Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiktor 87

Po ostatniej spowiedzi wypisuje się z koscioła katolickiego.

Polecane posty

"Zgadzam się, że Kościół katolicki się stacza." na jakiej podstawie tak twierdzisz? dlatego że księża nie żyją tak jak jezus chrystus ani nawet św. franciszek? księża są tylko ludźmi a kościół instytucją. i mają wszystkie wady ludzi i instytucji. ale są dobrowolne i jak nie chcesz to nie uczestniczysz. natomiast oskarżanie księży o wszystkie zbrodnie świata to jakaś paranoja. przypomiam że ci co tak religię zwalczali mają na sumieniach zbrodnie o wiele cięższe.

"nie stac cie na samodzielne myslenie?" ja myślę samodzielnie i każda moja wypowiedź jest logicznie uzasadniona. tymczasem to wy nie mając argumentów wywlekacie jakieś bzdurne plotki na mój temat i w ten sposób chcecie "dyskutować".

"tylko że ja to powiedziałem jako dodatek do wypowiedzi a w twoim wypadku jest to cała jej treść. trochę to o tobie świadczy." Cała treść? Dobrze się czujesz? To co później cytujesz? Czyżby dalszą część mojej wypowiedz, której niby nie ma? "wyzwiska nie są argumentem." To NIE był argument, tylko moja własna ocena. "to trzeba by zapytać jakiegoś księdza. ja nim nie jestem ale też uważam (podobnie jak nauka zwana biologią) że nowy organizm (w tym człowiek) zaczyna się od połączenia komórki rozrodczej męskiej i żeńskiej." No widzisz, ja jestem w pełni za aborcją i Kościół powinien też być skoro nie uznaje tego 'czegoś' za człowieka. Nie godzi się ani na chrzest ani na pochowanie tego płodu, ale jest pierwszy w antyaborcyjnych kampaniach. Zwykła obłuda. "ksiądz, powtarzam to niezliczną ilość razy, jest takim samym obywatelem jak każdy hydraulik. i skoro hydraulik jak "zarucha" i nie płaci alimentów to państwo za niego płaci to to samo musi dotyczyć księży, też "za nasze pieniądze". a to co z nim zrobi instytucja zwana "kościołem" to jest sprawa tej instytucji. mnie to nie interesuje. celibat obowiązuje księży w kościele a nie w państwie. wy tak piszecie jakby ksiądz to musiał być jakiś święty. może jeść i pić nie powinien, co? a już srać to na pewno? macie jakieś absurdalne wyobrażenie o tych ludziach. tym głupsze że jednocześnie deklarujecie się jako niewierzący lub "nie katolicy"." Nie. Ksiądz nie jest takim samym człowiekiem jak osoba świecka, skoro godzi się na te warunki to powinien je spełniać, jeśli nie może to niech odpuści sobie święcenia kapłańskie. Później tylko dochodzi do nieszczęść takich jak pedofilia albo nieślubne dzieci, co zresztą kościół za wszelką cenę próbuje zatajać.

Gość offerma adekwatny nick
no tak, nie ma to jak porównywac sie z gorszymi. Tylko taka mała uwaga, kosciół rosci sobie rolę ostoi moralności...subtelna róznica, nie?

Gość jelonekkk..
"Zgadzam się, że Kościół katolicki się stacza." Takie typowe chwyty propagandowe walczących antykatolickich propagandzistów ;). Oni potwierdzają to niby swoim wlasnym przykładem , lub swoimi rzekomymi spostrzeżeniami ... dawne metody , dawne chwyty .

Gość MAAABEEE
Ale wy się przejmujecie KK. Czy to idac do kosciola trzeba dyskietkę zczytywać, albo datek wysylać na konto? Można sobie tylko iść pospiewać i pooglądać ludzi . Do spowiedzi też nie trzeba chodzić, z niczego przecież nie rozliczają. ale przymajmniej jest temat do dyskusji na kafe i mozna miło spedzić czas czytajac.

"A cenniki na parafiach to norma." Ach tak! Te wszystkie wyceny ślubów, chrztów i innych 'imprez' jak pogrzeb, są po prostu zwieńczeniem tego zakłamania.

