Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xoxo123

problem z tabletkami anty

Polecane posty

Gość xoxo123

Cześć dziewczyny, może, będziecie wiedziały jak mi pomóc. Mianowicie, od pół roku przyjmuje jednofazowe tabletki antykoncepcyjne. Zaczynam zawsze w poniedziałek. Ostatnio przerwa miedzy jednym a drugim opakowaniem wynosiła u mnie 6 dni, nie siedem, bo chciałam sie ustrzec przed okresem na wyjedzie. Z tego wynika, że powinnam przyjmować tabletki z nowego opakowania do soboty. Dzis wlasnie je koncze, problem w tym, że w tym miesiacu jednego dnia zuzylam dwie tabletki i zastanawiam sie czy skonczyc brac je w piatek( przyjmowałabym je wtedy przez 20 dni) i zrobic 7 dniową przerwe, czy wziac tabl. z dodatkowego opakowania. Dodam, że wolalabym postapic zgdonie z opcją nr jeden, ale boje sie, ze wczsniejsze skrocenie przerwy w braniu i tym samym przesunięcie dnia przyjmowania tabl. kolejny raz zaburzy w jakis sposob dzialanie antykoncepcyjne. Co o tym sądzicie?

Jakie to tabletki? Dlaczego musiałaś wziąć dwie tabletki jednego dnia? Który to był tydzień brania tabletek?

Gość xoxo123
to Marvelon, to był drugi tydzień przyjmowania tabletek, wzięłam je ponieważ obawiałam się, że mogło nie dojść do wchłonięcia, chociaż teraz, bez emocji, przypuszczam, że wchłonęły się obie.

Według mnie możesz wybrać opcję pierwszą, ochrona antykoncepcyjna będzie zachowana. Możesz też w ogóle nie zrobić przerwy i zacząć od razu brać tabletki z kolejnego opakowania. Skrócenie przerwy nie zmniejsza ochrony antykoncepcyjnej, zmniejsza ją wydłużenie przerwy.

Gość xoxo123
dziękuję, sama miałam trochę mętlik w głowie.