Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skd8f8gg

KTÓRA Z WAS MA W DOMU WYPIEKACZ DO CHLEBA I SAMA PIECZE CHLEB ??

Polecane posty

ja pieke w normalnym piekarniku. takie urzadzenia do peiczenia chleba bardzo duzo pradu biora, a czas pracy jest bardzo dlugi (oprocz pieczenia, wczesniej ugniatane jest ciasto, a czasami podgrzewane aby iuroslo)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
ja chleb pieke od lat i robie to normalnie w piekarniku. nie ma sensu wydawac na to pieniedzy skoro mozesz miec taki sam efekt w piekarniku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a moze przepis/
Mam pytanie do tych co pieka chleb w piekarniku normalnie mozecie jakis przepis tu wkleic..bardzo prosze chetnie sama bym upiekla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bukaaa
Ja mam wypiekacz i jestem bardzo zadowolona. Póki co kupuje gotowe mieszanki, choć powoli sie przymierzam do pieczenia z mąki. Oczywiście nie da się porównać pieczenia w piekarniku do pieczenia w wypiekaczu, choc efekt faktycznie jest ten sam. Do pojemnika wlewasz wodę, wsypujesz mąkę i po 3 godzinach wyciągasz upieczony chlebek. Zajmuje mniej czasu niż wizyta w piekarni. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie trzeba głupiego opiekacza
starczy piekarnik i formy keksówki i wyjdzie lepszy, wysmarować tłuszczem przełożyć ciasto troche poczekać aż podrośnie ;) wstawić tak jak nasze babcie piekły, bez opiekacza dawały sobie rade ;) złej baletnicy to i przeszkodzi rąbek u spódnicy , po co jakieś wynalazki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AKERIRRR
ALE W WYPIEKACZU MASZ BEZ CHEMII CHLEBEK PRZYNAJMNIEJ ITD..I MNIEJ PRACU DIAGNIE NIZ Z PIEKARNIKA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AKERIRRR
TERAZ WLIDLU JEST ZNOWY TEN SYF REKKLAMOWANY ALE TO MASZYNA DLA LENI I PRADY CIAGNIE JAK CHOLERA.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bukaaa
Jak ktoś ma czas, to może i bawi go pieczenie chleba. Jak ktoś go nie ma, to wypiekacz jest idealnym rozwiązaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
to moze przepis na chleb sodowy:) szklanka zsiadlego mleka, lyzka cukru, lyzka soli, maka. make wsypuj do momentu az ciasto bedzie wyrobione na tyle by nie przyklejalo sie do rak. mnie wychodzi okolo 0.5 kg maki. wymieszaj uformuj i wrzuc do formy. natnij chleb z wierzchu, najlepiej dosc gleboko w forme krzyza. ja wrzucam do okragnego naczynia zaroodpornego bo lubie okradly chleb. piekarnik na 200 stopni i piecz przez okolo 40 minut z tym, ze po 20 minutach musisz przykryc czyms zeby sie nie spalil. po upiczeniu przykryj sciereczka zeby skorka nie wyschla na suchar inaczej ciezko sie kroi:) inny szybki chlebek - 1 kg maki, okolo 15 g suchych drozdzy, 2 lyzki soli, lyzeczka cukru, pol litra wody. wymieszaj make z reszta suchych produktow a potem rozrob z woda, wode dolewaj powoli, mnie zazwyczaj wchodzi 0.5 litra ale zauwazylam, ze z rozna maka potrzeba roznej ilosci wody. jak juz wyrobisz mase zostaw chlebek na pol godziny do wyrosniecia, potem podziel na mniejsze porcje, zostaw na cieple przez jakies 10 minut, uformuj kulki w wielkosci chleba jaki chcesz uzyskac i do piekarnika 180 stopni na okolo 30 minut. mozesz chlebek posmarowac jajkiem i posypac makiem lub sezamem:) w takim chlebku podaje gulasz i zurek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lagaruka
i najwazniejsze, nie syp maki na forme bo zacznie sie palic, natluszcz forme:) ja kiedys popelnilam ten blad i 3 dni wietrzylismy mieszkanie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PRAD ZZWERA STRASZLIWIE
T OSTRASZNIE PRADU DUZP CIAGNIE NIESTETY ZAKUP MAKI I SKLADNIKOW PLUS PRAD TO WYCHODZI 6 ZLOTYCH ZA JEDEN CHOLEBEK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PRAD ZZWERA STRASZLIWIE
DO TEGO CIEZKO UMYC TAKIE URZADZENIE SAMO MYCIE ZABIERA CHYBA Z POL GODZINY DOKLADNE A ILE WODY SIE PRZY TYM STRACI TO DODATKOWY KOSZT OPLAT CZYNSZU ZA WODE.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GadjoDilo
Ja dopiero zaczęłam robić chleb domowy i taki zakup jak dla mnie byłby najlepszą opcją, nasz gazowy piekarnik jest stary i bardzo ciężko ustawić temperaturę, więc pieczenie w nim to loteria. Widziałam fajne modele wypiekaczy Moulinex na medialux.pl - urządzenie drogie nie jest, jasne, że warto zwrócić uwagę na zużycie energii, ale domowy chleb to zawsze jakaś oszczędność.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja piekę chleb sama w domu ale nie używam do tego wypiekacza a piekarnika ale w ugniataniu ciasta pomaga mi Thermomix ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie tracę czasu na wyrobienie ciasta i mogę tez sporo zaoszczędzic nie tylko na chlebie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ROZALIA MUSI WYGRAC
ja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ROZALIA MUSI WYGRAC
Więc opiszę o moich spostrzeżeniach. Jak na urządzenie za 159 zł. w proporcji cena jakość to muszę przyznać że warto się pokusić. Sam automat do pieczenia jest mało angażujący a za cenę 1 kg mieszanki do wypieku chleba można upiec 2 szt. o wadze 750g. Wystarczy wlać 350 ml. letniej wody, wsypać 500 g. mieszanki włączyć i ustawić wg. preferencji i po około 4 godzinach można cieszyć się świeżutkim bochenkiem chleba.Teraz może o kosztach, żeby uwiarygodnić je to posłużyłem się tu ciekawym i sprawdzonym urządzeniem do pomiaru zużycia energii, który włączając do gniazdka a z niego zasilony automat do pieczenia chleba wskazał następujące odczyty.W programie 3 wypieku chleba razowego gdzie trwa on 3godz. i 18 min. Przyrząd zliczył pracę około 25 min. mieszania ciasta na co zużył 0,032 kWh i około 25 min pieczenia z włączoną grzałką o mocy wg. miernika 830 W. Miernik zliczył około 0,32 kWh całkowitej zużytej energii co daje przy aktualnych średnich cenach energii elektr. ze wszystkimi kosztami przesyłu w standardowej taryfie zaokrąglając w górę ok. 0,60 zł. za 1kWh. To niespełna 20gr. za wypiek 1 szt. chleba do tego koszt 1/2 mieszanki czyli 1,75zł. czyli nie przekracza 2 zł. za chleb razowy o wadze 750 g. Podsumowując żeby taka zabawa się zwróciła trzeba sobie policzyć różnicę w cenie porównywalnego chleba w sklepie i mamy odpowiedź. Jak u mnie to wystarczy upiec jakieś 80 bochenków żeby piec chleb po kosztach a reszta zostawała w kieszeni.Jeżeli ktoś potrudzi się jeszcze o znalezienie tańszych składników to tym bardziej warto. Pozdrawiam !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapodajcie przepisy na pyszny
колобок

