś tam baba mówiła o swojej synowej: "Ona chyba jest w ciąży, bo do tej pory razem żeśmy się opierały, a teraz ona nie pierze", ale to było bardzo dawno, byłam dzieckiem i nie zapytałam ciotki o szczegóły. Ciotka tez opowiadała jakieś bardzo dawne zdarzenie. Tak więc wychodzi na to, że jakieś osobiste szmaty się prało.

Baba_z_gór- też tak myślę, wątpie, że było tak, że poprostu się lało po nogach :o Może nie nosiły majtek ale jakoś przewiązywały te szmaty na wzór majtek...

Gość blablabla....
wiesz co ale samo określenie "szmata między nogi..." nie oznacza, że chodziła i tylko zaciskała nogi. Moja babcia też mieszkała na wsi i jakoś to właśnie ona opowiadała mi o takich podpaskach, miała je jej mama (moja prababcia), a nauczyły się tego od Niemek i nie mówię, że miały pończochy tylko pas

Gość aaaaaaaaa wenec
już od czasów starożytnych kobiety robiły sobię z jakiś materiałów tampony... tylko nie wiem czy akurat to było znane w polsce w okresach powojennych. raczej nie.. bo tez od babci slyszalam jedynie o watach i szmatkach. no, ale co? pewnie większość z was pochodzi z ery "pieluchowej", gdzie pampersy byly drogie i niedostępne. też wam te pieluchy prano i wkladano po kilka razy ;)