Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vi=

fotelik na przednim siedzeniu a airbag

Polecane posty

Gość vi=

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest. Od września będę jeździła z dzieckiem samochodem, dziecko oczywiście w foteliku. Chciałabym wozić małą na przednim siedzeniu, bo jestem mało doświadczonym kierowcą i nie chce podczas jazdy oglądać się ciągle do dziecka. No i teraz mam problem z poduszką powietrzną - czy mogę to odciąć chałupniczo u jakiegoś hakera? Cyz policja zobaczywszy, że dziecko jest z przodu będzie chciała jakiegos potwierdzenia, że poduszka nie działa? Czy muszę to zrobić w serwisie samochodowym?

Gość Jakiego fotelika bedziesz używ
Jakiego fotelika bedziesz używać? Chodzi mi o kierunek mocowania? Jaki samochód? W większości mozna poduszke pasażera dezaktywować.

Gość vi=
uzywam fotelika przodem do kierunku jazdy. Wiem, że można dezaktywować - tylko pytanie gdzie - czy może mi to zrobić osiedlowy haker za 50 zł czy musze mieć zaśiadczenie, że poduszka jest odciąta np z ASO?

Gość kaskadaaa
zobacz w schowku czy po prostu nie masz wyłącznika tak jak ja

Gość vi=
hmn, sprawdzę ;)

Gość vi=
aha, czyli nie można wozić tylko tyłem do kierunku jazdy jak poduszka jest aktywna?

Gość Jakiego fotelika bedziesz używ
Dokładnie tak. Tak z ciekawości, jakim samochodem bedziesz jeździć?

Gość bukaaa
Nie rezygnuj z poduszki, to zwiększa bezpieczeństwo. Przemyśl jeszcze posadzenie dziecka z tyłu. Są specjalne lusterka służące do obserwacji dzieci siedzących z tyłu, sprawdzają się bardzo dobrze.

Gość vi=
będę jeździć fordem focusem jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie. Tak, tak są te lusterka, ale np stojąc na światłach mogę dziecku podać zabawkę, którą upuściło i z tego powodu ryczy. A do tyłu raczej cięzko sięgnąć.

miałam focusa ;) nie mozna samemu wyłączyc poduszki z przodu, mechanik ci to moze jakos odciąć. ale jak bedziesz wozic dziecko przodem do kierunku jazdy to nie musisz wyłączac ;) kuźwa we wszystkich autach powinni montowac wyłaczniki... tak jak teraz w moim mam z boku deski rozdzielczej wyłącznik prawej poduszki.. i po kłopocie ;)

Gość vi=
no to fajnie dziewczyny! cieszę się z tego co piszecie. Już miałam pomysł, żeby się zatrzymać koło jakiegoś patrolu policji i zapytać. Ale oczywiście jak na złość - nie spotkałam nigdzie

Gość Lady Maverick
Nie macie racji! Przeczytalam tutaj, ze jak ma sie fotelik przodem to nie trzeba wylaczac poduszki, a to nieprawda! Wlasnie sprawdzilam zalecenia. Poduszke trzeba wylaczyc! Jezeli nie mozna jej wylaczyc, to przynajmniej odsunac siedzenie na maksa do tylu. W testach zderzeniowych poduszka z taka sila wyskakiwala na dziecko, ze mogla je zabic. Boczne poduszki sa bezpieczne. Tutaj jest link: http://www.childcarseats.org.uk/faqs/index.htm#front Zwykle samochody maja wylacznik poduszki pasazera. Moj maly Mercedes starszego typu (2003 rok) takiego wylacznika nie ma - tylko producent niby robi siedzonka, ktore mozna dokupic, a ktore maja jakis czujnik, ktory dezaktywuje poduszke - zaluje, ze nie doczytalam tego zanim kupilam samochod :/

Gość Lady Maverick
A tak w ogole statystycznie najbezpieczniejszym miejscem jest srodek tylniego siedzenia, wiec jezeli jest mozliwosc zamocowania siedzonka w tym miejscu to jest to najlepsze miejsce.

Gość abracada bra
ten środek tylnego siedzenia to dlatego statystycznie najbezpieczniejszy, bo najrzadziej tam ktoś w ogóle siedzi :P

Gość vi=
czyli nie jest jednak tak różowo :( chyba napadnę jednak jakiś patrol policji ...

Gość u nas jest podobnie
srodek jest nabradziej ebzpieczny, bo ejsli dochodzi do zderzenia bokiem to dziecko jest oddalone...

