Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość burns

wysylka pozwu o rozwod poczta-jak to działa?

Polecane posty

Gość burns

witam:)wysyłał ktos pozew rozwodowy bez orzekania o winie poczta?jak to działa?co musze włozyc do listu poleconego? w jaki sposob uiscic oplate 600 zl? ile trwa rozpatrywanie wniosku?pozdrawiam

No normalnie. Piszesz pozew, najlepiej z pomocą prawnika! Wkładasz go do koperty razem z kwotą do uiszczenia - w tym przypadku 600 zł. Wysyłasz - najlepiej poleconym z potwierdzeniem odbioru - żebyś miała pewność, że otrzymali te pieniądze. Potem oni odsyłają Ci potwierdzenie przyjęcia pozwu razem z paragonem na kwotę, którą im przesłałaś. I już. Na rozpatrzenie wniosku maja 14 dni roboczych. I bardzo ważne. Koniecznie w kopercie A4!! Innych koper nawet nie otwierają. Powodzenia 🖐️

Gość burns
dziekuje slicznie;)) czyli po prostu trzeba wlozyc te 600 zl do koperty i przyjma? gdzies czytalam ze trzeba w znaczkach skarbowych i obkleic koperte ... ale tu wlasnie mama problem bo rozwod bedzie w rzeszowie a obecnie znajduje sie w woj.lubelskim i stad moje pytania..

Gość smieszne to...
najpierw sie zenią, potem rozwodzą, dorosnijcie dzieci 🖐️

Gość burns
no wlasnie dzis wybieram sie do prawnika i od razu biegne na poczte wyslac listem poleconym.a akt malzenstwa daje oryginalny czy kopie? i czy musze wyslac 2 kopie pozwu - 1 dla sadu 2 dla mojego malzonka czy jescze cos wiecej trzeba?? w sumie oczytalam sie o tym ale wole tutaj tez podpytac;)

nie ma za co :) zawsze służę pomocą właśnie zapomniałam Ci napisać - kopie mają być trzy. Jedna dla sądu, jedna dla małżonka, a jedna żeby mogli Ci z powrotem odesłać. Akt małżeństwa oryginał , Pani w sądzie sobie zrobi ksero i Ci odeśle razem z paragonem i kopią pozwu

Gość burns
no to juz wszystko wiem;)0dziekuje serdecznie z apomoc i zycze wszystkim milego dnia;))

elisa, co ty za glupoty wygadujesz???? pieniedzy w zadnym wypadku nie wkladasz do koperty!!!! Robisz przelew poczta na konto sądu, a wysylasz dowod uiszczenia oplaty i do pozwu dolaczasz jego odpis i odpis wszystkich zalacznikow! Poza tym sąd nie ma 14 dni na rozpatrzenie! Matko kochana, a potem ludzie placza, bo uwierzyli na forum komus niedouczonemu

jesli osobiscie sie sklada, to wtedy na pozwie nakleja sie znaczki oplaty sądowej na kwote 600 zl, znaczki kupuje sie w kasie sądu.

Gość Mikaaaaaaaaaaaaaa
Nie wysyłaj żadnych pieniędzy w kopercie, zrób przelew na konto sądu (powinno być w internecie a jak nie to zadzwoń tam) Nikt Ci nic nie odeśle !

jesteście wstretne!!!! :P taki ubaw miałam i wszystko mi popsuły :(

dziewczyno, uwazaj, bo niektorzy naprawde moga potraktowac to powaznie i tak zrobic, niektorzy mysla, ze kafeteria to wyrocznia!!:D

Modliszka nie żartuj? :) Naprawdę ktoś mógł uwierzyć w to że s sądu przyślą mu paragon??? :D:D:D:D Teraz to jest jeszcze śmieszniejsze. Chyba jeszcze nigdy nie uśmiałam sie tak z czegoś co sama wymyśliłam :D:D:D

Gość galater
przez ostatnie 20 minut leżałam na podłodze i wyłam teraz sie podniosłam zeby Wam o tym napisac :D:D:D:D:D:D

Gość burns
elisa no to mnie nabralas ale cale szczescie mam wiarygodne zrodlo informacji-prawnika;) elisa a tak propo...jesli wypowiadasz sie czesto mysle ze tez na innych topikach zauwaz ze tym samym niszczysz komus wątki. i ktos ma tu racje ze kafeteria to nie wyrocznia jednakze pragne podkreslic ze nie bywaja tutaj same dzieci;) cale szcescie pol godzinki i mam pozew napisamy:) i wbrew pozorom napewno nie bede miala zadnego paragonu z sadu:)pozdrawiam

Gość PIĘĆDZIESIĄTKA

JAK KTOŚ NIE MA WIEDZY NA TAKIE TEMATY I NIE CHCE POMÓC TO NIECH IDZIE ŚNIEG GRABIĆ A NIE PISAĆ BAZGROŁY DO PRZEDSZKOLA SIĘ ZAPISZCIE W KOLEJKE PO ROZUM  W KOŃCU NIE CO DZIEŃ SIĘ KTOŚ ROZWODZI ALE NIC DAŁNY DOWIEDZIAŁAM SIĘ CHOCIAŻ ŻE MOŻNA POZEW WYSŁAĆ POCZTĄ     POZDRO  ; DZIECIAKI