Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacamatka98

Co dajecie do picia dzieciom powyżej roku??

Polecane posty

Gość pytajacamatka98

Cały czas daje herbatke granulowaną Hipp owocową, corka ma 15 miesiecy czy moge zaczac juz coś innego dawac? np zwykłą herbatke owocowa?

Gość tylko wode
ewentualnie do sniadania lub kolacji kakao bo bardzo lubi. wydaje mi sie ze takie dziecko jest jeszcze za amale na zwykle herbaty ale nie wiem, nigdy sie tym tematem nie interesowalam bo moje dziecko herbatkkami/sokami pluje

wode soki rozne,rozcienczone kawe inke herbatki ziolowe-melisa,rumianek herbatki granulowane-ja dawalam niezbyt czesto bo to sam cukier:O

Gość takkkk ja tez w to nie wierze
soki Bobo Frut i inne też z Hippa na zmiane ze zwykłą herbatą z odrobiną cytrynki i cukrem (braązowym)

Gość szuruuubuuruuuu
najlepiej dawac wode zeby nie przyzwyczajac do rarytasow a dbac o zeby, herbate owocowa mozesz dawac, a nie inke tak jak tu ktoras napisala (nawet na opakowaniu jest napisane ze od 3 roku zycia) kubusia rozcienczonego mozesz , tak ogolnie to wszystko tylko z mala iloscia cukru.

Gość pytajacamatka98
wiem,słyszałam że nie wolno dawać tych granulowanych,ale jakoś pierwsze moje dziecko było chowane na tych herbatkach bo nie chcialo niczego więcej :( dzis ma 5 lat i pije juz wszystko,oczywiscie bez coli,i innych gazowanych. ale ma zdrowe ząbki, mysle ze to geny a nie herbatki, my mamy zdrowe zeby,jedynie po ciązy mialam problemy,córka natomiast chce pić co innego,wiec chce sprobowac czegos innego

Gość wszystko co sie da
wode soki różne z sokowirówki herbatki kawe zbożową kakao mleko

Gość tylko wode
ja pare dni temu czytalam ze kawe zbozowa mozna dawac od 18 miesiaca. nie przesadzajmy, sa dzieci ktore wody nie chca, wola pic herbatki/soki to po prostu mocniej sie je rozciencza i tyle. jest masa dzieci ktore pija soki i maja zdrowe zabki. ja akurat przyzwyczailam corke do wody od samego poczatku, lepiej sie wyprozniala po wodzie i teraz nie chce nic innego. i ciesze sie z tego bo po kolacji moge jej wymyc zeby, do spania w lozeczku dac juz tylko wode do popicia i mam pewnosc ze idzie spac z czysciutkimi zabkami.

Gość pytajacamatka98
czyli nie mozna dac jeszcze zwyklej herbatki np Lipton? oczywiscie słabo zaparzonej...

Gość Basia***
Wodę, herbatki owocowe (najlepsze są z Herbapolu np. dzika róża,malina) ale rozcieńczone wodą, soki bobo-frut też rozcieńczone. Herbatek granulowanych nie dawałam bo wg mnie nie mają żadnych wartości,witamin i chyba w 80 % to sam cukier. Masakra jakaś :/ Dziwi mnie to,że pediatrzy je polecają.

Gość szuruuubuuruuuu
ja to mialam problem bo do 15 miesiaca to nic nie chciala oprocz mleka nawet w upaly i ci powiem ze zwykla herbata owocowa byla zbawieniem chociaz wypijala tylko z 200ml dziennie.teraz musze cole chowac bo ona chce cole! i jak tu zyc??no ale slodyczy nie je wogole ani ciastek ani chrupek jak juz jakis snack to owoc i tyle i moze stekac a i tak nie dostanie.kiedys dalam jej kole na jakies imprezie rodzinnej to siedziala w lozeczku poltora godz. za nim zasnela i powiedzialam basta!

Gość pytajacamatka98
a czy można dać kompot truskawkowy własnej roboty rozcienczony z wodą?

Gość nie dawac liptona
Według dietetyków dzieci nie powinny pić czarnej herbaty. Choć to napój bardzo popularny w polskich domach, dla maluchów jest niewskazany, bo zawiera wiele składników, które niekorzystnie działają na niedojrzały organizm. W naparze z czarnej herbaty znajduje się tanina, utrudniająca wchłaniane żelaza zawartego w jedzeniu. Jest też teina, czyli odpowiednik kofeiny, która działa silnie pobudzająco i może podrażniać śluzówkę żołądka. Najlepiej podawać dziecku herbatki owocowe z naturalnego suszu (np. malinową, z dzikiej róży) lub ziołowe (np. rumiankową). Te z pewnością zasmakują brzdącowi i nie wpłyną źle na jego zdrowie.

