Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MOŻE NATIVE SPEAKER WYPOWIE SI

JAK NAUCZYC SIĘ MOWIC SWOBODNIE PO ANGIELSKU?

Polecane posty

Potrzebuje wskazówek, może ktoś mi doradzi, otóż chcialabym umiec swobodnie poslugiwac się językiem angielskim. Uczyłam się tego języka 4 lata w liceum, 1,5 roku na studiach. Nigdy nie chodzilam do żadnej szkoly językowej ani na korepetycje. Powiedzmy, ze jakies podstawy mam. Chodzi o to bym nauczyla sie rozmawiac w tym języku, jak to zrobic? Jaka metoda uczenia jest najlepsza, ewentualnie do jakiej szkoly sie zapisac, a moze są jakies kursy przez internet? Dodam, że zalezy mi na nabyciu takich umiejętnosci językowych bym mogła pracowac na takich stanowiskach, jak: pracownik biury, asystentka, recepcjonistka, stewardessa....itp. Mama jeszcze pytanie, czy warto robic jakis certyfikat, jeśli tak to jaki w moim przypadku będzie najlepszy. Bardzo prosze o porade i odniesc się do mojego konkretnego przypadku.

Nikt się nie wypowie? Ja wiem, że taraz to kazdy zna ten język ale bywają wyjątki, ja własnie do nich należe i bardzo chcialabym ten język ogarnąc, w jaki sposob najlepiej sie uczyc...?

Gość sehrsher
kurwa, a czy to odpowiednie forum na tego typu pytania?!

Gość angielka:)
Witaj, polecam Ci tę książkę, moim zdaniem jest rewelacyjna. Siuda też jest dobry jeśli chodzi o gramatykę a cena bardzo przystępna. Polecam zrobienie certyfikatu - tylko nie FCE ponieważ to już weszło tak jakby w "standard" Najlepiej się przygotować do CAE a nawet jeszcze wyżej. Poszukaj jakiejś dobrej szkoły językowej, ja studiuję anglistykę, nigdy nie chodziłam na lekcje więc ciężko mi polecić szkołę. Najważniejsze, że chcesz się uczyć a to już 80% sukcesu :)

jak masz mozliwosc to wyjedz na kilka miesiecy do kraju , w ktorym 24/7 mowi si epo angielsku, to najlepiej dziala

Gość garagarahaha
Po 1 to oglądaj dużo telewizji po angielsku seriale i wg. Polecam 9020. wtedy się dużo osłuchasz, język stanie się naturalny. Gdyz kimś rozmawiasz układaj w głowie zdania po angielsku. Najlepszym sposobem jest używanie jezyka w rozmowie z kimś kto dobrze zna ten język proponuję dzwonić do kogoś na skype, byle kogo. Z tego co wiem i tak języka się nauczysz po dłuższym pobycie, ale nigdy nie bd umieć go perfekcyjnie. Swoboda przyjdzie z czasem

Gość zgadzam sie z arpad17
nic tak nie szlifuje jezyka jak pobyt w danym kraju - nawet 1-miesieczny (w moim przypadku to byla Rosja) a juz nie wspomnie o 5-letnim (Wielka Brytania) :) Obydwa jezyki znalam bardzo dobrze przed wyjazdem, z tym ze rosyjski wowczas od podszewki.

wyjazd za granice odpada, przynajmniej na razie. Mam takie dodatkowe pytanie, czy są jakies portale w ktorych dostępne są darmowe audiobooki wraz z umieszczonymi na stronie tlumaczeniami?

Gość dvhbrvrhrevbreb
Przede wszystkim duzo mow. Na glos! np. do misia ktory siedzi na lozku:) Wymyslaj sobie rozne scenki. Np. jestem u lekarza i chce mu powiedziec o czyms. Albo po prostu opowiedz misiowi jak Ci minal dzien. Albo postaraj sie wyobrazic ze mu tlumaczysz jak przygotowac obiad itd.Jesli bedziesz duzo mowic na rozne, zwykle codzienne tematy, nauczysz sie mowic plynnie. natomiast dodatkowo musisz zadbac o poprawnosc jezykowa czyli jakas dobra ksiazka ze slownictwem i gramatyka. powodzenia

