Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana polską sluzbą zdrowia

rośnie mi jakiś guz w dloni a lekarz nie chce mnie przyjąć

Polecane posty

bo to niby nie jest zagrożenie życiu, a chce dowód ubezpieczenia. Ja takiego dowodu nie mam - zaczynam teraz studia, pierwszy rok, pierwszy zjazd dopiero 24 września i pewnie dopiero wtedy dostane legitymacje. Zresztą oni twierdzą, że studia sie nie liczą, a ja slyszałam, że tak. Mówią coś o zakładzie pracy rodziców, moja mama pracuje, ale mnie chyba nie ubezpiecza, skoro sie nie uczylam teraz (rok byłam bez studiów i bez pracy legalnej). Boli mnie coraz bardziej, wczoraj bylo jak ziarnko grochu, dzis już 2 razy wiekszy. Byłam własnie u lekarza i mnie olał. Na prywatnego mnie nie stac. Mieszkam w malym miescie (powiatowym) i jest tu tylko 1 przychodnia.

Gość fffffdfgfgfgfgfg
mama moze cie ubezpieczyc, zwlaszcza jak teraz bedziesz studentka

nie moge sie zarejestrowac w urzedzie pracy, mama mieszka 800km ode mnie, mieszkam z chlopakiem na drugim koncu polski i nie jestem tu zameldowana. Do urzedu pracymusialabym jechac na drugi koniec Polski, połączenia sa takie, że nie da sie w 1 dzien obrócic. Mama może mnie ubezpieczyc tak jakby wstecz? bo ja jeszcze jutro ide na wizyte i próbuje sie wepchac do chirurga sama. I jak to wygląda? Ona jest hmmm, jakby to powiedziec - nie zna sie na takich rzeczach. Wypłate bierze w papierowych pieniadzach, nie umie np. obslugiwac komórki ani komputera, no wiecie, nic nie umie zalatwic.

dziwne to jest, lata mi w dloni (od wewnatrz) taka mała kulka, reka mi troche dretwieje i sztywnieje. Nie boli, dopiero jak sie scisnie.

Gość dzowń do NFZ i zpaytaj sie
co masz zrobić.

Gość dzowń do NFZ i zpaytaj sie
a to pewnie włokniak albo torbiel. Spokojnie.

Gość sama nie zadbałaś o
swoje sprawy. Może i połączenie masz złe, ale nie wierzę, że nie mogłaś wygospodarować jednego dnia, żeby się zarejestrować w PUP. Poza tym sprawdź stronę swojego urzędu. W niektórych jest możliwość rejestrowania się elektronicznie.

a ja czytalam w necie, że studiując, jest sie ubezpieczonym zdrowotnie (na panstwowych uczelniach....)

Gość jesli mama jest ubezpieczona
i nie pracuje na czarno to moze cię zgłosic do ubezpieczenia w swoim zakładzie pracy, niech idzie do kadr albo ksiegowej, wtedy pracodawca drukuje tzw. druk RMUA jako ubezp. twojej matki oraz twoje zgłoszenie na druku ZCNA jako jej dziecka i z tym idziesz do lekarza, powinnas sie jak najszybciej ubezpieczyc albo "podczepic" pod ubezpeiczenie matki albo wyrobic sobie inne ubezpeiczenie

nie potrzebowalam rejestrowac sie w PUP. w Lutym skonczylam studia 3,5 letnie. Przez lato pracowalam dorywczo na czarno. Teraz zaczynam kolejne studia od pazdziernika, a od 1 listopada ide do pracy (umowa o prace na rok). To jest takie jak np. chrzastka w kurczaku :p takie twardawe ale nie jak kość. przemieszcza sie pod skóra centymetr w lewo, w prawo, ale generalnie siedzi w 1 miejscu.

Gość 12345u473490
nie.

dzieki! zadzwonie do mamy i spytam. Ona jeszcze pracuje ale 30 wrzesnia idzie na emeryture - wtedy bedzie mogła mnie ubezpieczac?

tylko że ja dopiero zaczynam studia teraz i pierwszy zjazd mam 24 wrzesnia, to nie wiem, czy moga mnie ubezpieczyc? Ale skoro mama może, to spytam się jej.

Gość niewiadomo o co
Ci chodzi. Płaczesz, że nie masz ubezpieczenia, ale niepotrzebowałaś rejestrować się w PUP? Mogłaś na ten czas, gdy nie miałaś pracy legalnej, a jeszcze studia się nie zaczęły.

Gość tez mam guza, ale w nodze
ja mam takiego guza w udzie.. ale mnie nie boli ani nic z tych rzeczy po prostu jest. I tak sie zastanawiam czy z tym isc do lekarza czy nie. Bo chyba to nic groźnego?

wlasnie dzwoniłam do mamy. Ona nic nie czai, o co chodzi z tym zleceniem, ale mówiłam, żeby poszła do kadrowej, a ta jej wyjasni. Oby sie okazała ta kadrowa kompetentną babką. Dzieki wam za pomoc!!! Ja nigdy nie bylam u żadnego lekarza, ostatni raz w 2kl podstawówki. Nigdy nie bylam chora i jedyny kontakt z lekarzami, to prywatny ginekolog raz na rok, dwa.

