Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agraweczka

kłucie w pochwie

Polecane posty

Gość agraweczka

Witam. Jestem w 8tyg ciąży od paru dni odczuwam klucie w pochwie,pulsujace skurcze. Nie odczuwam bólu ale pewnego rodzaju dyskomfort. Nie występuje pieczenie ani inne objawy które mogły by oznaczać chorobę-zakażenie. Czy to normalne na tym etapie ciąży? Pozdrawiam.

Gość obejrzałam tyle odcinków
skontaktuj się ze swoim lekarzem.

co innego pobolewanie a co innego skurcze -to nie są żarty. Szczególnie jeśli skurcze są regularne.

Gość agraweczka
wizytę mam w piątek. Czy mam się czego bać? Zaraz zacznę panikowac :/ Nie odczuwam tego cały czas ale np. po wysiłku,dziś mnie to dopadło po godzinnym spacerze.

ogranicz wysiłek w takim razie. Nie odpowiedziałaś czy skurcze są regularne. Jeśli tak to trzeba to sprawdzić koniecznie.

tutaj masz opis dot. bólu w ciązy -I trymestr: "Pierwsze dni i tygodnie ciąży to intensywny rozwój i wzrost Twojego dziecka. Cały twój organizm reaguje na obecność tej małej istotki w twoim brzuchu, a szczególnie domek dziecka macica. Staje się ona przytulnym mieszkaniem na całe 9 miesięcy. Ale żeby maluszkowi było wygodnie, musi rosnąć razem z nim. I ty to czujesz! Rosnąca macica rozciąga trzymające ją więzadła, zaczyna uciskać na inne narządy leżące w pobliżu, np. pęcherz moczowy. Teraz centrum twojego organizmu jest właśnie tutaj w dole brzucha. To tutaj, pod wpływem zmian hormonalnych, dopływa najwięcej krwi, przez co narządy są obrzmiałe i bardzo tkliwe. Możesz mieć wrażenie pełności w jamie brzusznej; uczucie „ciągnięcia, szczególnie w pachwinach, lekkie skurcze macicy podobne jak na miesiączkę, ale raczej bezbolesne. Objawy napięcia przedmiesiączkowego i ciąży są bardzo podobne a to dlatego, że w obu przypadkach wzrasta gwałtownie poziom gestagenów, odpowiedzialnych za skurcze macicy, złe samopoczucie, bolące piersi, rozdrażnienie. Mogą też pojawić się bóle niezwiązane z ciążą, np. zapalenie wyrostka robaczkowego, zaburzenia jelitowe, kolka nerkowa, co wymaga wizyty u specjalisty. Jak wiadomo, w pierwszym trymestrze jest duże ryzyko poronienia, płód jest bardzo czuły na wszelkie czynniki zewnętrzne. Dlatego nie wolno bagatelizować pewnych sygnałów wysyłanych przez organizm. Jeśli bóle mają charakter bolesnych regularnych skurczy, należy udać się do ginekologa, który zdiagnozuje przyczynę dolegliwości i w miarę możliwości zastosuje leczenie. Każde krwawienie czy plamienie w ciąży, nawet jeśli nie towarzyszy mu ból, wymaga konsultacji lekarskiej! To może być objawem zagrażającego poronienia! "

w momencie pulsowania nie zastanawiałam się czy są regularne. Tempo było podobne do uderzeń serca. Po około 30minutach samo ustąpiło. Miałam już tak koło 6 razy w ciągu 4 dni. Zawsze rano po obudzeniu zanim jeszcze zdążę się do budzić.

ja na twoim miejscu skontaktowałabym się z lekarzem wcześniej niż w piątek. Może to nic takiego ale lepiej dmuchać na zimne. Powodzenia.

Mi to w żaden sposób nie przypomina symptomów przed miesiączkowych. Dzięki za pomoc. Będę się stresowac do piątku.

napewno bym nie czekała do piątku ale jestem poza miejscem zamieszkania i granicami polski i dopiero w czwartek wieczorem mam zaplanowany powrót :/