Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kseniaaa23

Ciąża a praca?

Polecane posty

Gość Kseniaaa23

Witam.Za 2 miesiące kończy mi się umowa na czas określony a parę dni temu dowiedziałam się ze jestem w ciąży :) Doczytałam się , że pracodawca musi mi przedłużyć umowę do czasu porodu ale zastanawiam się czy po porodzie należy mi się urlop macierzyński? A i na jakimś forum doczytałam się ze kobieta w ciąży jest chroniona po 3 miesiącu ciąży kiedy ma to zastosowanie?? Dziękuje za Wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam

pracodawca nie może cie zwolnic jeśli jesteś w ciąży lub na chorobowym albo na macierzyńskim bo już na wychowawczym może :)

doczytaj porządnie, bo jeśli umowa kończy się przed 12tc(pełnym), nie musi zostać przedłużona

musisz sobie przeliczyć, czy będą pełne 12tyg. Jeśli tak, to będziesz miała zasiłek macierzyński, ale wychowawczego urlopu nie wklejam przepis z kodeksu pracy Arty.177 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość Kseniaaa23
Teraz już nic nie wiem :)

nie może zwolnić od początku ciązy - nie po 12 tyg , koleżance konczyła sie umowa i zaszła w ostatnim miesiącu - dostała nowa umowe - taki jest obowiązek pracodawcy , mówię o umowie o pracy

Kseniaaa23 czego nie rozumiesz? Zwolnienie to inna sprawa. Koniec umowy przed 12tc- nie musi zostać przedłużona, oczywiście pracodawca może z własnej woli to zrobić- ja tak miałam. Umowa kończyła się w 11tc i przedłużyli na czas nieokreślony, a nie musieli. tutaj masz ten zapis w KP: "która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu"

Gość Kseniaaa23
czyli podsumowując załóżmy ze za 1 mies pójdę na zwolnienie lekarskie(mam prace gdzie muszę dźwigać i pracuje tylko w nocy) i będę ostatni mies na zwolnieniu L4 to co wtedy następuje? Fakty sa takie ze bede na koniec umowy w 2 mies

a liczysz od ostatniej miesiączki? Na chłopski rozum, gdyby umowa nie została przedłużona, nie będziesz mogła wziąć l4. Prawnikiem nie jestem, więc mogę nie mieć racji Tutaj podaję link do forum prawnego, na którym podobne sytuacje są opisywane http://forumprawne.org/prawo-pracy/36386-ciaza-koniec-umowy-na-czas-okreslony-umowa-na-czas-nieokreslony.html

podobno przepis dotyczący 12 tygodnia od jakiegos czasu jest nieaktualny - wiem od mojego kadrowca , mnie nie dotyczy bo mam umowe do konca 2013 ale koleżanka na tej podstawie dostała umowe do porodu już w 7 tyg ciazy

Asia:::: niestety nie masz racji. Kiedyś było tak, że można było zwolnić kobietę w ciąży do 12tc, teraz to się zmieniło, ale koniec umowy jest inną sytuacją. Odsyłam do aktualnego kodeksu pracy z 2011: http://kodeks-pracy.org/VIII-uprawnienia-pracownikow-zwiazane-z-rodzicielstwem/uprawnienia-pracownikow-zwiazane-z-rodzicielstwem A że kadrowiec niedoinformowany, to bardzo dobrze dla Was :)

Gość dsfggfdfg
Pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę jeśli jesteś w ciąży na podstawie zaświadczenia wydanego przez lekarza. Nieważna ilu tygodniowa ciąża. Macierzyński tez ci się należy tylko nie od pracodawcy a z zuzu, tam musisz później przedłożyć stosowne zaświadczenia

Asia,kiepskiego macie kadrowca,albo cos pokrecilas:D kolezanka mogla dostac juz w 7 tygodniu umowe doporodu,bo pewnie juz wiedziala ze 12 tydzien wypadnie przed koncem umowy o prace,ktora miala wczesniej..to prosta matematyka:D

wlasnie, ze bardzo wazne ilutygodniowa ciaza!! bo jesli np koniec umowy wypada w 10 tyg ciazy topracodawca nic nie musi!!!i umowy zazwyczaj nie przedluza! a to ze wszystko musi byc poswiadczone swistkiem od lekarza tp chyba oczywiste:O

dsfggfdfg nie wprowadzaj w błąd. Autorko, jeśli nie wystarczy Ci przytoczony przeze mnie artykuł z kodeksu pracy, zadzwoń do inspekcji pracy, tam Ci powiedzą dokładnie to, co piszę.

Gość Kseniaaa23
dobrze wiec ostateczne pytanie :) jak nawet pracodawca nie przedłuży mi umowy a wezmę L4 przed jej zakończeniem to do porodu otrzymywać pieniążki? a po urodzeniu będę miała płatny macierzyński??

Gość Kseniaaa23
Monia 2 dni dzwonie do inspekcji pracy...

pewnie macie rację dziewczyny - nasz kadrowiec pracuje od niedawna i faktycznie nie jest zawsze doinformowany :) czasem coś baknie że musi doczytac itd :P

Asia,przekaz Twojemu kadrowcowi,ze jak ma pytania to zapraszamy na kafe, pomozemy w biedzie:D:D

Gość Kseniaaa23
odp mi ktoś na mój przedostatni post :(

Gość obejrzałam tyle odcinków
co do zasiłku: "Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu." jeśli umowy nie przedłużą to nie masz prawa do zasiłku.

nie wiem, czy w ogóle jest możliwe l4 po zakończeniu umowy, a nawet jeśli to macierzyński na 100% nie, bo już nie jesteś pracownikiem Jeśli w inspekcji powiedzą Ci to samo(lub zapytaj na forum prawniczym), jedyne wyjście to zataić ciążę aż do przedłużenia umowy. Nie masz jakiegoś urlopu, żeby ten miesiąc przepękać?

Gość obejrzałam tyle odcinków
w temacie zasiłku chorobowego to z kolei: "Zasiłek chorobowy przysługuje także, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego: - nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego albo -nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego - w razie choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni lub innej choroby, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby (oznaczonej w zaświadczeniu lekarskim kodem literowym "E"). " Wszystkie informacje są ze strony www.zus.pl