'' ex cathedra Nie ma innej drogi zbawienia jak tylko przez Kościół Katolicki, który założył i którego głową jest Jezus Chrystus (a my członkami). Jeżeli ktoś się odcina od tego "organizmu", choćby nie wiem jakie życie wiódł, skazuje swą duszę na potępienie. Wszystkie inne religie, prócz katolickiej, nie mają ciągłości i nie należą do Jezusa. Bóg nimi wręcz gardzi. Dla Boga najgorszym grzechem ze wszystkich możliwych jest czczenie innego Boga niż on sam. ALlah, czy bóg protestantów to nie nasz Bóg z uwagi na to, iż inaczej opisują swoich bogów (zmnienione lub usunięte dogmaty KRK). Także generalnie to wszystko jest bardzo proste i logiczne. Kto ma mądrość, ten dostrzeże. A kto nie, polecam lekturę ST i NT - dojdziecie do tych samych wniosków.'' No tak:) Więc dobrzy ludzie urodzeni przed Chrystusem smażą sie w piekle, dobrzy ludzie urodzeni w innych kregach kulturowych również. Co za bzdura głoszona przez fundamentalistów katolickich. Bóg jest wszystkim co jest dobre i każdego dobrego człowieka czeka zbawienie. Nie ważne jakie jest jego imie, choc On przecież imienia nie ma.

Gość anguśka
ex cathedra,a co z ludźmi,którzy nie mają możliwości poznać tej religii z racji kraju,w którym żyją?Dla buddystów czy islamistów katolicyzm to czysta abstrakcja,jak dla "nas" ich religia. Zgadzam się zupełnie z twierdzeniem,że "religia to opium dla ludu",i powiedzmy sobie szczerze,że takie zawzięcie,zapatrzenie powoduje największe okrucieństwo,stąd wzięły się najkrwawsze wojny."...aż czasem czujesz swąd inkwizycyjnych stosów"...:( Polecam film "Modlitwy za Bobby'ego".Wspaniale ukazuje,jaką cenę może zapłacić zwykła,przeciętna rodzina za swój chory radykalizm...

Gość hahahahahahahahahaha......
"Wszystkie inne religie, prócz katolickiej, nie mają ciągłości i nie należą do Jezusa. Bóg nimi wręcz gardzi." Bog ci to powiedzial? O tej pogardzie? :D "ALlah, czy bóg protestantów to nie nasz Bóg z uwagi na to, iż inaczej opisują swoich bogów (zmnienione lub usunięte dogmaty KRK)." Poczytaj na temat Allaha a zobaczysz, ze ma wiele wspolnego z "naszym" Bogiem :P Dogmaty kochana to wypaczenia KK. Protestantyzm opiera sie na Pismie siwetym czyli na slowie bozym, gogmaty wymyslili sobie papierze, aby utrzymac w wiekszym poddanstwie swoje "owieczki". Wymysl jakiegos papierza o wniebowstapieniu Maryji nie ma potwierdzenia w Biblii - jest wymyslem czlowieka! To taki przyklad na jeden z dogmatow. Reasumujac - KK ma niewiele wspolnego z prawdziwym chrzescijanstwem, ktore opiera sie na slowie bozym, nie ludzkim.

"Ksiądz nie jest takim samym człowiekiem jak osoba świecka" jak to nie jest? niby dlaczego nie jest? komuchy by chciały odebrać prawa obywatela każdemu kto się z nimi nie zgadza ale z jakiego powodu? "No widzisz, ja jestem w pełni za aborcją i Kościół powinien też być skoro nie uznaje tego 'czegoś' za człowieka." a mogła byś mi pokazać jakiekolwiek stanowisko kościoła twierdzące że "nie uznaje tego czegoś za człowieka"? a może po prostu łżesz bezczelnie jak każda lewacka manipulatorka.

Gość jelonekkk..
kk obecnie jest najbardziej tolerancyjną odnośnie kwesii zbawienia religią , o czym mało kto wie . zbawieni mogą być wyznawcy innych religii , którzy żyli zgodnie z zasadami miłości i sprawiedliwości , nie czynili krzywdy innym . sędzią ma być Jezus . i tak zresztą pisze w Ewangielii ...'ja jestem drogą i bramą '