Gość tylko wode
kompot mysle ze tak, w koncu to domowej roboty wiec chyba zdrowe:) moja pediatra "zabronila" mi dawac herbatki granulowane. tzn powiedziala mi na jednej wizycie ze to sam cukier i lepiej cos innego dawac, na co ja powiedzialam jej ze corka pije tylko wode. mile byla zaskoczona;)

Gość szuruuubuuruuuu
zwykla herbata jest gorsza od kawy bo zawiera.nie daje sie dzieciom szczegolnie tak malym.

Gość nie dawac liptona
Maluchowi nie należy jedynie podawać kompotu z rabarbaru, gdyż zawiera on za dużo szczawianów, które utrudniają wchłanianie wapnia.

Gość szuruuubuuruuuu
teine.sorry

Gość Basia***
"Pytająca mamo" herbata czarna np. Lipton nie zawiera nic zdrowego dla dziecka. A dodatkowo wypłukuje z organizmu (tak naszego jak i dzieci) witaminy,minerały i ma działanie ściągające. Ja nawet 5 latkowi nie parzę czarnej herbaty do picia.

Gość pytajacamatka98
dziekuje za wypowiedzi :) skorzystam :) i zaraz otwieram kompot :) babcia narobiła ze 100 słoików.

Gość kompoty jak najbradziej
Domowe kompoty bez sztucznych barwników i konserwantów są dla dziecka doskonałe. Najsmaczniejsze są te o zdecydowanym, lekko kwaśnym smaku, np. z wiśni, porzeczek czy truskawek. Są to napoje cenne odżywczo, pod warunkiem że nie były gotowane zbyt długo (wysoka temperatura niszczy witaminy, zwłaszcza witaminę C) i nie dodano do nich dużej ilości cukru.

Gość szuruuubuuruuuu
albo mozesz zrobic smoothie zmiksuj pare truskawek , mozesz dac lyzke jogurtu naturalnego i szklanke mleka - zmiksowac i pic pycha!

Gość Basia***
Kompoty własnej roboty jak najbardziej :-) Moja pediatra przy wizycie zachęcała do herbatek granulowanych :o Hippa czy Bobovity zasugerowałam,że nie podaję bo jest w nich mnóstwo cukru. A ją zatkało po prostu,ale to prawda przecież. Teraz w tych wszystkich kaszkach,danonkach,herbatkach dla dzieci jest tyle cukru,że szok. Zauważcie ile małych dzieci ma już cukrzycę i mówi się,że będzie ich coraz więcej ;/

Gość pytajacamatka98
powiem wam że moja córka to dziecko wybredne,dziś zmiksowałam jej banana żeby miała jakieś witaminki-a gdzieeee wypluwała a wypluwała. Toleruje tylko jajecznice,zupki tylko ze słoików :( kaszki Nestle no i mleko waniliowe Nestle, czasami zje deserek babnanowy z jogurtem z Bobovity i tyle...ale mysle ze dobre i to,ale niestety to kosztuje, jedna zupka na dzien 5zł i reszty nie licze...

Gość grejs keli
1 w ciągu dnia woda 2 do popicia obiadu -sok,maślanka lub kefir 3 mleko lub kakoao do śniadania/kolacji 4 herbatka owocowa sporadycznie do popicia 2 śniadania lub podwieczorku

Gość ejj baska co ty opowiadasz!!!
cukrzyca to choroba na tle genetycznym,co za głupota sądząc ze jak jesz słodycze czy pijesz dużo cukru dostaniesz cukrzycy :( wybacz kochana ale to co napisałąś jest wielką głupotą! jak niewiesz skąd bierze sie ta choroba to poczytaj.... ja akurat mam tate cukrzyka- nigdy nie dawał cukru do hertbaty czy kawy, nie jadł słodyczy..i co ma cukrzyce typ2 a wiec to tylko geny

Gość grejs keli
Przyczyną zaburzeń w przemianie cukru bywa również otyłość (czyli błędy dietetyczne!). cukrzyca może być wrodzona ale nie musi

Gość Basia***
Cukrzyca może mieć podłoże genetyczne ale nie musi. Wiem coś o tym bo mam dwie koleżanki,których dzieci mają cukrzycę. Odżywianie dzieci ma bardzo duży wpływ na tę chorobę i właśnie ten cukier we wszystkim teraz. Chociaż nie wszystko co słodkie ma cukier,bo np. ziemniaki też mają dużo cukru i nie powinniśmy zbyt często ich jadać.

Gość Basia***
A cukier to biała śmierć, każdy diabetolog Ci to powie.

Gość rgergteg
woda przegotowana, rumianek (zwykły, z torebek) z cukrem trzcinowym, melisa (j.w.) z cukrem trzcinowym, soki owocowe i jarzynowe (tego niewiele bo mała nie przepada), czasem czarna herbata, słodzona (dzięki za info wyżej o szkodliwości tejże, przestanę dawać zresztą dotąd pozwoliłam wypić córce może ze dwa razy a mała ma prawie dwa latka), kawy zbożowej mała nie chce ale jeszcze będę jej proponować, w grafikach z poradników jest żeby podawać ją nawet niemowlętom