Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorko bardzo

CZY KONIECZNIE TRZEBA SMAROWAC NOWORODKA CODZIENNIE ...

Polecane posty

Gość autorko bardzo

oliwka lub balsamem do ciala? mOJ SYNEK MA 8DNI I PRZYZNAM SIE ZE NIE SMARUJE GO CODZIENNIE... moze z 2x uzylam balsamu bambino bo oliwki nie znosze - brudzi mi ubranka i potem te plamy za nic nie chca zejsc a poza tym nie znosze zapachu oliwki.

Gość autorko bardzo
nikt nie odpowie??? :(

Gość nie trzeba codziennie
ja smarowałam raz na kilka dni. Zresztą moje dziecko tak się wyrywało podczas smarowania, że często nie smarowałam, bo nie dawałam rady

Gość kayaleigh
Ja mojej córci nie samrowałam wogóle gdyż miała normalną skórkę i wogóle nie schodziła. Mnie lekarka doradziła ewentualnie smarować oliwą z oliwek do miesiąca od narodzin a potem już wogóle. Moja mała ma śliczną gładką skórkę i niczym nie paprzę i nie smaruję a do masażu mam olejek nagietkowy weleda i stosuję raz na tydzień.

Gość gsdgsd
Myślę że warto natłuszczać skórę noworodka i niemowlęcia. Ja codziennie nałuszczałam, najpierw olejem glicerynowym (tym czym w szpitalu), potem oliwą z oliwek i córa ma zdrową, naturalnie broniącą się skórę przed wszelkimi czynnikami spotykanymi na co dzień. Nigdy podrażnień, nigdy odparzeń, obecnie (mała ma 2 lata) cokolwiek zaszkodzi jej na dworzu, zaraz nie widać po tym śladu. Już nie muszę stosować oliwy codziennie ale i tak widać że dziecko jest zadbane i ma zdrową skórę. Ale oliwki dla dzieci odradzam. One po prostu... wysuszają. A mydło? Szczerze polecam szare, żadnego innego.

Gość ha ha ale jaja
mojemu synkowi tez schodzila skora po porodzie ale niczym nie smarowalam. w szpitalu kapali w oilatum soft i w tym samym polecali kapac w domu. zakazali uzywania oliwki bo wysusza a poza tym synek urodzil sie w czerwcu wiec nie wyobrazalam sobie wysmarowac go oliwka jak bylo goraco. teraz ma 2miesiace i ma super skore

a po co smarujesz?swoja skore tez tluscisz codziennie?nie wiem po co nakladac kosmetyki na takiego malucha.moj od poczatku byl sporadycznie smarowany w sumie moze z 3 razy i skorke ma piekna!

Gość hjjgjli
ja tez nie smaruje niczym. po co. ma 4, 5 mca i zadnych problemów

Gość mamama27
ja kąpałam w oilatum potem w oilanie - i po takiej kąpieli niczym już sie niesmaruje

ja kąpię w oilatum i nie potrzebuje juz smarowac niczym. Podobno oliwkę zaleca się uzywać tylko w pierwszym miesiącu- tak wyczytałam w jakims mądrym pismaku dla mam. zresztą od oliwki wszystko tłuste, plamy....

Gość ja też kąpałam w oilatum
jak jeszcze mieszkaliśmy w Polsce a potem wyjechaliśmy do Niemiec i pediatra jak usłyszała w czym ją kąpię to zaleciła zrezygnować i dodawać do kąpieli odrobinkę oliwy z oliwek i tak też robiliśmy, teraz córka ma 6 miesięcy i już tylko okzjonalnie dodaję oliwy do kąpieli bo nie ma już takiej potrzeby . Córcia ma piękną gładziutką skórę bo niestety po oilatum miała na drugi dzień przesuszoną więc t było błędne koło .

Gość ja też kąpałam w oilatum
A i jeszcze lekarka powiedziała mi że problem schodzącej skóry i noworodków to tak naprawdę żaden problem tylko norma, chodiz o to że delikatna noworodkowa skórka jeszcze płodowa zaczyna pod wpływem poweitrza i ogólnie warunków atmosferycznych się przesuszać lekko i ma zejść i nie nalezy jej niczym przetłuszczać i zatykać porów.

Gość lkflkfdkgjkgj
Oliwki stosuje się raz na tydzień...zgadza się ..ale trzeba też wiedzieć jaką oliwkę stosować, napewno nie są odpowiednie kosmetyki na bazie prafiny (parafina przetłuszcza, zatyka pory i daje złudne wrażenie wygładzenia skóry jednak jej niedotlenia gdyż jest to ropopochodna substancja która jest obca skórze - tak wyczytałam na portalu medycznym ) Ja kupowałam oliwkę Hipp na naturalnych olejkach i stosowałam raz na tydzień albo i dwa (zazwyczaj do masau). Od urodzenia dziecka nie smarowałam ani nie natłuszczałam jego skóry i chyba dobrze, bo taka skóra sama się broni i natłuszcza a jak przyzwyczai się do wspomagaczy to stanie się leniwa i zacznie wydzielać dużo mniej substancji ochronnej. Moja koleżanka mieszka za granicą i też mówi że w szpitalu nie zalecają oeljków mineralnych (parafina) i że doradzają oliwę z oliwek i na odparzenia i do natłuszczania skóry noworodka a u mnie położna ? Skrzywiła się na pomysł o oliwie i od razu zaleciła Oilatum soft :D.