Gość Lady Maverick
abracadabra tak wykazaly testy zderzeniowe, a nie wypadki

zgadrzam sie z lady maverick i z u nas jest podobnie jesli nie wiecie co by sie moglo stac ogloadnijcie sobie film za ktory sandra bullock dostala oscara (the blind side). Tam jest moment kiedy matka prosi starszego syna aby nie pozwolil mlodszemu (8 LATKOWI!)siedziec z przodu bo tam jest poduszka wlaczona.Mimo zakazu mlodszy usiadl z przodu, miali wypadek i cale szczescie ze glowny bohater byl mega wielkki i w ostatnim momencie zaslonil chlopca ramieniem. Widac potem w filmie rozmowe z policja co by sie stalo gdyby glowny bohater tego nie zrobil (tzn malo by z chlopca zostalo). Tak na marginesie syn ktory oslonil mlodszego mial poraniona reke (mimo tego ze sam byl olbrzymem) Dlaczego podaje taki przyklad? Dlatego zeby trafil wreszcie matkom do wyobrazni, ile razy mozna pisac to samo a wiekszosc matek i tak nie wierzy...

Gość Bohaterska jedynka
PRoponowałabym ci nie woźić dziecka na przednim siedzieniu jeżeli masz airbaga. Nawet jeżeli ją odłączysz nie masz 100 proc. pewności, że nie wybuchnie. Zaraz odezwą się głosy, że gówno się znam. Ale Prcując w its i rbic pewne rzeczy ma sie o czyś pojęcie.

Gość juzmamamaaaa
wiem że to być może tylko moje zdanie na ten temat ale ja nigdy nie wożę dziecka z przodu ze względu bezpieczeństwa... tym bardziej że piszesz że jesteś niedoświadczonym kierowcą a dziecko z przodu może dodatkowo rozpraszać Twoją uwagę... Jeśli dziecko będzie z tyłu chcąc cokolwiek przy nim zrobić będziesz musiała skupić się na tym żeby znaleźć miejsce do zatrzymania i wtedy pomóc dziecku. Mając dziecko z przodu będziesz chciała uniknąć 'niepotrzebnego' zatrzymania się i zajmiesz się dzieckiem tracąc przy tym uwagę i nieszczęście gotowe... ale jak już pisałam to tylko moje zdanie.....

Gość paulina rzuczkowska
Nie wożę dziecka z przodu. To niebezpieczne. Mam lusterko takie samo jak Jowita. Nie wiem nawet czy nie zamawiałam na tym Olmiku. Ja również uważam, że jest to niezbędny element. Zresztą - wszystko kupowane dla bezpieczeństwa jest niezbędne.

Gość JuliaiPaweł
Witam. Dzwoniłam na ten temat na policje. Mieszkam w Niemczech i bynajmniej na terenie Niemiec policjant mi powiedział, że nie można dziecka wozić z poduszką na siedzeniu pasażera poniżej 12 lat i 150 cm wzrostu. O tyle o ile się dogadałam po niemiecku. Mam trzy letnią córcie i urodziłam nie dawno kolejne maleństwo i też szukałam na ten temat po necie. Tak różne są opinie, że lepiej się spytać tego kto się naprawdę na tym zna. W Polsce jest pewnie podobne prawo. Pozdrawiam.

Gość gość
Wożenie dzieci z przodu jest tak samo bezpieczne/niebezpieczne jak z tyłu, za to pisanie, że można dzieci wozić z przodu z włączoną poduszką jest absolutną głupotą. ZAWSZE jeśli dziecko jedzie w foteliku czy nakładce poduszka musi być bezwzględnie wyłączona, testy pokazują to ewidentnie. Ja osobiście wożę Synka z przodu, bo bardzo ułatwia mi to jazdę, szczególnie jak jadę gdzieś dalej - tym bardziej, że Mały ma chorobę lokomocyjną i jazda z przodu to wybawienie. W samochodzie mam wyłącznik ale za radą kolegi mechanika/blacharza odłączyliśmy poduszkę w warsztacie - jest to wyjęcie jednego kabelka, bo w trakcie wypadku różne rzeczy się dzieją i wolę mieć 100% pewności.

Gość gość
ja wożę synka z tyłu po stronie pasażera, zawsze jestem przygotowana na to ,że mały może marudzić. Mam na przednim siedzeniu torbę z zabawkami, butelką itd. w razie co zawsze mogę mu podać.

Gość gość
pamietajcie jednak, ze odlaczenie mechaniczne poduszki z przodu, powoduje blad, i rozlacza caly system. przy wypadku nie zadziala zadna poduszka, jak i napinacze pasow.

Gość gość
a mnie rozwalilo podejscie autorki: odlaczyc poduszke u byle "speca" z osiedla, ryzykowac zyciem i zdrowiem dziecka zeby tylko zaoszczedzic troche kasy, a jedyne czym sie przejmowac to ewentualnym mandatem.

Gość Hala123
Bardzo fajne poduszki podróżne do fotelika dla dziecka kupiłam w tym sklepie https://minkycm.pl/poduszka-do-fotelika/poduszka-rogal/poduszka-zaglowek Zagłówek jest dobrze wyprofilowany, główka dziecka jest cały czas w naturalnej pozycji. Wypełnienie poduszki jest bardzo plastyczne i można je dopasować do wieku czy rodzaju fotelika samochodowego, także ja polecam