Gość kikaaaaa
witam..ja katoliczka bylam bo tak mi wpoili rodzice ale z biegiem czasu...i z biegiem roznych zdarzen w moim zyciu juz nie jestem! I nie dlatego ze mi ksieza nie pasowali...czy nie chcialo sie biegac do spowiedzi ale dlatego ze kosciol rzymsko katolicki ma niewiele wspolnego z prawdziwa religiią-bez urazy dla tych praktykujacych...Pozatym mija sie totalnie z naukami Jezusa i z Biblia....o czym sie sama przekonalam. Co do spowiedzi to wyznawanie grzechow wylacznie nalezy sie Bogu i to wprost do niego bez posrednikow-jedynym posrednikiem miedzy Bogiem a ludzmi jest i bedzie zawsze Jezus. Nie ma w Biblii zmianki o tym zeby ktos sie spowiadal ludziom.Co wiecej nawet apostolowie byli grzesznikami, ludzmi niedoskonalymi, poslanymi do gloszenia dobrej nowiny. Tylko Bog ma prawo wybaczyc grzechy, o ile grzesznik okazuje skruche za postepowanie i nie wraca do swoich postepkow...a nie niedoskonali ludzie. Drogi autorze to Bog wyznaczyl nam mierniki i prawa, ktore wychodza nam na dobre..np seks wylacznie w obrebie malzenstwa ma uchronic malzonkow przed niemoralnoscia i daje poczucie bezpieczenstwa, czystego sumienia przed soba jak i Bogiem....:) przykazania maja nas ustrzec przed popelnianiem bledow a nie nas ograniczyc:) pozdrawiam i zycze podjecia madrej decyzji...

Wódz Tęga Pała "Bóg jest wszystkim co jest dobre i każdego dobrego człowieka czeka zbawienie. Nie ważne jakie jest jego imie, choc On przecież imienia nie ma." Powiedział facet siedzący na babskim forum, ze zdjęciem kutasa i dupy w stopce.

"że "religia to opium dla ludu",i powiedzmy sobie szczerze,że takie zawzięcie,zapatrzenie powoduje największe okrucieństwo" większe niż łagry i inne "wynalazki" tych którzy tak jak ty twierdzili że "religia to opium dla ludu"?

Gość ex cathedra
Nie wchodzę w dysputy z heretykami :) Co z ludzmi ktorzy nie maja mozliwosci poznania tej religii? Na pozor jest to niesprawiedliwie, ale tylko na pozor, gdyz ponoc kazdy czlowiek innowierca w swoim zyciu przynajmniej raz otrzymuje natchnienie Ducha Swietego, taka iskre w sercu, ktora jest szansa dana mu przez Boga i moze ja wykorzystac ( i w konsekwencji poznac Jezusa i sie nawrocic) lub odrzucic. A co do sw. inkwizycji, polecam niezmanipulowane, prawdziwe liczby osob skazanych przez inkwizycje, a dojdziesz do wniosku, ze to kropla w morzu przy slynnej, czczonej przez Francje i masonow rewolucji francuskiej. Radykalizm to nieodlaczna cecha dobrego katolika. Uwazasz, ze sw. Ojciec Pio poszedlby na jakies kompromisy z diablem? Przeciez kazdy kompromis w kwestiach wiary jest furtka zgubienia duszy.

Gość hahahahahahahahahaha......
Spowiedz w KK wprowadzona zostala przez Sobór IV Laterański w 1215 roku. I oczywiscie chodzilo o wieksza kontrole nad "duszyczkami". KK rosl w sile i zaczal wywierac wielkie wplywy w polityce. Wprowadzenie spowiedzi bylo posunieciem bardzo sprytnym, dawalo wieksza kontrole, wladze KK. KK dawno odszedl od slowa bozego, zapisanego w Biblii.

Gość jelonekkk..
'Tylko Bog ma prawo wybaczyc grzechy, o ile grzesznik okazuje skruche za postepowanie i nie wraca do swoich postepkow...a nie niedoskonali ludzie. ' Niestety Jezus uważał inaczej , rozesłał w świat uczniów dajac im prawo " komu grzechy odpuścicie ...., komu zatrzymacie ...' oczywiście najłatwiej stworzyć sobie własna religię i widzieć wszystko po swojemu ....tak bez ograniczeń ;):P

!offerma "jak to nie jest? niby dlaczego nie jest? komuchy by chciały odebrać prawa obywatela każdemu kto się z nimi nie zgadza ale z jakiego powodu?" Czego nie rozumiesz? Przecież to logiczne, że ksiądz nie może dopuszczać się takich czynów jak, np. hydraulik. No nie może. Sam się na to godził. Żadnych uciech cielesnych, no tak czy nie? "a mogła byś mi pokazać jakiekolwiek stanowisko kościoła twierdzące że "nie uznaje tego czegoś za człowieka"? a może po prostu łżesz bezczelnie jak każda lewacka manipulatorka." *mogłabyś. :) Oczywiście, że dla KK jest to człowiek od poczęcia. To skoro to JUŻ człowiek to czemu robią takie problemy organizacyjne jak pogrzeb? Przecież to człowiek z duszą, tak?

