Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Podróż Marzeń

Podróż dookoła świata

Polecane posty

Witam :) Czy ktoś z Was orientuje się może, jakie biura organizują taką podróż ? Wiem, że może ona trwać od 3-4 miesięcy. Jestem ciekawa jaki jest koszt takiej wyprawy i jakie kraje obejmuje. A może ktoś z Was był w takiej podróży, lub ma podobne marzenia jak ja ? :) Pozdrawiam 🖐️

Gość Podrozdookolaswiata
Jezeli masz na mysli - bilet lotniczy dookola swiata - to moge ci polecic biuro Statravel. Wlasnie przez nich bookowalam swoj bilet. Sa tam rozne opcje na trasy, koszty, i okres podrozowania. Jezeli masz na mysli - podroz dookola swiata - to najlepiej zorganizuja ja sobie sam/a! Nie moge sobie wyobrazic podrozowania dookola swiata z biurem podrozy, ciagle w grupie, pod cisnieniem! Katastrofa.

No wiem, że samemu byłoby najlepiej zorganizować taką podróż, jednak jeśli chodzi o towarzystwo takiej wyprawy, to ciężko mi znaleźć ludzi, którzy byliby zdecydowani... Jest to droga i stosunkowo długa "impreza", więc nie każdy może sobie na to pozwolić. Dlatego wolałabym wybrać się w taką zorganizowaną podróż. No i koszty...Póki co mam na ten cel przeznaczone 45 tys, ale jeszcze zbieram, bo obawiam się że to może nie wystarczyć.

Gość vfgdgdf
ja bym tak nie umiała, na kilka miesięcy wyjechać umarłabym z tęsknoty za moim domkiem i kotami

Gość Hhiigg
Ja chętnie wybralabym sie w taka podróż z grupa 30-40 latków rzucając wszystko , ale problemem jest te 50 tys złotych. ehh

jak ja Ci zazdroszczę! Zawsze marzyłam o takiej wyprawie. Najbardziej chcialabym zwiedzić Ameryke Środkową i Południową i Południową część Azji. Gdybym miała taką możliwość to nawet sama byłabym w stanie się wybrać. I samemu chyba nejlepiej. A jeżeli już nie sama to max 1 osoba poza mną. Jakoś tak nie wyobrażam sobie takiej podróży w większej grupie.

No jak dla mnie, to towarzystwo jest wskazane :D Straszna gaduła ze mnie, a sama ze sobą nie mam w zwyczaju rozmawiać ;) No i jest jeszcze kwestia bezpieczeństwa. Sama po prostu bałabym się wyruszyć w tak długą i daleką podróż. Razem zawsze raźniej :)

Napewno szkoda by mi było kasy na taką wycieczkę z biurem podróży. Tak naprawdę pieniądze wyrzucone w błoto. Ja chciałabym pojechać np do Chile , wmieszać sie (no i le to możliwe :P ) w tłum, poznac ich życie od strony zwykłego mieszkańca i tak zwiedzić jak njwięcej miejsc, mast, krajów. Gdzies zatrzymac się dłużej, gdzieś krócej. A nie ze sztywno określonymi godzinami,\ wylotu, przylotu itd. Zobaczyć tylko tyle ile przewodnik mi pokaże. Nie nie to zdecydowanie odpada, - wg mnie oczywiście

Gość Hhiigg
Ja bym chciała w większej grupie tak do 5 osób . Minimum 3 miesiące , ale nejlepiej z rok. Wolno sobie wędrując , żeby można było poznać kulturę ludzi mieszkających na świecie , posmakowac kuchnie swiata . Najchętniej pomieszkiwalabym u przeciętnych rodzin . Moje marzenie.

Podróż Marzeń - nie umiesz gadać do siebie? to co Ty robisz na kafe? tu większość samam ze soba gada :P :D a tak serio, to faktycznie, że raźniej i bezpieczniej :) i w razie gdyby mnie dopadł i rozszarpał dziki bawół byłoby komu zawiadomić rodzinę :) Albo gdybym w amazońskiej dżungli spotkała przystojnego wojownika Arapaso i w chwilowym uniesieniu postanowiła wyjść za niego i urodzić mu gromade dzieci - miałabym kogoś kto by mnie odwiódł od tego pomysłu. A pomysły bywają różne, czyli lepiej kogos zabrać :)

Jak już pisałam wyżej, sama chętnie zorganizowałabym sobię taką podróż :) Lecz cięzko jest znaleźć wśród znajomych towarzyszów wyprawy i dlatego chyba zdecyduję się jednak na wyjazd zorganizowany.