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobitkakochającazupki
zbędny wydatek,chleb piekę w kuchence z elektrycznym piekarnikiem w keksówkach i wychodzi odlotowy!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wcale nie zbędny
Bo tylko qsypujesz mieszankę a maszyna robi resztę . ja mam kenwooda 250 . Robie regularnie chleb na zakwasie I jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warto naprawdę
to urządzenie jest absolutnie niezbędne w moim gospodarstwie domowym. nie wyobrażam już sobie życia bez niego. mieszanki nie są aż takie konieczne, aczkolwiek wygodne. z moich doświadczeń, chlebek z nich nie zawsze wychodzi i co jakiś czas jest zakalec;) nie wiem dlaczego tak się dzieje, cały czas wszystko robiłam tak samo, i jednego dnia z tego samego opakowania wychodził zakalec, a drugiego piękny chlebek. dlatego zaczęłam robić z przepisów dołączonych do wypiekacza i jeszcze nigdy się nie zawiodłam :) pamiętajmy, że to nie jest tylko wypiekacz do chleba. jest tam dużo innych funkcji, dlatego już nic nie mieszam rękoma :) wszystkie inne ciasta, które wymagają wyrabiania wrzucam do maszyny na kilka minut i po sprawie. rączki czyste, mniej zmywania i można sobie w tym czasie kawkę wypić ;) namawiam wszystkich sceptyków!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak zrobić zakwas
bardzo proszę o pomoc osoby z doświadczeniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość knjoikikn
" to moze przepis na chleb sodowy szklanka zsiadlego mleka, lyzka cukru, lyzka soli, maka. make wsypuj do momentu az ciasto bedzie wyrobione na tyle by nie przyklejalo sie do rak. mnie wychodzi okolo 0.5 kg maki. wymieszaj uformuj i wrzuc do formy. natnij chleb z wierzchu, najlepiej dosc gleboko w forme krzyza. ja wrzucam do okragnego naczynia zaroodpornego bo lubie okradly chleb. piekarnik na 200 stopni i piecz przez okolo 40 minut z tym, ze po 20 minutach musisz przykryc czyms zeby sie nie spalil." a ty czym przykrywasz zeby sie nie spalil?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×