Gość fcdcyuyu
"Ona jest hmmm, jakby to powiedziec - nie zna sie na takich rzeczach. Wypłate bierze w papierowych pieniadzach, nie umie np. obslugiwac komórki ani komputera, no wiecie, nic nie umie zalatwic." hehe to wiemy po kim jesteś taka nierozgarnięta:O jak można nie być ubezpieczonym chociaż w UP? Pracoweałaś na czarno to mogłaś się zarejestrować! Teraz wyszedł ci jakiś guz i nie wiesz co zrobić, musisz radzić się na forum bo nie potrafisz swojej sprawy załatwić! Na wizytę prywatną cię nie stać, a to ciekawe co byś zrobiła jakbyś miała wypadek i trafiłabyś do szpitala a potem przyszłoby ci za to zapłacić skoro ubezpieczenia nie masz bo nie potrzebne

no nie rejestrowalam sie w PuPie bo skoro kilkanascie lat nie potrzebowałam lekarza, to czemu nagle na kilka miesiecy by mi był potrzebny? od pazdziernika ide do pracy, na normalna umowe, to wtedy bede mieć rmua.

Gość hmmmmsd
skonczylas jedne studia.. teraz bedziesz konczyc nastepne to ile ty masz lat?? a nie jesttak ze z rodzicami mozna sie ubezpieczac, do kotregos roku zycia??

Gość inkkkkkkkka
idz pilnie na uczelnię,uczelnia ubezpiecza jak wystąpoisz z takim wnioskiem.Dostaniesz od ręki!!!

Gość fcdcyuyu
wiesz, ale tak się składa,że wypadków, guzów i chorób nie jesteś w stanie zaplanować, o czym przekonałaś się teraz. Piszesz o matce że ona jest nierozgarnięta i nic nie czai, a sama zakładasz durny temat na kafe bo nie możesz sobie poradzić w zwykłej codziennej sytuacji

Gość inkkkkkkkka
podpisujesz oswiadczenienie że nikt obecnie nie ubezpiecza Cię i nie masz innej możliwosci.

mam 23 lata. Skonczyłam jeden 3,5 letnie i teraz zaczynam kolejne, ale zaocznie. W miedzyczasie pójde do pracy na umowe (ale od pazdziernika dopiero). Rejestrowanie sie w PUP wymagaloby pojechania w rodzinne strony. A to niemozliwe, bo: koszt w obie strony ok 400-500zl - nie mam tyle nocowanie na dworcu w warszawie bym jakos zniosla ale w domu musialabym nocowac - a to juz nie przejdzie. Moja mama jest ok, ale tzw "ojciec" - nie odzywam sie do niego. Gdyby to były inne czasy jak bylam dzieckiem, lub moja mama mniej bierna, do tej pory by nie wyszedl z więzienia. Ja wciaz sie mecze z problemami psychicznymi (wiecie jak to jest dostawac w twarz dzien w dzien tak, że nie ma sie sily wstac z podlogi?) wiec nie ma opcji żeby tam pojechała. a moj chlopak, z ktorym mieszkam nie moze mnie zameldowac, bo mieszkamy w służbowym mieszkaniu z jego pracy i oni sie nie zgadzają. Łatwo wam mówic jak nie znacie sytuacji.

Gość inkkkkkkkka
uczelnia ubezpiecza jak wystąpisz z wnioskiem od momentu pojawiania sie na liście przyjętych

Gość dvddfdfdfdf
wlasnie a wyboraź sobie ,ze masz wypadek wtedy bedziesz musiasza za karetke i hospitalizacje placic. Jesli bedzie konieczna operacja czy cos edziesz ty placisz. Myslisz, ze zdrowie polega tylko na kaszelku i goraczce??

Gość inkkkkkkkka
nawet jak masz studia zaoczne uczelnia też ubezpiecza,opowiesz swoją sytuację i problemu nie będzie.

Gość inkkkkkkkka
a co do lekarza,to pojechałabym na jakąś izbe przyjęc szpitala,myślę ze tam znalazłby sie lekarz który przyjmie.

dzieki inkkkka, zadzwonie do dziekanatu i spytam sie. A czy oni mogą mi powiedziec, że musi mnie mama ubezpieczyć? (na pewno beda wiedzieli, że mam pracuje, bo bede składac zeznania o dochodach, żeby uzyskac stypendium socjalne). Mam przechdozi w tym roku na emeryture, w zasadzie to już na niej jest, tylko jednoczesnie pracowala i na emeryturze była, ale teraz prawo już tego zabrania. Jak wyglada ubezpieczenie w takiej sytuacji? Dziekuje wszystkim zyczliwym.

mama* nie wiem czmemu "a" sie nie wcisnelo