Gość Podrozdookolaswiata
z mojego doswiadczenia: a) w taka podroz jedzie sie SAMEMU. nie ciagnie sie ludzi ze soba! masz miec otwarty umysl na swiat a nie na "stare" historie!! b) 50 tys. to wystarczajaco duzo (ekstra pieniadze na bilet), zeby spedzic troche czasu zwiedzajac swiat. no chyba, ze chcesz mieszkac w hotelach o 5 gwiazdkach! sama nieraz spalam w hotelu "pod gwiazdami", z roznych powodow c) jedzie sie na "zywca". nie planuje nic!!!! mam tylko grubszy zarys mojej trasy i date wylotu do domu! dlaczego?? poniewaz na kazdym rogu poznaje sie wielu ludzi, z ktorymi mozna jechac w interesujace miejca i zostac tam jak dlugo lub krotko sie chce. ODWAGI!!!! SWIAT NA CIEBIE CZEKA!!!

Ehh, no zapewne masz rację :) Tylko nie wiem, czy zdecyduję się na samotny wyjazd... Co do miejsc noclegowych, to nie mam jakiś większych wymagań :)

Gość Hhiigg
Ja nie jestem na tyle odważna , żeby jechac sama , dlatego wolałabym z kilkoma osobami , które miałyby ten sam cel . Trasę zaplanowalabym dokładnie , chciała ym wiedzieć co chce na bank zwiedzić i ile na to wydam , reszta , byłaby po drodze . Zawsze z drogi można na chwile zboczyc. Każdy jednak jest inny i inaczej widzi taka podróż kluczem do sukcesu jest dobrze dobrać ludzi do takiej podróży.

Gość Hhiigg
Ja nie jestem na tyle odważna , żeby jechac sama , dlatego wolałabym z kilkoma osobami , które miałyby ten sam cel . Trasę zaplanowalabym dokładnie , chciała ym wiedzieć co chce na bank zwiedzić i ile na to wydam , reszta , byłaby po drodze . Zawsze z drogi można na chwile zboczyc. Każdy jednak jest inny i inaczej widzi taka podróż kluczem do sukcesu jest dobrze dobrać ludzi do takiej podróży.

Gość jednak o wiele latwoiej jezdzi
samemu, gora 2-3 osoby. Zwlaszzca , jak masz jezdzic w takie miejsca, gdzie trafiaja biura podrózy- tam jest absolutnie bezpiecznie, z tym,ze z biurem zaplacisz 5 razy drozej i bedziesz uwiazana. Wszystko mozna sobie organizowac na bieżaco przez internet - samoloty, noclegi, info o tym, co zwiedzic. Wykup sobie ubezpieczenie tylko. Na trasie spotkasz zawsze podroznikow, wiec ci nie bedzie nudno, mozesz czasc podrozy odbyc wspolnie. Poza tym - co to znaczy dookoła swiata? wszystkich zakatkow i tak sie nie spenetruje, do konca zycia. 3-4 miesieczna indywidualna podroz dookola swiata ( tanie przeloty,pociagi, autobusy hostele, wstepy - ok 30 krajow, ze 200 miejscowosci , bardzo egzotyczne miejsca to koszt ok 8- 10 tys dolarów. Ale radza ci to robic partiami - np Azja, bo ci sie wszystko poplącze. Chyba,ze chcesz jechac na dłuzej i podmieszkiwac po drodze.

Gość hdth
przeczytaj sobie książke Olgi Tokarczuk "Bieguni" może ona Cię zainspiruje do samotnych podróży, bo naprawdę warto :)

Gość jednak o wiele latwiej jezdzić
nie ma sensu dokladnie palnowac, bo zawsze ci wyskoczy jakis wulkan czy huragan, z drugiej strony moga cie zaprsic na noicleg jacys ludzie, mozesz trafic na rozne srodki komunikacji. Nie zginiesz - kawiarenki ineternetowe sa WSZĘDZIE, w najmniej spodziewanych zakamarkach swiata, zawsze sobie poradzisz, poza tym na biezaco trafiasz na promocje samolotów, a noclegi najlawtwiej i najtaniej zalatwia sie z marszu - tak np mozsz miec luksusowy hotel za pol ceny. Biura podrozy zdzieraja niemilosiernie!

Ponawiam pytanie dotyczące szczepień- jakie są konieczne, a jakie nie, ale np warto się zaszczepić dla własnego bezpieczeństwa ? W tej podróży organizowanej przez biuro, jest jeszcze jeden minus...Nie ma tam właściwie czasu na aklimatyzację i obawiam się, ze mój organizm zwariuje i całkowicie się rozstroi :o

Gość jednak o wiele latwiej jezdzić
jezdzac samemu najlepiej omijac znane turystyczne kurowrty, tam jest drogo a tubylcy nachalni, nastawieni tylko na kasę. gdzie indziej trafisz na fajnych zyczliwych ludzi, ainteresowanych, zeby z toba pogadac, ugoscic, pokazac. I tak np nie ma sensu jechac na Bali- tlok i komercja, a przeciez inne wyspy Indonezji sa rownie piekne , 5Xtansze i z zyczliwszymi ludzmi. A biuro cie wywiezie wlasnie do tych turystycznych miejsc, za ciezkie pieniadze z tłumem Japonczyków z aparatami bedziesz musiala ogladac tamtejsza lipna Cepelię, wystepy nic wspolnego nie majace z prawdziwym zyciem. To samo mozesz obejrzec w telewizji.