Gość ex cathedra
Fundamentalista? A co to takiego? Bo ja zadnych fundamentow nie klade :) Gdybys przeczytal tomiki Katarzyny Emmerich wiedzialbys, ze Chrystus przelal i krew za dusze urodzonych przed Chrystusem i czekajacych na zbawienie w Otchlani (a nie w Piekle). Warunkiem byl oczywiscie zywot zgodny z przykazaniami. Bog zastosowal wobec nich taki rodzaj "promocji" - calkowicie zreszta slusznie i sprawiedliwie.

Gość kikaaaaa
"Nie ma innej drogi zbawienia jak tylko przez Kościół Katolicki, który założył i którego głową jest Jezus Chrystus (a my członkami). Jeżeli ktoś się odcina od tego "organizmu", choćby nie wiem jakie życie wiódł, skazuje swą duszę na potępienie. Wszystkie inne religie, prócz katolickiej, nie mają ciągłości i nie należą do Jezusa. Bóg nimi wręcz gardzi. Dla Boga najgorszym grzechem ze wszystkich możliwych jest czczenie innego Boga niż on sam. ALlah, czy bóg protestantów to nie nasz Bóg z uwagi na to, iż inaczej opisują swoich bogów (zmnienione lub usunięte dogmaty KRK). Także generalnie to wszystko jest bardzo proste i logiczne. Kto ma mądrość, ten dostrzeże. A kto nie, polecam lekturę ST i NT - dojdziecie do tych samych wniosków." ex-catedra o jakim Bogu mowisz majac na mysli KOsciol Katolicki? bo Bog jest jeden , tylko sposob oddawania mu czci sie bardzo rozni...( choc Bilblia i sam jej autor , czyli Bog nakresla jak chce byc wielbiony)...masz racje , w ST czytamy: "Nie wolno ci miec zadnych innych bogow.(...)" ale tez jest napisane;"Nie wolno Ci robic sobie rzezbionego wizerunku ani postaci podobnej do czegokolwiek(...)"

Anetko, to nie ma nic do rzeczy. Podobnie jak autor tez wierze w Boga jako nadprzyrodzoną moc która powołała wszystko w Kosmosie. Prawa fizyki, swiatło, ciemność, istoty żywe. Wg. mnie Biblia mówi prawde. Wszyscy jestesmy Dziećmi Bozymi. Biblia napisana została by ukazać na ludzki rozum całą tą tajemnice. Jest w niej wiele znaków i przenosni. Do tego niestety doszły rózne jej interpretacje. I tak samo na innych planetach stworzenia żywe i inteligentne też sa dziećmi bożymi. I jeśli są inteligentni jak ludzie i potrafili stworzyć cywilizacje, też są dobrzy, to tez czeka ich zbawienie w jakimś wymiarze. Bo ludzka czy dusza innej inteligentnej to swiaodomość i psychika. To jest właśnie rąbek tajemnicy Boga i Kosmosu, którego nam nie jest dane poznać, bo i tak bysmy nie pojeli tego.

"Czego nie rozumiesz? Przecież to logiczne, że ksiądz nie może dopuszczać się takich czynów jak, np. hydraulik. No nie może. Sam się na to godził. Żadnych uciech cielesnych, no tak czy nie?" ale przecież nie wobec państwa. ksiądz może sobie pukać panienki tak samo jak każdy "hydraulik" i nie popełnia żadnego przestępstwa. a to co z nim zrobi jego "organizacja" to jego sprawa i tej organizacji. to jest właśnie "rozdział kościoła od państwa" dla państwa ksiądz jest obywatelem jak każdy inny (a przynajmniej powinien być) i tak samo jak każdy odpowiada przed prawem. nie wolno mu popełniać przestępstw ale czyny które dla hydraulika nie są przestępstwem nie powinny być przestępstwem dla księdza. a już szczególnie gdy mówimy o prawach obywatelskich. dlaczego pani senyszyn ma prawo zwalczać kościół a ksiądz nie ma mieć prawa zwalczać SLD? to są komunistyczne wizje lewaków którzy by chcieli prześladowań religijnych.

Gość ex cathedra
''Podobnie jak autor tez wierze w Boga jako nadprzyrodzoną moc która powołała wszystko w Kosmosie. Prawa fizyki, swiatło, ciemność, istoty żywe. Wg. mnie Biblia mówi prawde. Wszyscy jestesmy Dziećmi Bozymi. Biblia napisana została by ukazać na ludzki rozum całą tą tajemnice. Jest w niej wiele znaków i przenosni. Do tego niestety doszły rózne jej interpretacje. I tak samo na innych planetach stworzenia żywe i inteligentne też sa dziećmi bożymi. I jeśli są inteligentni jak ludzie i potrafili stworzyć cywilizacje, też są dobrzy, to tez czeka ich zbawienie w jakimś wymiarze. Bo ludzka czy dusza innej inteligentnej to swiaodomość i psychika. To jest właśnie rąbek tajemnicy Boga i Kosmosu, którego nam nie jest dane poznać, bo i tak bysmy nie pojeli tego.'' Co za herezja, to co ogłaszasz jest grzechem smiertelnym. Poza tym nie nigdzie życia, jest tylko na Ziemi. KK jasno o tym mówi.

