Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przestraszona30

Moja pierwsza ciąża

Polecane posty

Gość Przestraszona30

Witam. Jestem w ciąży, potwierdziły to dwa testy i badanie Beta HCG z moczu. Później byłam u ginekologa, ale powiedział że to za wcześnie na USG. Zbadał mnie tylko, mówiąc że wydzielina jest prawidłowa, a macica powiększona. I że mam się zgłosić za dwa tygodnie z nowymi wynikami krwi i moczu. Przez dwa tygodnie co noc boli mnie brzuch jak przed miesiączką. ale od dwóch dni cisza. Trzy dni temu miałam takie jednorazowe lekkie plamienie. Nadal czuję się zmęczona, latam do WC co godzinę, piersi są powiększone. Każdej nocy budzę się i zastanawiam się, czy maleństwo jest i czy wszystko dobrze. Dziewczyny, moje pytanie brzmi: Jeśli nie ma krwawienia, mocnych bóli brzucha, to znaczy że ciąża nadal jest i się rozwija? Długo trzeba czekać na wizytę, wciąż się martwię. Jeśli zrobiłabym znowu Beta HCG to powinno rosnąć, wtedy dziecko się rozwija?

Gość MAMA MAMA200000
nie martw sie bo to tylko moze Ci zaszkodic:) napewno jest wszystko ok:) poczekaj spokojnie do badania i wszystko sie okaze , nic Ci ten stres nie da a moze tylko pogorszyc:) gratulacje , ja mam rocznego synka i w sumie chcialabym byc jeszcze raz w ciazy:) pozdrawiam:)

Gość poczytaj ulotkę
na poczatku to normalne że brzuch boli. O ile nie ma krwi to nie ma co panikować. Problem mogłyby stanowić skurcze brzucha a tak to nie ma się czym przejmować. Teraz musisz się przede wszystkim uspokoić i nie popadać w doszukiwanie problemów. Jeśli ciąża jest zdrowa to nic jej nie będzie więc ty nie dokładaj dziecku stresów. Beta będzie rosnąć bo tak to jest w ciaży.

Spokojnie :). Jeśli chcesz zrobić beta HCG, to musisz ją zrobić chociaż dwa razy w odstępie co najmniej dwóch dni, żeby można było zaobserwować przyrost...

Gość prawidłowo
Na początku mojej ciąży również często mnie brzuch bolał-tak jak na okres, po czym wszystko minęło. Z krwawieniami jest różnie, ale na początku ciąży mogą się zdarzyć-u mnie było tak do końca 3-go miesiąca ciąży-teraz córcia ma 7,5miesiąca:) Jeśli jednak coś Cię niepokoi zawsze warto porozmawiać z lekarzem, jednak ja myślę, że wszystko jest dobrze i spokojnie możesz cieszyć się dzieckiem, które w Tobie się rozwija.

Gość spokojnie bez stresu
Hej, też jestem w ciąży i też pierwszy raz:) ja miałam lekkie plamienia na początku ciąży, bylam u gina, zrobiła mi USG byłam w 7 t.c. okazało się ze plamienie oznaczało ze jajeczko jeszcze do brze się nie zagniezdziło w macicy i brałam wtedy Luteine dopochwowo, krwawienia ustały i wszystko było w porządku, więc nie martw się, bo w pierwszych miesiącach najważniejszy jest spokój dla maluszka bo najszybciej zaczyna rozwijać się u niego mózg.

Ty się nie bój o ciąże ;) Jakbyś poroniła teraz to uwierz, że na bank byś o tym wiedziała :D Ciąża to najwspanialszy czas ;) Ty się lepiej o poród martw :D Chcesz rodzić naturalnie czy cc? Jak naturalnie to polecam Ci balonik epi-no ( w konsultacji z lekarzem, co by Cię profilaktycznie nie cięli tylko w razie potrzeby :)) No i koniecznie żel ( są takie co rzekomo przyspieszają rozwarcie) chociazby po to, żeby dziecko na sucho nie wychodziło tylko żeby poślizg był ;) no i.... powodzenia :D

Gość ruchy.dziecka
Powtórz koniecznie Beta-HCG za kilka dni. Jak uroslo ( a napewno) to spróbuj sie nie denerwowac. Kup w aptece kwas foliowy i go bierz. Może poszukaj lekarza prywatnego i idz do niego. Pamietaj - gdy tylko pojawi sie plamienie (nawet te brunatne) to szybko do lekarza. Moze potrzebne beda hormony na podtrzymanie ciazy. Zbadaj sobie tez poziom progesteronu. Jak bedzie za niski to moze byc problem z utrzymaniem ciazy. A tak na marginesie - to gratuluje!

Gość Przestraszona30
Dziękuję za słowa otuchy. Tyle się naczytałam na necie o pustych jajach płodowych, poronieniach nawykowych czy coś takiego, że teraz myślę, że powinnam mieć zakaz korzystania z internetu heheh Nie wiedziałam, że ciąża to taka radość i taki stres Ja miałam problemy z hormonami, brałam Duphaston, ale zapisali mi tylko na 10 dni, zanim miałam zajść w ciążę. I brać od 16 dnia cyklu przez 10 dni. Oby to nie za mało

Gość spokojnie bez stresu
Kup sobie kwas foliowy na dobry rozwój układu nerwowego u maludy

Na prawdę staraj się wyluzować, na tak wczesnym etapie ciąży nawet najlepszy lekarz nie jest nic w stanie pomóc, więc jak ma byc ok, to będzie i już, więc spokojnie :)

Gość ruchy.dziecka
Kiedy byłas ostatnio u ginekologa? Mozliwe, ze w bedziesz musiała brac dalej Duphaston wiec moze warto jak najszybciej skonsultowac sie w tej sprawie?

Gość Przestraszona30
W środę idę do lekarza. Czuję się coraz bardziej zmęczona, wcześniej miałam więcj energii. I dziś lekkie minimalne plamienie na bieliźnie, czy to mogą byc braki progesteronu? Czy wizyta w środę tą to późno, jutro już wtorek, czy lepiej iść prywatnie. Z drugiej strony nie mam silnych bóli, nie chcę być panikarą

Gość cyki cyki
Przestraszona, też mam 30-chę i też moja pierwsza ciąża. Nie miałam co prawda plamień, ale na bóle brzucha dostałam leki. Luteinę nadal biorę, a jestem w 15 tc. Aha: energii nie odzyskałam do dzisiaj. Do gina chodzę prywatnie, bo odstraszył mnie widok przedpotopowego USG, które stoi w przychodni państwowej odkąd pamiętam.