Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się zastanawiam ?

czy dziecko idące do 1 klasy potrafi pisać litery?

Polecane posty

Moja córka idzie we wrześniu do 1 klasy. Jestem ciekawa czy Wasze 6 latki potrafią pisać, czytać, znają litery? Jeśli chodzi o moją córkę to litery zna (jak się zpaytam o to "jaka to litera" "wymień coś na literę..." to odpwoei, natomiast nie umie ich kaligraficznie pisać... Panie w przedszkolu ćwiczyły rękę dzieci poprzez rysowanie, wyklejanie itp oraz wykonywanie szlaczków po kropkach, śladzie. Dzieci nie ćwiczyły pisania loiter, cyfr. I tak się zastanawiam czy inne 6 latki które idą do 1 klasy ćwiczyły to w przedszkolu bądź domu? Czy moje dziecko nie będzie odstawać od innych (cała ich grupa przedszkolan nie ćwioczyła, ale teraz idąc do 1 klasy zostają dzieci podzielone do róznych szkół, klas i tak się zastanawiam czy inne dzieci potrafią pisać kaligraficznie (nie drukowane

Gość ghffgfgfgfggf
ja juz potrafilam i liczyc, pisac i czytac w tym wieku, bo starsza siostra mnie nauczyla

Gość mam 5 latka k
Mój synek ma 5 lat i idzie w tym roku do zerówki. Potrafi to co Twoja córa. Przez rok nauki w zerówce, a także w domu na pewno do 1 klasy opanuje pisanie nie tylko drukowanych liter skoro w wieku 4-5 lat opanował już tak dużo. I sprawnie liczy do 20. Nie tylko liczy po kolei, ale również dodaje i odejmuje.

dawniej do 1 klasy szły 7 latki, teraz iść mogą 6 latki,a w przyszłym rokuszkolnym już nie mogą ale MUSZĄ iśc 6 latki obowiązkowo, dlatego zmieniła się podstawa programowa i w tkz "0" panie już nie uczą czytać, nie uczą pisania liter,a jedynie zapoznają z wyglądem litery, ćwiczą szlaczki... Tak bynajmniej było w grupie mojego dziecka... A pytam jak jest w innych przedszkolach, czy inne dzieci które idą w wieku 6 lat do 1 klasy teraz potrafią pisać litery, czytać ?

znalazłam na kafe taki temat http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4874310 dlatego też się martwię, skoro inne dzieci np w przedszkolu uczyły się pisać liter a moje dziecko nie, to jak da sobie radę w 1 klasie...

Gość mam już ponad 30 lat
dzieci nie mam oprę się na mojej pamięci w tym wieku co twoje dziecko idzie do szkoły ja byłem w zerówce niestety nie chodziłem do przedszkola, rodziców nie było stać :( trochę umiejętnościami i obyciem społecznym odstawałem w pierwszej klasie :O w zerówce poznałem litery i szlaczków, wyklejanek itp miałem masę, to ćwiczenia manualne w pierwszej klasie dużo ćwiczeń z kaligrafi i czytanie coraz dłuższych (od ala ma asa :) po fragmenty dzieci z bulerbyn to w pierwszym półroczu no i pamiętna pierwsza lektura czuk i czak czy jakoś tak ;) ) tekstów plus prace domowe, wykonywane pod opieką i uwagą rodziców to działa

Gość miła od dziś...
mój chrześniak idzie do 1kl. i pisze literki i czyta sam proste teksty, choć bardzo tego nie lubi ale taka jest teraz presja, że dzieci zaczynają już szkołę z takimi umiejętnościami, przynajmniej tu w w-wie

Gość mam już ponad 30 lat
dzieci nie mam oprę się na mojej pamięci w tym wieku co twoje dziecko idzie do szkoły ja byłem w zerówce niestety nie chodziłem do przedszkola, rodziców nie było stać :( trochę umiejętnościami i obyciem społecznym odstawałem w pierwszej klasie :O w zerówce poznałem litery i szlaczków, wyklejanek itp miałem masę, to ćwiczenia manualne w pierwszej klasie dużo ćwiczeń z kaligrafi i czytanie coraz dłuższych (od ala ma asa :) po fragmenty dzieci z bulerbyn to w pierwszym półroczu no i pamiętna pierwsza lektura czuk i czak czy jakoś tak ;) ) tekstów plus prace domowe, wykonywane pod opieką i uwagą rodziców to działa przejmujesz się, to nowy etap w życiu twojego dziecka dla mnie to oznaka dbania o mnie w dzieciństwie nie dbano :( tylko tolerowano i karano :(

Gość powiedz, ze zartujesz.
prawda? :O Ja wzglednie czytac czy jakos pisac potrafilam w grupie czterolatkow :O

nie żaruję, to wyjątkiem byłas/łeś jak w woieku 4 lat czytać , pisać umiałaś?łeś. Nie pytam o litery DRUKOWANE a pisanet... myślę,że teraz dzieci uczą sie tego co było dawniej w zerówce dopiero w 1 klasie, ale pytam czy są dzieci 6 letnie co potrafią pisac klaigraficznie bez kropek, bez sladu np litery w zeszycie w linie, utrzynmują sie w liniaturze i same piszą?

Gość tak się zastanawiam?
podnoszę

Gość Bogumiła
Moje dziecko też zaczęło czytać w wieku 4 lat.Ale do tego czasu zajmowały się nim 4 dorosłe osoby i czytanie bajek było naszym głównym zajęciem i pewnie dlatego.

Gość moje pisze ale
z trudem, nie są kształtne, wyjeżdża poza linie, jak trudniejsza litera typu duże D, K czy małe f to pisze po kropkach.... Drukowane pisze wszystkie ale tak na czystej kartce. Czyta sylaby typu pa, ba, me, ty.

podnoszę

podnoszę

Gość dixi78-78
Moja córka ma 5,5 roku. Rozpoznaje prawie wszystkie litery (głównie drukowane), potrafi je też zapisać (nie wszystkie), pisze literami drukowanymi proste wyrazy: mama, tata, mak, kot, oko oraz swoje imię. Jeśli chodzi o litery pisane w liniaturze to ma z tym problemy, jednak na razie pisze po śladzie, kropkach (prostsze litery typu a, o, t pisze sama w liniaturze). Czyta proste sylaby lub niektóre wyrazy (mama, kot, dom). Myślę,że to całkiem sporo jak na 5 latka, bo przecioeż przed nią jeszcze rok przygotowania przedszkolnego zanim pójdzie do szkoły jako 6 latek...