Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowijka26

L4 po urlopie wychowawczym

Polecane posty

Gość nowijka26

Czy można pierwszy dzień po zakończonym urlopie wychowawczym zanieść L4 bez przepracowanego ani jednego dnia? Czy to chorobowe będąc w ciąży jest 100% płatne? Proszę o odpowiedź

Gość nowijka26
wie ktoś??

Gość użyjcie lubrykantu
L4 z kodem B na druku jest płatne 100%. Kod B oznacza ciążę.

Gość wiewióros
nie, nie można, bo 1 dzień po urlopie wychowawczym (po macierzynskim jest inaczej) jak zaniesiesz zwolnienie to znaczy, ze dostalas je w czasie jego trwania, a wtedy nie pozostawalas w stosunku pracy 1 dnia mozesz isc do lekarza i ew, wycyganic zwolnienie, ale platne bedzie standardowo 80% wynagrodzenia i gwarantuje, ze po powrocie zrobia Ci papa ;) no chyba ze "zaciazylas" to platne 100% ale pamietaj o jednym, ze jak pojdziesz z mety na zwolnienie to nie przysluguje Ci kolejny wychowawczy, bo nie przepracujesz ustawowych 6 miesiecy przed nabyciem praw do takiego urlopu

Gość nowijka26
Wiem ,że kod B oznacza ciążę i że jest płatne 100%,ale różnie piszą o tym L4 po urlopie wych więc chciałam wiedzieć czy 1 dnia gdy miałabym wrócić do pracy mogę bez problemu zanieść chorobowe pracodawcy i zaświadczenie o ciąży i czy nie będzie mi robił z tym problemów

Gość nowijka26
koleżanka urodziła drugie dziecko na urlopie wychowawczym i teraz ma kolejne 3 lata wychowawczego z tyłu 2 dziecka

Gość użyjcie lubrykantu
a co ci niby ma zrobić? Nawet gdybys pierwszego dnia nie dała L4 to zaświadczenie o ciąży już ci daje ochronę więc nie masz co panikować.

Gość nowijka26
na urlop wych można iść po przepracowaniu min 6 mcy,a nie po przepracowaniu 6 mcy od poprzedniego wychowawczego

Gość nowijka26
bo moja kadrowa jest tak ciemna,że czasami tydz będzie się zastanawiać czy mogę iść od razu na L4, z czego mi naliczy chorobowe itp

z tego co wiem to możesz iść od razu na L4. Fajnie, ja też gdybym była w drugiej ciąży poszłąbym do razu na L4 i zajmowała sie pierwszą dzidzią i przy okazji miała całę pensję. Biedni Ci prasodawcy czasami :-)))

Gość nowijka26
czytałam róże forum z tym tematem i jedni twierdzą,że trzeba 1 dzień przepracować po zakończonym wych ,aby iść na L4 a inni ,że wcale nie wraca się do pracy tylko od razu chorobowe i jest 100% płatne,a naliczane jest ze średniej zarobków poprzedzających wcześniejsze chorobowe gdy się pracowało.

Gość użyjcie lubrykantu
Sposób ustalania podstawy wymiaru zależy od tego, czy po powrocie z urlopu wychowawczego pracownik otrzymał wynagrodzenie choćby za jeden dzień, czy też stał się niezdolny do pracy bezpośrednio po zakończeniu urlopu wychowawczego i w związku z tym nie przepracował ani jednego dnia, więc po zakończeniu urlopu wychowawczego nie otrzymał wynagrodzenia ani za jeden dzień. Jeżeli w miesiącu tym pracownik z powodu niezdolności do pracy nie przepracował ani jednego dnia, do podstawy wymiaru zasiłku przyjmuje się: wynagrodzenie określone w umowie o pracę, jeżeli pracownikowi przysługuje wynagrodzenie w stałej miesięcznej wysokości, lub przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikom zatrudnionym na takim samym lub podobnym stanowisku pracy, za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy, jeśli pracownikowi przysługuje wynagrodzenie zmienne.

Gość wiewióros
no wlasnie moja kadrowa uswiadomila kolezanke, ze nie moze isc na L4 bo jej nie bedzie przyslugiwac wychowawczy, jezeli nie przepracuje 6mcy jezeli zaszlas w czasie wychowawczego to trzeba bylo go przerwac i brac zwolnienie

Gość nowijka26
fakt,ale w mojej firmie to nie ma mowy z brzuszkiem pracować

Gość nowijka26
wiewióros, to jakim cudem moja koleżanka bez powrotu do pracy będąc na urlopie wych dostała 2 urlop wych na 2 dziecko, i jest na tym urlopie już rok? w dodatku dostaje zasiłek z opieki?

Gość nowijka26
bo koleżanka nie przepracowała pewnie jeszcze 6 mcy w swojej firmie

Gość nowijka26
dlatego nie mogłaby mieć wych

Gość nowijka26
użyjcie lubrykantu, dzięki za tę stronkę jest tam fajnie opisane co do zasiłku

Gość nowijka26
a co wtedy z moją polisą z PZU czy nadal sama opłacam sobie indywidualne ubezpieczenie na życie, czy firma bierze z powrotem polisę i oni to płacą?

Gość użyjcie lubrykantu
no myślę że opłatę na pzu to ci firma może teraz odciągać z wypłacanego chorobowego -o ile firma ci ten chorobowy wypłaca a nie od razu ZUS.

Gość użyjcie lubrykantu
chwila to masz indywidualne ubezp. czy grupowe bo w firmach to zazwyczaj są grupowe właśnie ubezp. i dlatego odciagają ci składkę z pensji. Do twojego indywidualnego ubezp. oni nic nie mają.

Gość nowijka26
miałam grupowe, ale po rozpoczęciu wychowawczego musiałam jechać ze swoją polisą,którą dostałam z firmy,zawieść do pzu i kontynuować sobie indywidualnie ubezpieczenie, teraz sama płacę sobie składki wcześniej firma pobierała z pensji.

Gość mega facepalm.
zmieniałaś rodzaj polisy? ja tam byłam na grupowym cały czas i tylko w czasie wychowawczego co miesiąc opłacałam sobie sama składkę na podaną polisę grupową. Tak więc cały czas leciałam na tej samej polisie i nic się po powrocie do pracy nie zmieniło -teraz składki odciągane są od pensji.

Gość nowijka26
nie zmieniałam też sama opłacam, ale ciekawi mnie czy jak będę na chorobowym to firma będzie to płacić czy nadal ja?

Gość mega facepalm.
tego to już nie wiem -pytaj w firmie.

Witam. Ja mam pytanie odnośnie L4 po urlopie wychowawczym. Moja sytuacja jest taka że jutro kończy mi sie urlop wych. i nie mam z kim dziecka zostawic do przedszkola nie chodzi a na nianie mnie nie stać. czy moge iść na L4 (opieka) ?? PILNIE!!!

Gość gość
Ale jak to sobie wyobrażasz? "Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8 z powodu: -nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko, -decyzji właściwego inspektora sanitarnego zarządzającego izolację dziecka z powodu podejrzenia o nosicielstwo zarazków choroby zakaźnej, -porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej." Tak więc to nie jest tak, że bierzesz opiekę na zdrowe dziecko bo nie masz co z nim zrobić a do przedszkola nie chodzi. Czemu nie zapisałaś dziecka do przedszkola?

Gość gość
a powiedzcie mi jak to jest, ze mowi ze o biednych pracodawcach, których pracownice po wychowawczym zachodzą w ciąże, skoro po 33 dniach l4 płaci zus?