Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lenorka

Książki na podstawie których powstały kultowe filmy?

Polecane posty

Gość Lenorka

Jakie polecacie mi książki na podstawie których powstał kultowe filmy? Tylko prosiłabym bez "Potopów", "Quo Vadisów" i innych polskich klasyków. :)

Gość czesc, znasz nabkova?
lolita :)

Gość Lenorka
Własnie dzisiaj jak byłam w bibliotece to mi "Lolita" przyszła do głowy ale oczywiście skoro ją chciałam to musiała być wypożyczona... :P

Gość kfidid
Filary Ziemi SUPER KSIĄŻKA I FILM

Gość kfidid
Kena Folleta

Gość Lenorka
Kinga oczywiście czytałam, do "Filarów" na razie nie mam dostępu a na kupienie nie mam kasy, Follettem i Afryką się zainteresuję, dzięki :)

Gość HSdiwhd
Ja polecam władce pierścieni i hobbita

Gość iwan wladimirowicz palmow
"Ja polecam władce pierścieni i hobbita" ja zdecydowanie nie polecam. o ile filmy są super, o tyle książki są nudne jak flaki z olejem

Gość 343423423
szkoła uczuc jest na postawie jakiejś ksiazki, Raport mniejszosci, w sumie kupa tego... Ja lubie twórczość J. Campion, podobal mi sie Fortepian, Święty dym, Tatuaż - były zarówno kisazki, jak i potem ekraizacje pod tym samym tytułem.

Gość zielony kot 098765
pianista noce i dnie

Gość kruszynka888
s.king-zielona mila tolkien - władca pierscieni,hobbit george r r martin - gra o tron (na motywach ksiazki powstal serial)

Kinga i Grishama chyba najwięcej zekranizowano

Gość Lenorka
Dzięki wszystkim za propozycję. :) Za "Władcę..." się brałam ale w podstawówce i wydawał mi się trochę nudny, więc chyba zrobię podejście drugie. Pozostałymi książkami na pewno się zainteresuję.

Gość 343423423
Przemineło z wiatrem, ten film Godziny nawiązywał do ksiażki Pani Dollaway, Wichrowe wzgórza, Jane Eyre Solaris Lema zekranizowano i to z G. Clooneyem

Lenorka - nie ma sensu, on "Władca" naprawdę jest nudny

Gość 343423423
Jak ktos lubi horrory to jest taka ksiazka Koontza- Odwieczny wróg, film tez powstal ale został nieco spaprany... ale fajna jest

Gość Lenorka
Oj tam. :) Mama mi czytała na dobranoc jak byłam mała i mi się podobał. Zresztą "nudny" to pojęcie względne, nie? :P

Gość Lenorka
Do Koontza też robiłam już podejścia ale jakoś mi nie wychodziło. :) Za bardzo się przywiązałam do Kinga. Nawet wypożyczyłam ostatnio dwie jego książki, może teraz mi lepiej pójdzie...

Gość 343423423
Ja jako dziecko to zaczytywałam sie z opowieściach z Narni C.S. Lewisa. Co do ekranizacji- to większosc dobrych scenariuszy powstała na podstawie ksiazek, przynajmniej opowiadan. Chyba niedawny hit - Incepcja -tez. Ze znanych tytułów tez sa dobre Milczenie owiec, Hannibal T. Harrisa

343423423 - że też na to nie wpadłem! no jasne - wszystko Harrisa czyli "Czarna niedziela" i seria z Hannibalem ( Harris napisał tylko te 5 książek ) Oprócz tego świetna choc specyficzna książka "American psycho" - film może nie był kultowy, ale z powieścią warto się zapoznac

Gość 343423423
Ja tez wolę Kinga od Koontza. Czytałam Kinga prawie wszystko. Najlepsze sa te grube kobyły: To, Bastion i Pod kopuła. Ja ostatnio Kinga wyczajam na allegro, kupiłam niedawno za 15 zł Talizman w twardej okładce w idealnym stanie- akurat ktos wystawiał w moim miescie i odeszły koszty przesyłki. Koontza to zaczęłam kiedys Intensywnosc i mi sie nie podobała, potem czytałam Północ- i było duzo lepiej. A Odwiecznego wroga właśnie szukam- ma ciekawa fabułe. Totalnie opustoszone miasteczko, przyjezdzają tam ludzie i nie wiadomo co sie stało.

King jest super ale ostrzegam : nie czytajcie tego czegoś co się nazywa "Colorado kid". szału można po tej lekturze dostac - w negatywnym znaczeniu

Gość Lenorka
'Opowieści z Narnii" do tej pory mam wszystkie ładnie na półeczce ułożone i darzę je niezmiernym sentymentem. :) A "American Psycho" akurat dzisiaj wypożyczyłam z biblioteki, cóż za zbieg okoliczności :P Film mi się bardzo podobał to może i książka będzie fajna.

Gość 343423423
czytałam, szału nie dostałam, ale nic wielkiego... :p Z ekranizacji Kinga to obok znanych jest tez super Stand by me- na podstawie opowiadania Ciało.

Gość kruszynka888
czekam az zekranizują 'po kopułą' i 'ręke mistrza', to moje ulubione ksiazki kinga poza lśnieniem,zieloną milą i skazanych na shawshank,które są juz zekranizowane. Co do władcy, fakt, momentami jest trudny, ale to prawdziwy rarytas dla fanów fantastyki

Gość Lenorka
"Kolorado Kid" próbowałam przeczytać ale mi nie wyszło. :( Najbardziej Kinga lubię "Wielki marsz", to jest mistrzostwo. A "Tego" szukam i szukam i nie mogę znaleźć ;( Pennywise'a znam tylko z filmu i niezmiernie cierpię z tego powodu!

Gość powiesci Agathy C hristie
Conan Doyle"a. Dumasa, Wojna i Pokoj,

Gość 343423423
No wielki marsz był zajebisty. I z podobnych ksiazek tego okresu- uciekinier.

Lenorka - "marszu" nie czytałem, książkowe "To" jest super, może poza kilkoma ostatnimi rozdziałami które są mocno porąbane ( tu ja żałuję, że nie widziałem tego filmu, możesz coś powiedziec jak się kończył? ), ale to długa powiesc więc i tak jest kupa zabawy