"kk obecnie jest najbardziej tolerancyjną odnośnie kwesii zbawienia religią , o czym mało kto wie . zbawieni mogą być wyznawcy innych religii , którzy żyli zgodnie z zasadami miłości i sprawiedliwości , nie czynili krzywdy innym . sędzią ma być Jezus . i tak zresztą pisze w Ewangielii ...'ja jestem drogą i bramą '" Kłamiesz jeleniu :O W sierpniu 2000 roku, ówczesny prefekt Kongregacji, kardynał Joseph Ratzinger wydal deklarację "Dominus Iesus", w której jak byk stoi, czarno na białym jest napisane, ze jedynie przez przynależność do KK można dostąpić zbawienia. Deklaracja ta,choć wzbudziła ogromne wzburzenie i protesty na całym świecie obowiązuje do dziś :O

Gość ulotnił się
to chyba najgoetszy temat na dzis :classic_cool:

Gość anguśka
Mnie nie chodzi o kompromisy,ale o dociekliwość,poszukiwanie,a nie ślepą wiarę w to,co nam wpajają...O rozsądne powiedzenie sobie:"mogę się mylić","nie mam prawa osądzać innych".Skąd taka niezbita wiara,pewność? Nawet w Piśmie Świętym jest napisane:"Szukajcie,a znajdziecie".Do religii to się nie odnosi? Bóg ponoć jest istotą idealną.Skąd więc w nim,według Ciebie,taki egocentryzm?"Czcij mnie, albo skażę Cię na wieczne potępienie"? A już zupełnie nie rozumiem tego natchnienia,które miałoby ogarnąć osobą z innego kręgu kulturowego i pozwolić mu poznać Jezusa.Nie słyszałam,żeby komukolwiek się to przytrafiło. Muszę już uciekać,ale z chęcią przeczytam jutro,co o Ty sądzisz o tym wszystkim.Bo powiem szczerze,że nie rozumiem Twojego przekonania,co do słuszności katolicyzmu.Skąd w ogóle się to wzięło?Sama poszukiwałaś,czy może to kwestia wychowania,wpajanych idei itp.?Pytam z czystej ciekawości,nie chcę nikogo obrażać ani negować czyjejś religii.Jestem ciekawa światopoglądów odmiennych niż moje;)

!offerma "ale przecież nie wobec państwa. ksiądz może sobie pukać panienki tak samo jak każdy "hydraulik" i nie popełnia żadnego przestępstwa. a to co z nim zrobi jego "organizacja" to jego sprawa i tej organizacji." Popełnia, oszukuje i siebie i tę swoją zakłamaną organizację jaką jest KK. "to jest właśnie "rozdział kościoła od państwa" dla państwa ksiądz jest obywatelem jak każdy inny (a przynajmniej powinien być) i tak samo jak każdy odpowiada przed prawem. nie wolno mu popełniać przestępstw ale czyny które dla hydraulika nie są przestępstwem nie powinny być przestępstwem dla księdza." Niestety o żadnym rozdzielaniu KK od państwa obecnie nie ma mowy w Polsce. Moim zdaniem Takie organizacje nie powinny mieć żadnych szczególnych przywilejów. A jak księża chcą sobie pukać parafianki, to niech Kościół zniesie celibat i wszyscy będą zadowoleni. To jest kompletnie bez sensu. Wszyscy o tym wiedzą, że celibat to bujda, a jednak dalej przy świeceniach obiecują swą czystość i służenie Bogu... "a już szczególnie gdy mówimy o prawach obywatelskich. dlaczego pani senyszyn ma prawo zwalczać kościół a ksiądz nie ma mieć prawa zwalczać SLD? to są komunistyczne wizje lewaków którzy by chcieli prześladowań religijnych" Pobierałeś nauki u BSA?

Gość jelonekkk..
myślę że ty kłamiesz , albo coś ci się pomieszało ! wiele razy i coraz częściej powtarzane podczas kazań słowa . jakaś starą sprzed setek lat doktrynę kk poszukałeś i przypisujesz ją Ratzingerowi chyba , żśe ci księża ktOrzy tak mówią , a których słyszałem wielokrotnie , są antypapiescy ;)