Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama przedszkolaka!!!!!!!!!!!!

3 latek w przedszkolu!

Polecane posty

witam wszystkie mamusie! moja córka od poniedziałku idzie do przedszkola ma niecałe 3 latka mówi że będzie chciała chodzić ale chyba do końca nie wie jak to będzie chociaż jej tłumaczę że będzie tam z paniami i dziećmi a mama z tatą idą do pracy. macie jakieś rady jak to przetrwać (te pierwsze dni) ja zaczynam pracę od września dlatego daję córkę teraz żeby zobaczyć czy wogóle będzie chciała chodzić. poradzcie coś!

Gość mammmammia
A co ja mam powiedzieć??? Moja córa od 1 września idzie do żłobka. Będzie miała niecały roczek(2 tygodnie jej brakuje). To dopiero stres! Będzie dobrze, początki zawsze są trudne:)

Gość wredna małpa27
moja córka szła do przedszkola w wieku 4 lat.też była bardzo chętna. przyszło co do czego pochodziła 3 dni i ją wypisaliśmy .był taki płacz że szok :( u nas była taka sytuacja że ja siedziałam w domu bo synek miał wtedy 2 mieś .do zerówki poszła rok wcześniej i było już super.chyba dorosła do ,,tego,,

Gość przedszkolanka :D
dla dziecka to jest stres i zawsze będzie nawet jak przychodzi uśmiechnięte to się stresuje :) ważne jest to żeby mama była wyluzowana bo jak mam się stresuje i ze łzami w oczach zostawia dziecka to co maluch ma pomyśleć? mam płacze/denerwuje się i go oddaje to tutaj będzie źle więc płacze i nie chce iść. Rozstajemy się krótko i wesoło. Jak dziecko płacze to mam powinna dać buziaczka wesoło się uśmiechnąć i przekazać płaczka nauczycielce a nie nakręcać całą sytuację i siedzieć cały dzień w szatni z płaczkiem :) TRZEBA powiedzieć dziecku kiedy się przyjdzie. przed obiadkiem, po podwieczorku, a nie o 12 15 bo dzieci godzin nie znają i ostanie czy Ty droga mamo jak idziesz pierwszy raz do nowej pracy to się nie stresujesz? Stresujesz się więc dziecko też ma do tego prawo :) Będzie dobrze :)

jak macie jakieś pytania to pytajcie :) aa i jeszcze coś co mnie osobiście niepokoi. Jesteście w większości wspaniałymi matkami i pięknie ubieracie swoje dzieci ale zastanówcie się czy w piękniej sukni z falbankami jest wygodnie zjeżdżać na zjeżdżalni albo pełzać na czworaka za kucykiem, lalką itd :) a drugie to zakładajcie dziecku takie ubranko z którym samo sobie poradzi. będzie miało buciki które trudno się zapina albo spodenki z guzikami albo koszule na guziki, nie będzie potrafiło samo tego założyć/zdjąć, Pani akurat nie zauważy, malec będzie bał się zapytać i co? płacz :)

Piszesz tak jakby to dziecko szło odbywać jakiś wyrok ;P Jestem mamą 4 dzieci. Cała czwórka chodziła do przedszkola od 3 lat. Najmłodszy ma 4. Uwielbiały i uwielbiają swoje przedszkole. Lepsze to niż spędzać cały dzień tylko w towarzystwie nawet bardzo kreatywnej mamy ;P

he he to źle mnie zinterpretowałaś :) jestem jak najbardziej za tym ze dziecko powinno chodzić do przedszkola. chodziło mi tylko że pierwsze dni są czasem bardzo trudne.

aha :)

chodziło mi o to że mówi że będzie chodziła ale nie do końca być może rozumie że nas rodziców przy niej nie bedzie! do przedszkolanki mam takie pytanie na ile zostawić dziecko w pierwszych dniach? bo tak sobie myślę jedni mówią że na początku najlepiej nie zadługo na kilka godzin np.przyjść po obiedzie inni że najlepiej na tyle na ile będzie pózniej dziecko rzeczywiście musialo zostawać (do tej godz do której rodzice przyjdą o pracy) oczywiście jak nie bedzie płakało i nie zadzwonią po rodziców i tak jak przyjdę po obiedzie to pozniej dziecko juz sobie zapamięta że je obiad i mama przychodzi a pozniej jak pojde do pracy to dopiero bede ja odbierac po podwieczorku i sama juz niewiem jak zrobic. każde dziecko jest inne to wiem tylko chce znac pani zdanie jako przedszkolanki

Gość brudybee
najlepiej zaprowadzić dziecko i pobyć z nim godzine lub 2 ale nie wtrącać się w zabawę, tylko popatrywać gdzieś z oddali tak żeby dziecko widziało że jesteś. za 2 dni spróbować powiedzieć dziecku,że wychodzisz i będzie o godz ..... (żeby nie długo).zobaczysz jak zareaguje.na szczęście mój syn już na wstęoie stwierdził do taty,żeby sobie poszedł :) u nas problemu nie było. a jak będzie płakać to popłacze i przejdzie.