Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Proszę o radę

ciąża i brak pracy

Polecane posty

Gość Proszę o radę

Byłam zatrudniona dwa lata w jednej firmie, umowa kończy mi się z końcem sierpnia br. ale jestem w 7 tygodniu ciązy. Podobno puki ciąża nie ma 3 miesięcy nie muszą mi przedłużyć. Czy jak się gdzieś zatrudnię, to będzie to pewnie okres próbny. Wtedy ciąża bęzie miała już 3 miesiace, czy muszą mi przedłużyć wtedy umowę do porodu. Czy to płaci pracodawca czy ZUS? Proszę o radę, bo nie wiem co to będzie

Gość koniecznie poszukaj nowej prac
To prawda, musisz mieć skończone 12 tyg ciązy i pracodawca ma obowiązek dalej cię zatrudnić nawet jeśli jesteś tylko na okresie próbnym.Przed 12 tyg. może cie zwolnić :(. A wię c moja rada- zepnij się i poszukaj jak najszybciej pracy, jakiejkolwiek, aby zapewnić sobie jakieś zabezpieczenie.

Gość koniecznie poszukaj nowej prac
no i oczywiście musi to być praca na umowę o pracę, żadne zlecenia, umowy o dzieło

Kiedys tak bylo ze obowiązywalo 12 tygodni. Teraz od poczatku ciązy ma obowiazek zatrudnić dalej!

Gość krokodylica
To się robi tak. Idziesz do gina, najlepiej prywatnie i daje Ci zaświadczenie, że jesteś w 12 tygodniu i prace masz.

Venus,pierdolisz jak potluczona jesli koniec umowy mija przed 12 tygodniem ciazy,pracodawca nie ma obowiazku jej przedłuzyc:O kodeks pracy sie klania:O

Gość ja słyszałam coś innego
mianowicie jeśli rozwiążesz z pracodawcą umowę a później okaże się że jesteś w ciąży i byłaś już w ciąży pracując u niego to jego obowiązkiem jest cię z powrotem zatrudnić i przedłużyć ci umowę do dnia porodu. składki opłaca przez 1 miesiąc twojego l4 póżniej pokrywa to zus. moim zdaniem musi ci przedłużyć do dnia porodu.

A może niepotrzebnie się martwisz? Pogadaj z pracodawcą i zapytaj, jak to będzie wyglądało. Jeśli jesteś dobrą pracownicą, być może nie będzie chciał Cię zwolnić