Gość lullla
osoby powyzej maja racje:), najlepiej sie uczyc w kraju, w ktorym tego jezyka bedzie trzeba uzywac caly czas. Jesli to nie jest opcja to tez polecam ogladanie telewizji ale do tego dodaj napisy w jezyku angielskim. W ten sposob osluchasz sie z jezykiem, jednoczesnie uczac sie posowni wyrazow. Moja metoda, sprawdzilam na sobie.Mieszkalam za granica ale w takim polskim otoczeniu ,ze nie mialam zbyt kontaktu z"zywym angielskim" BYwaly chwile ze gdy mialam male dziecko, jeden pokoj, i czasem jak chcialam ogladac fim, a dziecko spalo to wlaczalam obraz + napisy:) Jak nie znalam znaczenia wyrazu to latwo moglam sprawdzic w slowniku znajac jego pisownie. To mnie bardzo duzo nauczylo. Teraz nie mam problemu z pisaniem, mimio ze kilka lat nauki angielskiego w szkole wiele mi nie dalo:(. Jezyk trzeba polubic :). Taka nauka z telewizji ma jeszcze ta dobra strone ze masz kontakt z jezykiem, ktorego w szkole Cie nie naucza. Mowienie samej do siebi tez przeszlam:) i mysle ze to nie jest zly pomysl.

Gość gość
Skończyłem z suchą nauką gramatyki i wolę się skupić na rozmowie, bo to jednak zawsze najtrudniejsza część. Im szybciej zaczniesz, tym ogólnie lepiej dla ciebie. Z tych najlepszych platform do rozmawiania z komputerem to https://www.speakingo.pl. Możesz tam nawet pytania zadawać, na które komp odpowiada. Szybkie rozpoznawanie mowy, życiowe tematy. W sumie niczego więcej nie potrzebujesz. Przetestujesz za friko.

Gość gość
mi sie wydaje, ze najlepiej duzo gadac, suche ksiazki za duzo nie dadza jesli chce sie byc komunikatywnym. Moze serio jakas szkola jezykowa? Mialabys mozliwosc pogadac i z ludzmi i z lektorem w jakiejs sredniozaawansowanej grupie.

Gość gość
bo mysle, ze po liceum i 1,5 roku na studiach jestes sredniozaawansowana :P a jesli nawet tak nie uwazasz to wyjdzie ci w praniu, ludzie umieja po tym czasie wiecej niz mysla niektorzy

Gość gość
temat z 2011 nie mam pytan

Gość gość
Moje doświadczenie jest takie, że każdy sposób nauki, jeżeli chcemy się uczyć pozwala na polepszenie swojego poziomu. Tylko, że jeden sposób jest szybszy i efektywniejszy a inny wolniejszy. Ja osobiście odradzam kursy w szkołach językowych. Od pół roku biorę prywatne lekcje 3x w tyg. po 1.5 h i widzę wyraźni postęp po tym czasie. Takie lekcje są dobre bo koleś poprawia to co źle sie powiedziało i koryguje twoje nawyki w mówieniu i błędy. Nie da się tego uzyskać będąc samoukiem albo da się ale trudniej. Po za tym ważna jest systematyka aby regularnie używać tego języka.

Gość gość
Ja w grupach zawsze wypadałam blado, jeżeli chodzi o mówienie. Zawsze się znalazły osoby mocno aktywne, a że u mnie introwersja mocno to nie bardzo nawet się angażowałam. Pomogła mi nauka przez https://www.speakingo.pl. Nic nie reklamuję, po prostu zostawiam namiar. Dobre rozpoznawanie mowy, masz za darmo tydzień, bez żadnych zobowiązań, więc sobie sprawdź spokojnie, czy ci przypadnie do gustu. Ja jestem gramatycznie na średnio zaawansowanym z angola, natomiast komunikacja z drugim człowiekiem zero. Teraz jest lepiej. Już ponad pół roku tam jestem. Pozdrawiam.

Gość gość
W zasadzie masz wiele opcji i z językiem trzeba obcować cały czas, mówić, czytać oraz słuchać, dopiero wtedy będą efekty. Dodatkowo polecam też kursy, lekcje, zobacz na http://www.aj.edu.pl/

Gość gość
tutaj lekcje www.youtube.com/watch?v=V1uNg_GeUsM&t=170s